Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Wist je dat iemand die vaak leest gemiddeld zo'n twee jaar langer leeft?

5 tips om meer te lezen

Moest je het nog niet gemerkt hebben: lezen is weer helemaal in! Heb jij echter geen idee hoe je tijd kan maken voor een goed boek? Deze tips zullen ervoor zorgen dat je eindelijk dat boek leest dat al jaren op je plank ligt.


Is het voor jou belachelijk moeilijk om ‘s avonds aan Netflix te weerstaan en voor de verandering een boek te lezen? We feel you, maar toch is er maar weinig dat gaat boven een gezellig avondje met kaarsen, een dekentje en een mooi geschreven verhaal. Meer nog: uit een studie van het wetenschappelijke magazine Social Science & Medicine blijkt dat mensen die regelmatig boeken lezen gemiddeld zo’n twee jaar langer zouden leven. Kom maar op met die tips!

Neem altijd en overal een boek mee.

Het is heel verleidelijk om op de trein naar het werk door TikTok te scrollen, of in de wachtkamer van de tandarts spelletjes te spelen op je gsm. Maar beeld je eens in hoeveel je zou lezen als je tijdens al die (soms onverwachte) dode momenten een boek bij handen zou hebben. Neem je current read dus overal mee naartoe. Ook als je niet denkt dat je ‘m nodig hebt. Vind je zo’n papieren exemplaar te zwaar? Investeer dan in een e-reader. Die neemt amper plaats in in je rugzak of handtas.

Stel een jaarlijk leesdoel.

Goede voornemens zijn heel snel gemaakt, maar vallen vaak minstens even snel weer in het water. Door je doel concreet te maken, is de kans dat je het behaalt veel groter. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorleggen om dit jaar tien boeken te lezen. Of het een tikkeltje rustiger aanpakken en gewoon beslissen dat je elke dag tien pagina’s van een boek leest. Welk doel het ook is: het is allemaal oké! Lezen is ontspanning, geen competitie. Wil je je boekendoel graag met iemand delen? Maak dan een account aan op Goodreads.

Volg boekfluencers op sociale media.

Meer lezen is moeilijk als er geen boek is dat je wil lezen. Geen idee hoe je dat dan moet zoeken? Influencers zijn er ondertussen voor alles, dus ook voor boeken. Die zogenaamde boekfluencers zijn bronnen van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar dat ene boek dat hen versteld zal doen staan. Pluspunt: hun enthousiasme over boeken werkt zeer aanstekelijk. Geen idee waar te beginnen? Hier zijn een paar boekfluencers die je wil volgen.

Durf een boek weg te leggen.

Sommige boeken zijn niet je ding en daar is niets mis mee. Je zal dus ook meer lezen in een boek dat je helemaal geweldig vindt, dan in één waarin je jezelf van pagina naar pagina moet slepen. Zit jij na een paar hoofdstukken dus nog niet in een verhaal? Leg het weg en lees een ander. Anders verlies je al snel het plezier in lezen en dat zou veel te jammer zijn.

Zet een timer.

Als lezen nog steeds een opgave voor je is, kan het helpen om met een timer te werken. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om een halfuurtje te lezen. Zet een timer op je gsm en stop wanneer de wekker gaat. Vaak voelt het in het begin een pak aangenamer op binnen de grenzen van een bepaald tijdframe te lezen, zeker als je toch nog even in dat boek wil duiken voor je favoriete programma begint.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '