Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Karsten Winegeart via Unsplash

Heb je vroeger ooit gedaan of je iets super interessant vond alleen maar om in de smaak te vallen bij de klasgenoot waar je een oogje op had?

Eclipsing: de eeuwenoude datingtrend waar je beter van wegblijft

Annelies Hart

Het is alsof er om de haverklap een nieuwe datingtrend bij komt, waarvan sommige al iets aangenamer zijn dan andere. Deze trend bestaat eigenlijk al jaar en dag, maar wist je ook dat hij een naam heeft? De kans is groot dat jij je al eens schuldig maakte aan eclipsing.

Het kan de besten overkomen het eclipsen, en voor sommigen begint het zelfs al in de lagere school. Het is niet alsof we dan echt al daten, maar heb je nooit gedaan of je iets heel interessant vond, alleen maar om in de smaak te vallen bij de klasgenoot waar je een oogje op had?

Het begint allemaal heel onschuldig: doen alsof jij ook grote fan bent van Club Brugge omdat de populaire jongen op school een blauw-zwartfanaat is. Of toch maar meekijken naar de ‘Barbie’-films in de hoop dat het meisje met de mooie vlechtjes je zal zien staan.

Leugens onder ogen zien

Datingsite Plenty Of Fish ging op zoek hoeveel volwassenen nog steeds een interesse faken om in de smaak te vallen bij een potentiële datingpartner. Wat blijkt: ongeveer 45 % van de ondervraagden gaf toe al eens aan eclipsing gedaan te hebben.

Eclipsing lijkt onschuldig en kan een goede manier kunnen zijn om een band te scheppen. Maar naarmate een relatie vordert, gaan die leugentjes (om bestwil) je alsmaar meer achtervolgen. Zeggen dat je iets leuk vindt wat je eigenlijk haat, is prima tijdens een etentje, maar wacht maar tot je plots echt moet gaan duiken in de Atlantische Oceaan. Of voor jullie eerste jubileum een bungeejump cadeau krijgt. Dan wordt het allemaal minder romantisch.

Eclipsers willen zo graag het gevoel hebben dat ze erbij horen. Dus uiteindelijk is het een angst voor het verlies van een potentiële liefde.

Sarah Louise Ryan

Datingexpert

Micromanipulatie

Volgens datingexpert Sarah Louise Ryan zorgt eclipsing ervoor dat je een relatie start op een manipulatieve manier. ‘Het kopiëren van wat je love interest leuk vindt als het eigenlijk geen interesse van jou is, kan worden beschouwd als micromanipulatie van een romantische situatie. Vooral als je het bewust doet om hen te overtuigen een relatie met je te starten.’

Ryan verduidelijkt echter dat dat niet altijd het geval is. ‘Als het kopiëren onbewust is en alleen in kleine doses gebeurt, kan dat een gewoon teken zijn van onze hersenen. Want als je je aangetrokken voelt tot iemand, ga je die persoon automatisch een beetje kopiëren.’

Waarom gaan we er dan soms toch over en vervallen we in eclipsen? ‘Er zijn meerdere redenen’, legt de datingexpert uit. ‘Eén daarvan is de angst dat als je niet volledig meegaat in de interesses van de ander, de romantische relatie meteen afgebroken wordt. Daarnaast heeft het ook te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen of zelfbewustzijn. Eclipsers willen zo graag het gevoel hebben dat ze erbij horen. Dus uiteindelijk is het een angst voor het verlies van een potentiële liefde.’

Best toch eens twee keer nadenken voor je de volgende keer een eclipsje doet. Wie weet waar je belandt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '