Home Lifestyle Body 9 ingrediënten die je helpen om makkelijker naar het toilet te gaan

9 ingrediënten die je helpen om makkelijker naar het toilet te gaan

Jonge vrouw
© Pexels

Kan je soms een paar dagen na elkaar geen nummer tweetje doen? Constipatie is een vaak voorkomend darmprobleem en it hurts like hell. Wil je liever geen deel meer uitmaken van de constipatie-natie? Dan moet je dringend anders beginnen eten. Op het menu? Vezels, vezels en nog meer vezels.

Laten we een koe een koe noemen. In dit artikel gaat het over stoelgang, darmen, constipatie, nog meer stoelgang en de consistentie van je nummer tweetje. Zo, nu ben je voorbereid.

Je lichaam heeft vezels nodig om je voedsel door het darmkanaal te loodsen. Drink ook voldoende water, dat maakt je stoelgang zachter waardoor ie makkelijker passeert. Hier zijn de 9 meest vezelrijke voedingsmiddelen voor mensen die worstelen met constipatie.

1. Peulvruchten

Deze groep van groenten omvat onder andere bonen, linzen en erwten. Ze zitten boordevol vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen en die kunnen wonderen doen voor je lichaam. Voeg ze toe aan je salade, soep of pasta. Start langzaamaan met het eten van peulvruchten, zeker als je ze niet gewoon bent. Bouw geleidelijk op en vermijd al te grote porties. Zet peulvruchten ook niet té vaak op het menu (maximaal 2 keer per week). Ze bevatten toxische saponinen die de darmwand beschadigen als de darmen er te vaak mee belast worden.

2. Broccoli

Broccoli wordt vaak opgenomen in lijstjes over gezonde voeding. Logisch, het groene wonder is een geweldige bron van vitaminen, eiwitten en – je raadt het al – vezels. Veel groenten eten is van belang voor een goede spijsvertering. Voeg een kopje gekookte broccoli toe aan je lunch of avondmaal.

3. Spinazie

Wil je wat groen toevoegen aan je pasta? Meng er dan een kopje spinazie onder. Popeyes lievelingseten zit vol vezels en bevat magnesium, een mineraal dat de stoelgang bevordert. Magnesium wordt om die reden vaak gebruikt in laxeermiddelen. Die gigantische spieren van Popeye kunnen we niet garanderen.

4. Noten

Last van constipatie? Eet dan elke dag een handvol noten (pindanoten, pistachenoten, amandelen, walnoten,…) Eet ze puur, bij wat yoghurt, in een salade of draai ze in een pesto. Noten zijn een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten.

5. Chiazaad

Chiazaadjes zijn een handig middeltje om meer vezels aan je voedingspatroon toe te voegen. De kleine, zwarte zaadjes zitten boordevol vezels. Je kan ze in allerlei gerechten gebruiken: strooi ze op je fruitsalade, doe er wat in je smoothie of yoghurt of gebruik ze als saladetopping.

6. Bessen

Bessen zijn echte weldoeners voor je lichaam. Ze worden geprezen omwille van hun antioxidanten, maar ze bevatten ook andere nuttige voedingswaarden. In frambozen, aardbeien en bramen zitten allemaal kleine zaadjes en dus ook vezels. Met de zomer in zicht is het geen marteling om bessen op het menu te zetten. Eet ze puur, in je yoghurt, op een toast of op je ijsje ;-).

7. Peren

Peren krijgen eigenlijk niet genoeg lof. Ze zitten nochtans vol antioxidanten en vitamines. Een peer is een van de meest vezelrijke vruchten. Als je last hebt van constipatie is een peer de perfecte vrucht om je darmen in actie te krijgen. 

8. Appels

An apple a day keeps the doctor away. In dit geval klopt het echt. Een appel mét schil bevat veel vezels. Net als vele andere vruchten trouwens. De schil is een goede bron van onoplosbare vezels en die werken als een natuurlijk laxeermiddel voor je lichaam.

9. Gedroogde vruchten

Wil je een lekker, gezond snackje voor onderweg? Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen in het benedendek. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking. Vind je die pruimen niet te pruimen? Probeer dan eens abrikozen of dadels. 

Lees ook: