Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Cotonbro via Pexels

Heb je moeite met daten? Misschien ligt het niet aan je partners.

Er zijn 3 verschillende datingstijlen: welke heb jij?

Annelies Hart

Iedereen is anders, maar toch kan je mensen af en toe in categorieën onderverdelen. Zo gaat dat bij intro- en extraverten, maar ook bij datingstijlen. Volgens Logan Ury, gedragswetenschapper en datingcoach, zijn er drie grote categorieën. Bij welke van de drie hoor jij?

Heb je moeite met daten en geen idee hoe het komt? Misschien ligt het niet aan je partners, maar aan het feit dat je jezelf (nog) niet kent als dater. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Daarom beginnen we bij het begin: uitzoeken welke datingstijl je hebt.

Logan Ury is gedragswetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in de wondere wereld van het daten. Maar goed ook, want uit haar onderzoek worden wij een heel pak wijzer. De datingcoach wist namelijk uit te vogelen dat (bijna) iedereen onder te verdelen valt in drie grote categorieën wanneer het op daten aankomt.

De maximizer

Dit zijn de mensen die zouden willen dat hun partner ‘meer’ was. Ze hebben torenhoge verwachtingen en willen iemand vinden die nog ambitieuzer is en die volledig dezelfde visie op het leven deelt.

‘Maximizers hebben het idee dat als je maar blijft zoeken en met verschillende mensen blijft uitgaan, je uiteindelijk de perfecte persoon zult vinden’, legt Ury uit. ‘Deze daters geloven dat als ze de “juiste persoon” nog niet ontmoet hebben, het gewoon een kwestie is van niet genoeg mensen gedatet te hebben. Deze datingstijl komt vaak voor, maar is niet ideaal. Zoeken naar perfectie (die waarschijnlijk niet bestaat) kan ervoor zorgen dat je iemand die eigenlijk in alle imperfectie wél perfect voor jou is, misloopt.’

Zelfs als je iemand als perfect beschouwt als jullie elkaar ontmoeten, kan dat veranderen omdat mensen evolueren. De datingcoach benadrukt dus dat relaties gebouwd worden, niet kant-en-klaar gevonden.

De aarzelaar

De aarzelaar heeft dan weer onrealistische verwachtingen van zichzelf. Hij/zij/die wacht op het perfecte moment om te daten: wanneer hij/zij/die net die indrukwekkende baan heeft binnengehaald of er op een bepaalde manier uitziet. ‘Er is altijd een reden waarom de aarzelaar zich niet kan blootgeven’, zegt Ury.

‘Het probleem met deze datingstijl is dat aarzelaars vaak wachten om de beste versie van zichzelf te zijn voordat ze potentiële partners ontmoeten. Maar groei komt alleen door actie, en niet door te wachten op verandering.’

Daten is een vaardigheid. Je wordt er alleen beter in door het daadwerkelijk te doen. Daarom raadt de datingcoach aan om te stoppen met wachten en eraan te beginnen. ‘Je kan heel goed aan jezelf werken en nieuwe mensen ontmoeten tegelijkertijd. Wees niet te streng voor jezelf’, besluit Ury.

De romanticus

Je hebt mensen die schrik hebben van de liefde, maar dan zijn er ook diegenen die er maar geen genoeg van kunnen krijgen. De romanticus houdt van de liefde. Heel leuk, maar deze datingstijl kan ervoor zorgen dat je onrealistische verwachtingen hebt van hoe een relatie moet starten en hoe die eruit moet zien.

‘Romanticussen wachten tot ze op een zonnige dag op de markt toevallig naar dezelfde tomaat grijpen als de toekomstige liefde van hun leven. Ze geloven in liefde op het eerste gezicht en dat ze het meteen zullen weten als de ware voor hun neus staat’, legt Ury uit.

Mensen die passen in deze datingstijl hebben de neiging om weg te blijven van datingapps of zoeken niet naar een relatie, omdat ze dat onromantisch vinden.

‘Ik moet vaak tegen hen zeggen: “Ik geloof niet in één ware. Ik geloof niet in één zielsverwant”‘, legt Ury uit. ‘Er zijn veel mensen bij wie je kunt zijn en met wie je verschillende levens kunt hebben. Dat leren begrijpen, is de beste raad die je hen kan geven.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '