Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jenna Lee via Unsplash

De Week van de Bij gaat van start: dit kan je zelf doen voor de bijen in jouw buurt.

Zo maak je jouw tuin of terras ook helemaal bee friendly

Vanaf vandaag begint de tiende editie van de Week van de Bij. In die week staan we extra hard stil bij het belang van de bijen voor onze natuur én hoe we hen zelf een handje kunnen helpen. Met deze tips tover ook jij je tuin of terras om tot een bee friendly plekje.

Bijen spelen een cruciale rol in onze natuur. Ze zorgen namelijk voor de bestuiving en daardoor ook de verdere voortplanting van planten en bloemen. Maar bijtjes krijgen het steeds zwaarder te verduren door de opwarming van de aarde en andere levensbedreigdende factoren. Speciaal voor de Week van de Bij deelt Husqvarna hun beste tips om je terras of tuin om te toveren tot een waar paradijs voor bijen.

Voldoende voedsel

Door de klimaatopwarming zijn er veranderingen in de seizoenen. Daardoor geraken heel wat bijen in de war en gaan ze vruchteloos op zoek naar voedsel in het verkeerde seizoen. Bijen het hele jaar door voorzien van voldoende planten met nectar en stuifmeel is dus een must. In veel tuinen bloeien bloemen en planten namelijk enkel van mei tot juni. Maar daar kan je zelf een stokje voor steken door een bloeiboog te creëren. Kies voor bloemen, planten en bomen die niet op hetzelfde moment bloeien en plant ze waar mogelijk naast elkaar. Zo staat er steeds iets in bloei en vinden de bijtjes voldoende voedsel om de verschillende maanden door te komen.

Spiraalbedden

Een andere aanwinst voor de bijen zijn spiraalbedden vol geurige kruiden zoals salie, marjolein en tijm. Ook zij geven voedsel doorheen het hele jaar en zijn een belangrijk deel in het behouden van bijtjes en insecten. Als je enkel een terras hebt kan je zo bijvoorbeeld perfect je steentje bijdragen: hang een mooi spiraalbedje met kruiden buiten om de bijen te voederen én geniet zelf van verse kruiden, win-win!

Waterplekjes

Vergeet zeker ook het drinken niet. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om hun dorst te lessen. Tuinvijvers zijn uiteraard ook geweldige waterbronnen. ​Zorg wel dat er voldoende plek is voor de bijtjes om te landen, anders heeft een waterplek geen nut.

Bijenhotel

Naast eten en drinken zoeken bijen vaak een plekje om uit te rusten. Dan is een bijenhotel geen overbodige luxe. Denk: een soort vogelhuisje, maar dan voor bijtjes. Dat kan je zo kopen in de winkel of maak je lekker zelf. Geen tuin? Ook terrassen en balkons kunnen eenvoudig omgetoverd worden in een bijenparadijs met bloembakken of plantenbakken en een bijenhotel neemt écht niet veel plek in beslag.

Maai mei niet

Een tuin die er een beetje verwilderd uitziet? Bijen zijn er dol op. Laat net zoals vele andere Belgen gedurende de maand mei de grasmaaier staan en geef je tuin de ruimte om te ademen. Dat zorgt niet alleen voor een gezonde groei van al wat er leeft, maar is ook een waar paradijs voor de aanwezige insecten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '