Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Misschien toch maar eens over dat snurken, wroeten en te veel 'plakken' kijken.

AHA: samen slapen met je lief is goed voor je gezondheid

Annelies Hart

In het begin van een relatie is het ontzettend romantisch, maar na een tijdje begin je je toch te ergeren aan gesnurk, gewroet of andere irritant slaapgedrag. Alsmaar meer koppels opteren voor aparte bedden, maar onderzoek wijst nu uit dat dit misschien niet het beste plan is. Samen slapen is namelijk goed voor je mentale én fysieke gezondheid.

Snurken, veel plaats inpakken, wroeten of te veel ‘plakken’: veel mensen ergeren zich aan de slaapgewoontes van hun wederhelft. Daarom hakken ook alsmaar meer koppels de knoop door en nemen ze aparte bedden. Bekende koppels als Gwyneth Paltrow en Brad Falchuk, en Victoria en David Beckham lieten al weten dat ze ‘s nachts niet langer het bed delen.

Maar is dat ook echt beter? Onderzoekers van de universiteit van Arizona verklaren van niet. Zij voerden onderzoek naar de slaapgewoontes van 1000 mannen en vrouwen, en ontdekten een paar verrassende feiten.

Emotioneel meer verbonden

Als je apart slaapt heb je dan wel minder last van een wroetend lief, maar voor je mentale en fysieke gezondheid is het niet altijd beter. Samen slapen verlaagt namelijk de kans op depressie, angsten, stress en vermoeidheid.

Je hebt minder kans op slaapapneu, slapeloosheid is merkbaar minder aanwezig en je algemene slaapkwaliteit gaat erop vooruit

Brandon Fuentes

Psychiatrisch onderzoeker

Een ander weetje dat voortkwam uit het onderzoek, is dat koppels die elke nacht naast elkaar naar dromenland gaan zich emotioneel meer verbonden voelen en in het verlengde daarvan ook minder twijfels hebben over hun relatie. Het is dus helemaal terecht als je even een adempauze wil, zeker nu het komend weekend zo warm wordt, maar als je langer apart gaat slapen zou het kunnen dat je iets meer moeite moet doen om intiem te zijn met je partner. Op seksueel, maar ook op andere vlakken.

Betere algemene slaapkwaliteit

Brandon Fuentes, onderzoeker bij de afdeling psychiatrie in Arizona en co-auteur van het onderzoek, voegt toe: ‘Slapen met een romantische partner blijkt grote voordelen te hebben voor de slaapgezondheid. Je hebt minder kans op slaapapneu, slapeloosheid is merkbaar minder aanwezig en je algemene slaapkwaliteit gaat erop vooruit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '