Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
zelfzorg seks tips
© SHVETS via Pexels

Want seks is ook houden van jezelf.

Met deze tips combineer je seks en zelfzorg

Dewy De Leeneer

Zelfliefde en self-care integreren we graag in ons seksleven. Van zelfbevredigingsroutines tot seksuele mindfulness: met deze tips wordt seks ook een beetje zelfzorg en welzijn.

Seks is meer dan een fysiek verlangen, het is genot en vertrouwen in jezelf en/of je partner. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van iets of iemand om je seksuele verlangens te bevredigen, want seks is een vorm van zelfzorg en me-time. Even belangrijk als een huidmaskertje voor het slapengaan of een uitje met vriend(inn)en, alleen denken we er vaak niet op die manier over na. Deze tips tonen aan dat seks en zelfzorg hand in hand gaan.

Integreer zelfbevredigingsroutines.

Of je nu je collectie seksspeeltjes uitbreidt, eens een erotische podcast luistert in plaats van porno kijkt of een gedurfde erogene zone bij jezelf ontdekt: jezelf bevredigen is, als je daar nood aan hebt, minstens even belangrijk als seks met een partner. Orgasmes helpen je om beter te slapen en verbeteren je stemming. Masturberen draagt dus bij aan je welzijn. Er komt meer bij kijken dan alleen klaarkomen, je leert je lichaam beter kennen en je kan experimenteren met stiekeme pleziertjes terwijl je zelf de controle behoudt.

Plan daarom genoeg sensuele momentjes in met jezelf en probeer af en toe eens iets nieuws uit. Op een spannende plek, met een nieuwe stimulatie of op een ander moment op de dag ontdek je misschien nieuwe verlangens. Durf masturberen te romantiseren!

Gebruik organische seksproducten.

Net zoals we onze beautyroutine graag zo natuurlijk mogelijk houden, verkiezen we ook seksuele producten die lief zijn voor ons lijf. Met natuurlijk glijmiddel zonder siliconen, parabenen en chemicaliën geniet je even hard van seks, alleen zorg je ervoor dat ook je intieme delen verzorgd worden. Hier vind je alvast een van onze favorieten. Ook wanneer je vaak condooms gebruikt, kies je best voor een natuurlijke variant.

Volg sekstherapie.

We gaan in therapie voor onze mentale gezondheid, dus waarom niet voor ons seksueel welzijn? Het kan deugd doen om over je seksuele verlangens of zorgen te praten. Je hoeft geen diepe problemen te hebben om in sekstherapie te gaan, je kan er terecht als je zekerheid zoekt, ontevreden bent over je seksleven, vragen hebt over je libido of gewoon de nood voelt om te praten over seksgerelateerde onzekerheden. Of je nu single bent of met je partner in gesprek wilt, praten met een deskundige kan je geruststellen.

Doe aan seksuele mindfulness.

Nee, je hoeft geen zonnegroet uit te voeren terwijl je partner niet van je af kan blijven. Bij mindful vrijen is de reis belangrijker dan de bestemming. Je bent intiem en voelt elkaar aan zonder de focus op prestaties of orgasmes te leggen. Als je bij elke aanraking bewuster probeert te genieten van het gevoel op dat specifiek moment, kan je seksueel genot op een andere manier ervaren.

Mediteren vermindert sowieso de stress en helpt je met het loslaten van zorgen. Combineer een aantal ademhalingsoefeningen – alleen of met je partner – voor je seksuele activiteiten en geniet bewust van elke streling en ieder geluid. Het resultaat? Een krachtig orgasme om ‘jaaaaa’ tegen te zeggen.

Zorg dat je in een gezonde seksuele relatie zit.

En dan bedoelen we niet per se met een partner. De relatie tussen jezelf en de seksuele activiteit moet goed zitten. Masturbeer niet omdat je je verveelt, maar omdat je al een hele avond hunkert naar genot na die steamy film die je zag. Vrij niet met je partner om hem/haar/hun tevreden te stellen, maar omdat je naar hen verlangt. Luister naar je lijf en naar je grenzen en voel aan wanneer je naar intimiteit verlangt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '