Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips groenere wereld
© Noah Buscher via Unsplash

Ook je inbox leegmaken of je ramen lappen als een bomma helpt!

Wijnrestjes invriezen en 20 andere simpele tips voor een groenere wereld

De redactie

We snappen dat het niet gemakkelijk is om van de ene op de andere dag geen vlees of vis meer te eten of plastic volledig uit je leven te bannen. Wil je toch een verschil maken? Begin dan met deze 21 supersimpele tips, die je sowieso kan toepassen. Zo maak je de wereld toch stukje bij beetje wat mooier!

Mei staat bij Flair in het teken van Happy Planet, we staan daarom ook stil bij onze ecologische voetafdruk en hoe we onze impact zelf kunnen verbeteren. Al kan dat soms overweldigend zijn of moeilijk. Deze 21 tips kan iedereen toepassen en kunnen al een wereld van verschil maken!

Trek het uit.

Wist je dat wel 16 % van het energieverbruik in je huishouden te wijten is aan sluipverbruik? Schakel je kattenkoppen uit en trek je stekkers uit wanneer je ze niet gebruikt. Sluipverbruik veroorzaakt 1 % van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Vang koud water op.

Plaats een leuke emmer of teil in je douche en vang het eerste koude water op om je planten of tuin mee te besproeien.

Maak je inbox leeg.

Puilt jouw mailbox uit? Je e-mails worden opgeslagen op cloudservers en dat kost energie. Wist je dat één e-mail met een afbeelding verzenden 50 gram CO2 uitstoot? Door e-mails te verwijderen, je uit te schrijven voor nieuwsbrieven, de info die je stuurt te bundelen en je map met ongewenste e-mail leeg te maken, bespaar je tot 300 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Gooi groente­schillen niet weg.

Want je kan er bouillon van maken. Vries afgesneden topjes en schillen in. Heb je een bakje vol verzameld? Laat de schillen dan 20 tot 40 minuten koken. Het resultaat is een heerlijke bouillon die je gebruikt als basis voor soepen of sauzen, waardoor je geen bouillonblokjes in verpakking hoeft te kopen. Met elke kilo voedsel die je voor iets anders gebruikt, bespaar je 2,5 kilo CO2.

Combineer sokken.

Hoeveel eeuwige vrijgezellen liggen er in jouw sokkenlade? Ga niet meer op zoek naar die ene ware partner, maar ­combineer je sokken met elkaar. Zo bespaar je tot € 60 per jaar.

Mijd (koe)melk.

Voor de productie van koemelk is 10 keer meer land en tot 20 keer meer water nodig dan voor de productie van plantaardige melk. Weetje: havermelk heeft op het noordelijk halfrond de kleinste voetafdruk.

Ga voor duurzame menstruatieproducten.

Maandverband en tampons ­bevatten heel wat plastic. ­Overstappen naar tampons van biologisch katoen, herbruikbaar menstruatieondergoed of een siliconen menstruatiecup maakt écht het verschil. Met zo’n cup verlaag je de belasting op het milieu van je menstruatie­producten zelfs met 98,5 %.

Smeer groene zonnecrème.

Ken je de olievlekken die komen bovendrijven wanneer jij ­ingesmeerd het water in gaat? De meeste gangbare zonne­crèmes bevatten stoffen die enorm giftig zijn voor het leven onder water. Elk jaar belandt er 14.000 ton zonnecrème in onze oceanen. Stap over op natuurlijke, biologische zonnecrème, het liefst uit navulbare en gerecycleerde verpakkingen.

Vries je wijnrestjes in.

Giet dat bodempje wijn in de fles niet weg, maar bewaar het om een risotto of stoofpot wat extra pit te geven. Vries de ­restjes in in ijsblokhouders en gooi ze in je pot wanneer je aan het koken bent.

Eet insecten.

Meel gemaakt van insecten wordt een steeds meer gangbaar ingrediënt en er is tot 70 % minder land voor nodig dan eiwitten afkomstig van een koe. Er zijn ook heerlijke chips, crackers en koekjes verkrijgbaar. Geef ze een kans, je zal versteld staan van hoe lekker ze zijn.

Lap je ramen als een bomma.

Verspil geen geld aan dure ­glasreinigers vol chemicaliën, maar doe het op de ouderwetse manier met krantenpapier en azijn. Verwijder het stof van je ramen met een oud T-shirt, meng gelijke delen water en azijn, vul een sprayflacon en ­gebruik het mengsel zoals je een gewone glasreiniger zou gebruiken. Veeg tot slot droog met krantenpapier. En ze ­blonken nog lang en gelukkig…

Plant wilde bloemen en planten in je tuin (of op je terras).

Een kraaknette haag en kort gemaaid gras? Zo passé! Maai je gras niet (overal) om bijen, vlinders en andere insecten een fijne leefomgeving te geven. Zeker deze maand heb je het ideale excuus om het grasmachine te laten staan met MaaiMeiNiet. Geen tuin, wel een terras? Zet potten met inheemse wilde bloemen om bijen aan te trekken. Alleen een ­vensterbank? Kweek dan kruiden, ­zowel binnen als buiten. Gebruik géén insecticiden.

Kies voor ‘lelijke’ groenten.

Groenten en fruit die er wat meer ‘wonky’ uitzien dan hun perfect gevormde makkers, worden in de winkel intuïtief minder snel gekozen. Kies voor groenten en fruit die niet de perfecte vorm hebben, ze smaken hetzelfde en worden zo niet verspild.

Doe een deksel op je pot.

Met een deksel op de pot wordt je eten sneller gaar. Je bespaart energie én kan sneller aan tafel. What’s not to like?

Kies voor ­kraantjeswater (en laat het bruisen).

Wist je dat leidingwater ons strengst gecontroleerde ­voedingsproduct is? Jawel, het wordt strenger gecontroleerd dan het water uit eender welke fles. Liever bruiswater? Met een bruiswatermachine kan je zelf prik aan je kraantjeswater toevoegen. De navulbare patronen wissel je in als ze leeg zijn.

Volg de ‘30 keer dragen’-regel.

Vraag je tijdens het shoppen af of je een kledingstuk 30 keer zal dragen. Is het antwoord ‘nee’, haal het dan uit je ­winkelmandje. Pas wanneer je een kledingstuk 30 keer draagt, weegt het op tegen de uitstoot tijdens het productieproces.

Repareer.

Probeer eens een maand lang helemaal niks nieuws te kopen, maar te repareren wat je wél hebt, zoals die ene leuke rok waar een knoop af is, of die ­regenjas waarvan de rits niet goed meer werkt.

Stap over op ­plasticvrije shampoo.

Shampooflessen van plastic ­belanden meestal in de verbrandingsoven of liggen 450 jaar (!) op de vuilnisbelt voor ze ­afbreken. Gebruik shampoo en conditionerbars in vaste vorm, vul een bestaande fles bij in de verpakkingsvrije winkel of koop geconcentreerde blokjes ­shampoo of conditioner die je met water oplost in een ­herbruikbare fles.

Weiger reclamedrukwerk.

Belandt reclamedrukwerk bij jou ook automatisch bij het oud papier? Plak zo’n NEE-sticker op je brievenbus. Zo maak je jouw afvalberg meteen kleiner. Beland er toch een verloren reclamefoldertje in je bus? Gebruik het dan om je aardappelen op te schilderen of gebruik het als onderlegger terwijl jij of je mini me aan het knutselen is!

Eén erin, één eruit.

Haal je iets nieuws in huis voor je garderobe? Doneer of verkoop dan ook iets anders. Die regel zorgt ervoor dat jij een duurzame, ethische garderobe creëert.

Wikkel je cadeaus in stof (of hergebruik krantenpapier).

Cadeaupapier kan niet worden gerecycleerd vanwege het ­plastic laagje op het papier. ­Furoshiki is de Japanse kunst van het cadeaus inpakken in een wikkeldoek. Zo maak je je cadeau milieuvriendelijker en heeft de ontvanger meteen ook een doek om diens volgende pakje mee in te pakken. ­Trouwens, een kleurrijke pagina uit de krant (of uit de nieuwe Flair) is net zo leuk.

Tekstbewerking: Arkasha Keysers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '