Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Mert Guller via unsplash

Bereken 'm hier!

TEST: hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Lees jij ook alles in ons Happy Planet-dossier? Goed bezig, want dat betekent dat jij jouw ecologische voetafdruk wil verkleinen. Maar hoe groot is jouw ecologische voetafdruk precies? En is er nog veel werk aan de winkel om ‘m nog kleiner te maken? Je ontdekt het dankzij onze test!

De ecologische voetafdruk geeft, simpel uitgelegd, aan hoeveel ruimte jij nodig hebt om te leven en is wereldwijd gemiddeld zo’n 2,7 hectare groot. Hij houdt rekening met hoeveel CO2 iemand uitstoot, hoe zuinig iemand leeft en streeft naar een meer eerlijke verdeling van de wereld. De gemiddelde Europeaan heeft een ecologische voetafdruk van 4,5 hectare. De gemiddelde Belg heeft er eentje van 7,5 hectare, wat uiteraard véél te groot is. En al zeker als je weet dat er in principe maar 1,8 hectare per persoon voor handen is.

Dat maakt dat we met ons klein Belgenlandje in de top 20 van landen met grootste ecologische voetafdruk staan. En dat is niet iets om fier op te zijn. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, als je ’t ons vraagt! Maar hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? Ben jij wel zo slecht bezig als de gemiddelde Belg? Of doe je het misschien nóg slechter? Bereken hem hieronder en ontdek het zelf!

Tips nodig om duurzamer door het leven te gaan? 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '