Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Toa Heftiba via Unsplash

Ben jij eerst geborene, middle child, benjamin of enig kind?

Dit zijn de voor- en nadelen van je plek in het gezin op datingvlak

Annelies Hart

Intussen is het wel bekend dat je al datend een heleboel vlaggen kan tegenkomen. Rode, groen of zelfs beige vlaggen zijn geen uitzondering. Maar wist je dat de plek die je hebt in je gezin met zijn eigen rode en groene vlaggen komt?

Je kan het zelf natuurlijk niet kiezen, maar de plek die jij bekleedt in je gezin heeft wel degelijk een invloed op wie je bent als persoon. Of je nu de eerste, middelste, laatste of enige bent: elke plek heeft z’n voor- en nadelen, die invloed hebben op de manier waarop jij datet en je gedraagt in relaties.

‘De volgorde waarin we geboren worden, kan invloed hebben op hoe we ons gedragen in relaties, omdat onze familiedynamiek een belangrijke rol speelt in hoe we volwassen romantische relaties ervaren’, legt Dr. Caroline West, seks- en relatiedeskundige bij Bumble, uit.

Wij zetten alle voor- en nadelen van de plekken in het gezin op een rij.

De oudste

  • Groene vlag: georganiseerd, ambitieus, neemt de leiding
  • Rode vlag: autoritair, houdt van controle

Eerstgeborenen zijn vaak georganiseerd, ambitieus en natuurlijke leiders. Dat kan handig zijn in een relatie omdat ze gemakkelijk plannen maken en hun datingpartner zich dus geen zorgen hoeft te maken over de locatie, tijd en datum van de date.

Er zijn echter ook nadelen. Eerstgeborenen zijn gewend om de touwtjes in handen te nemen en geven niet gemakkelijk de controle uit handen. Ze worden vaak minder graag verrast en zijn het liefst goed voorbereid op alles. Hoewel ze zich ook gebruikt kunnen voelen als iemand ervan uitgaat dat zij alles in orde brengen.

De middelste

  • Groene vlag: flexibel, bemiddelaar, vredelievend
  • Rode vlag: zelfbewust, people pleaser, cijfert zichzelf weg

Middelste kinderen daarentegen zijn iets flexibeler. Kinderen die in het midden geboren zijn, zijn gewend om compromissen te sluiten of bemiddelaar te spelen tussen oudere en jongere broers en/of zussen. Ze kunnen dus zorgen voor balans in een relatie.

Deze vaardigheden gaan echter vaak ten koste van het opkomen voor hun eigen behoeften, wat kan leiden tot wrok en miscommunicatie. Middelste kinderen zijn nogal people pleasers.

De jongste

  • Groene vlaggen: sociaal, charmant, liefdevol
  • Rode vlaggen: roekeloos, snel verveeld, plantrekker

De jongste van het gezin is the life of the party in een relatie. Ze zijn avontuurlijk, spontaan, enthousiast en sociaal. Ze groeiden namelijk op met oudere broers en/of zussen waar ze niet voor wilden onderdoen.

Dat gevoel van risico’s nemen en avontuur kan leuk zijn in een relatie, maar kan ook problemen veroorzaken eenmaal de eerste frustraties en ruzies naar boven komen. Die eerste fase zit vol opwinding en plezier, maar zodra een relatie comfortabel wordt, kunnen ze zich gaan vervelen. Daarom is het voor hen iets moeilijker om te evolueren naar echte emotionele intimiteit.

Het enig kind

  • Groene vlaggen: volwassen, onafhankelijk, ambitieus
  • Rode vlaggen: (lichtjes) egoïstisch, defensief, overdreven assertief

Als je als enig kind opgroeit, ben je vaak van nature onafhankelijk en iets meer matuur. Maar aangezien deze mensen het gewend zijn om alleen te zijn, hebben ze het iets moeilijker met compromissen sluiten en rekening houden met een ander.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '