Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Urineverlies hoeft geen taboe te zijn', aldus de initiatiefnemers.

The Pelvic Floor, een online platform voor (zwangere) vrouwen met bekkenbodemproblemen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Wist je dat meer dan 50% van de zwangere vrouwen last heeft van urineverlies? En dat een op de drie mama’s dat probleem na de bevalling behoudt? De kans dat jij, je beste vriendin of collega er (ooit) last van hebt/zal hebben, is dus niet onbestaande. Daarom lanceerde de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een platform voor vrouwen die last hebben van bekkenbodemproblemen. 


De cijfers liegen er niet om, heel veel vrouwen hebben tijdens en ook na de bevalling last van urineverlies. En daar stopt het voor velen onder hen zelfs niet bij, want een op de acht vrouwen heeft na de bevalling stoelgangverlies en bij maar liefst de helft van de vrouwen komen verzakkingsproblemen in de bekkenbodem voor. Hoewel de cijfers duidelijk aantonen dat dergelijke kwaaltjes een veelvoorkomend probleem zijn, blijft het taboe rond alles wat met onze bekkenbodem te maken heeft enorm groot.

Pijn tijdens de seks


Dat is ook de UA en het UZA niet ontgaan. Daarom lanceert een team van onderzoekers een online platform waarop vrouwen terechtkunnen met al hun vragen. Met The Pelvic Floor hoopt het expertenteam het taboe rond urine- en stoelgangverlies te doorbreken én vrouwen preventief te helpen. Een goede begeleiding is volgens de initiatiefnemers namelijk heel belangrijk, want probleempjes zoals urineverlies of pijn tijdens het vrijen zijn volgens hen niet normaal en kunnen met de juiste begeleiding verholpen of vermeden worden. 

‘Met het online platform The Pelvic Floor willen we nieuwe mama’s en hun entourage bereiken’, legt initiatiefneemster en bekkenbodemkinesitherapeut Hedwig Neels uit. ‘Wij kunnen die vrouwen begeleiden, de klachten helpen voorkomen of verminderen, en herval of achteruitgang beperken. Het online platform is daarvoor ideaal: informatieve blogs, links naar de juiste websites en boeiende getuigenissen staan klaar.’ 

Voor wie zelf haar bekkenbodemspieren wil trainen, kan de tip van onze redactrice Elke volgen. Zij testte een handig apparaatje uit dat je helpt om oefeningen te doen met je bekkenbodemspieren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '