Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Onderzoek wijst uit dat lezen je stresslevel met 68 % verlaagt.

Dé truc om beter te slapen: lezen voor bedtijd

Annelies Hart

We maken er ons allemaal schuldig aan: nog ‘even’ scrollen op Instagram of TikTok. Alleen ben je dan snel een uur bezig en helemaal ondergedompeld in de sociale media voor je naar dromenland vertrekt. Wat zou je dan beter doen in dat laatste uurtje van de dag: lezen!

Kan jij maar moeilijk in slaap vallen, of slaap je niet goed door? Het kan weleens aan je avondroutine liggen. Het zal je dan ook niet verbazen dat scrollen op je favoriete sociale media niet het allerbeste plan is als je zonder zorgen schaapjes wil tellen. Onderzoekers breken zich al jaren het hoofd over wat nu de meest effectieve manier is om beter te slapen en ze hebben het gevonden: lezen.

Lezen voor je gaat slapen kan je namelijk aanzienlijk ontspannen. In een onderzoek dat in de Telegraph werd uitgelicht door de Universiteit van Sussex werd bij een aantal deelnemers het stressniveau verhoogd en vervolgens geprobeerd het weer te verlagen. Cognitief neuropsycholoog Dr. David Lewis ontdekte dat ‘lezen het beste werkt en het stressniveau met 68 % vermindert’. In een boek duiken was effectiever dan naar muziek luisteren (61 %), thee of koffie drinken (54 %) en een wandeling maken (42 %). Het duurde slechts 6 minuten voordat het stressniveau van de deelnemers was verminderd.

Even wegdromen

Is het magie? Nee hoor. Wanneer je een goed boek leest, wordt je geest afgeleid van de dagelijkse spanningen en zorgen die stress veroorzaken. Verhalen geven je geest de mogelijkheid om even ergens anders te zijn en weg te dromen zelfs al je nog niet slaapt. Dat betekent dat je je eigen problemen, al is het maar voor even, achter je kunt laten. Lezen zorgt er ook voor dat je spieren zich ontspannen en je ademhaling vertraagt, waardoor je je rustiger voelt.

Het is dus niet gek dat een activiteit die je zo ontspant, ook een positieve invloed zal hebben op je slaap. Hetzelfde onderzoek wees namelijk uit dat 39 % van de mensen die de gewoonte hebben om te lezen voor het slapen gaan, heel goed slapen. Misschien toch maar eens een boek op dat nachtkastje leggen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '