Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Want kleine aanpassingen maken écht het verschil.

Met deze tips winkel je milieubewuster in de supermarkt

Wil jij graag je steentje bijdragen aan het milieu en het klimaat, maar zorgen de vele en soms tegenstrijdige adviezen ervoor dat je niet meer weet wat je nu wel of niet mag kopen? Deze tips helpen je al een klein beetje op weg!

Hoe shop je het duurzaamst in een winkel waar bijna alles uit plastic lijkt te bestaan? Met deze tips ga je bewuster nadenken over je koopgedrag in de supermarkt en bespaar je waarschijnlijk nog een hoop geld ook.

Herbruikbare zakken

Breng je eigen herbruikbare zakken mee. Niet alleen winkelzakken, maar ook kleine zakjes voor je groenten en fruit. Het vergt even wat meer energie om er steeds aan te denken, maar je spaart er een hoop wegwerp plasticzakjes mee uit.

Glazen verpakkingen

Kies vaker voor een glazen verpakking dan een plastieken. Ze zijn zwaarder om mee te nemen, maar perfect recycleerbaar of gewoon herbruikbaar. Maak van die glazen confituurpot erna een mooi theelichtje of gebruik het om suiker of koffiebonen in op te bergen.

Kijk bij de promoties

En nee, dan bedoelen we niet twee pakken pasta en het derde pak gratis. Vaak verzamelen winkels in hun koelcellen de producten die bijna gaan vervallen en dus snel verkocht moeten worden. Die zijn vaak iets goedkoper en worden anders toch weggegooid. Zo red je een hoop eten van de afvalberg én spaar je ook weer wat centjes uit.

Enkele verpakking

Kies voor producten die enkel verpakt zijn en dus niet nog een aparte verpakking hebben, zoals bijvoorbeeld vaak bij wafels of andere koeken het geval is. Je koopt dan beter één keer een herbruikbaar plastieken doosje om je koeken in te doen, dan steeds opnieuw apart verpakte koekjes.

Kies voor een navulverpakking

Bij veel verzorgingsproducten heb je tegenwoordig ook de optie om voor een navulverpakking te gaan. Zo hoef je niet steeds een nieuw plastieken flesje te kopen, maar kan je gewoon je oude verpakking laten hervullen. Denk maar aan shampoo, zeep en conditioner. Liever nog een beetje ecologischer? Kies dan eens voor een shampoobar of vast stuk zeep.

Check de labels

Natuurlijk kan je lang niet alle producten kopen in een glazen pot of in navulverpakking. Vlees en vis worden bijna altijd in plastic verpakt, check daarom goed de duurzaamheidlabels op de verpakkingen. Zijn ze ecologisch verpakt? Hebben ze een fairtrademerk? Als je ook graag lokale producten hebt, check dan zeker bij de vis of ze niet gevangen zijn aan de andere kant van de oceaan.

Alle labels en hun uitleg vind je hier.Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '