Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips voedselverspilling
© ello via unsplash

Wist je dat we jaarlijks gemiddeld zo'n 26 kg (per persoon!) in de vuilnisbak gooien?

Weg met dat weggooigedrag: dankzij deze 9 tips verspil jij minder voedsel

Het is vandaag World Zero Wast Day, dé dag wereldwijd waarop we stilstaan bij ons weggooigedrag. Of we deze dag écht nodig hebben, hoor ik je denken? Reken maar van yes, want elk jaar belandt er in Vlaanderen alleen al zo’n 175.498 ton (!) voedsel in de vuilbak. Dat kan je ongeveer vergelijken met 26 kilo per Vlaming. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

Als we heel eerlijk zijn, weten we maar al te goed dat er teveel eten in de vuilnisbak verdwijnt. Maar 26 kilogram per persoon? Dat kan je ongeveer vergelijken met 2 à 3 goedgevulde winkelkarren, waar je waarschijnlijk ook een hoop geld voor hebt betaald.

We weten heus wel dat het met drukke schema’s eens kan gebeuren dat je de kans niet kreeg om iets op te eten of dat je simpelweg vergeten was dat het in je koelkast lag. Toch kunnen deze negen tips je al een heel eind op weg helpen om die afvalhoop te verkleinen!

Ga niet winkelen met honger

Het is een cliché, we know. Maar onderzoek heeft aangetoond dat het hongerhormoon ghreline er effectief voor zorgt dat we minder goed kunnen nadenken en impulsiever kopen. De kans is dus veel groter dat je met allerlei lekkers thuiskomt dat je eigenlijk niet nodig hebt, als je met honger naar de winkel gaat. Natuurlijk kan je eens iets wat niet op je lijstje stond extra meenemen, maar zowel je portemonnee als het klimaat zullen je dankbaar zijn als je voor het winkelen al gegeten hebt.

Laat je niet verleiden door promoties

Probeer in de winkel ook rekening te houden met promoties. Je hoeft heus geen vier pakken hesp mee te nemen omdat je dan € 2 korting krijgt. En ook dat derde vlootje boter laat je beter staan. Als je toch van promo’s houdt, probeer dan op voorhand te plannen welke je gaat gebruiken, terwijl je je winkellijstje maakt. Zo koop je minder snel onnodige dingen.

Planning is alles

Hoe beter je plant wat je gaat eten, hoe beter je weet wat je nog in huis hebt. Maak een weekmenu en stel een lijstje samen van alles wat je daarvoor nodig hebt. Zo kan je gericht naar de winkel en koop je minder snel dingen die je niet écht nodig hebt. Vind je het moeilijk om weekmenu’s te bedenken? Probeer dan eens een maaltijdboxleverancier uit of laat je elke week inspireren door het weekmenu van Libelle Lekker.

Weet wat je weggooit

Heb je geen flauw idee wat er bij jullie wekelijks wordt weggesmeten? Probeer het dan een keer bij te houden en op te schrijven. Weer drie appels in de vuilbak? De pot yoghurt over datum? Zo weet je meteen waar het probleem ligt en kan je het gerichter aanpakken. En geloof ons: je zal ervan verstel staan hoeveel ook jullie thuis weggooien.

Weet wat je hebt

Net zoals het belangrijk is om te weten wat je weggooit, is het ook erg belangrijk om te weten wat je al hebt. Die zeven pakken pasta in je kast schreeuwen echt niet om nog een vriendje en ook de potten tomatensaus willen dringend gebruikt worden. Check dus voor je naar de winkel gaat éérst wat je nog hebt, zodat je zeker niets teveel of dubbel koopt.

Kook (net) genoeg

Het lijkt zo handig: meer eten koken zodat je de restjes kan bewaren voor later. Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat dit juist leidt tot meer voedselverspilling. Veel mensen vergeten namelijk de restjes, waardoor ze uiteindelijk alsnog weggegooid moeten worden. Let dus op de grootte van de porties die je kookt én kook voor het aantal personen dat mee eet. Heb je toch nog een restje? Probeer dan goed in te plannen wanneer je dat net zal opeten of vries het onmiddellijk in als het gerecht dat toelaat.

Let op de houdbaarheidsdatum

Gooi jij ook steevast alles weg dat ‘over datum’ is? Check dan in het vervolg eerst welke term er op de verpakking wordt gebruikt. De ‘te gebruiken tot’-datum geeft de voedselveiligheid aan en is belangrijk om aan te houden. Je mag het eten na deze datum dus niet meer opeten, want de kans is groot dat je er daarna ziek van wordt. Maar de ‘ten minste houdbaar tot’-datum is eerder een richtlijn, dan een veiligheidsregel. Denk dus even na voor je dit product opeet of weggooit. Bij ‘ten minste houdbaar tot’ is het vooral de kwaliteit van het product dat afneemt. Met andere woorden: de smaak gaat achteruit. Twijfel je toch om het nog te gebruiken? Kijk, ruik en proef dan eerst van het product vooraleer je een beslissing maakt!

Geblutst, gedeukt en beschadigd

Wist je dat 1/3 van al het fruit en groenten de supermarkt niet eens haalt vanwege hun kleur, grootte of vorm? Dat wil zeggen dat alle groenten en fruit die er atypisch of niet appetijtelijk genoeg uitzien worden teruggestuurd. Maar geloof ons: of je groenten en fruit nu geblutst, gedeukt of beschadigd zijn, klein, groot of een gekke vorm hebben of een nét iets andere kleur, ze smaken ongetwijfeld even goed. En zeker in een soep of een smoothie zie je helemaal niets meer van die oneffenheden!

Wees creatief met je ‘afval’

Het zit in onze natuur om producten snel weg te gooien als ze niet meer voldoen aan onze standaarden. Een oud brood, dat helemaal hard geworden is? Probeer één van deze heerlijke receptjes uit om je brood om te toveren tot een heerlijk gerechtje. Bananen die helemaal zwart zien? Ideaal om bananenbrood mee te maken of ze in je bananenmilkshake te draaien! De randjes van je sneetje kaas? Daar zijn vogels dol op! En die éne courgette die helemaal wak is geworden achteraan in je koelkast? Die smaakt eens zo lekker in de soep.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '