Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Dmitry Mashkin via Unsplash

En geloof ons: het is nog steeds even leuk!

Op een ecologische manier cadeautjes geven doe je zo

Cadeautjes krijgen is top, maar originele cadeautjes geven is vaak nog een stuk leuker! Helaas blijft er bij cadeautjes geven ook vaak een hoop afval achter. Het verscheurde inpakpapier, lintjes, stukjes plakband en plastieken verpakkingen. Op deze manier kan je cadeautjes geven – én krijgen – op een milieuvriendelijker manier doen!

We proberen steeds vaker om goed na te denken over onze impact op het milieu en wat we zelf kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Al zijn het de tradities die we o zo gewend zijn die het moeilijkst te vervangen lijken.

Neem nu cadeautjes geven, en dan vooral: inpakken. Het inpakpapier kapotscheuren is misschien een geweldig gevoel, maar laat naast vreugde ook een hoop afval achter. Met deze tips blijft cadeautjes geven even leuk én zorgen we toch een beetje voor onze planeet.

Online cadeau

Is jouw cadeau een giftcard voor Zalando, een bon voor een restaurant of een online ticket voor de zoo of een concert? Hou je cadeau dan ook online en stuur het door naar de persoon in kwestie. Wil je nog iets extra doen? Maak dan zelf een toffe collage met foto’s of spreek een videoboodschap in wanneer je het cadeautje opstuurt. Zo is jouw cadeau volledig afvalvrij en zeker niet minder leuk.

Cadeau maken

Een cadeautje maken klinkt misschien alsof je er goedkoop vanaf wil komen, maar wordt ongetwijfeld nog harder geapprecieerd dan een duur cadeau. Steek er liefde en originaliteit in én vooral niet teveel plastic.

Milieubewust inpakken

Als je dan toch voor een cadeautje gaat dat niet hélemaal ecologisch is, pak het dan wel milieubewust in. Maak in plaats van wegwerp inpakpapier eens gebruik van een stukje stof om in te pakken. Zo kan de persoon die het cadeautje kreeg jouw stof later opnieuw gebruiken om zelf een cadeautje in te pakken. Of kies voor een glazen of ijzeren potje om je cadeau in op te bergen. Zo spaar je niet alleen inpakpapier uit, maar krijgt jouw cadeau nog een extraatje.

Giftswapping

Deze trend ken je misschien wel al: giftswapping. Bij giftswapping is het de bedoeling dat iedereen die een cadeautje geeft iets kiest dat hij/zij/hun ooit zelf gekregen heeft maar nooit gebruikt of dubbel heeft. Zo geraak jij van die ene handtas af en maak je misschien je beste vriendin er wel erg blij mee. Niemand heeft iets nieuws moeten kopen en jullie ongebruikte spullen krijgen toch nog een zin! De regels waaraan de cadeautjes moeten voldoen, spreken jullie natuurlijk zelf af.

Ecologisch product

Ben je toch meer fan om echt iets nieuws te kopen? Kies dan voor een ecologisch product van een duurzame (web)shop. Denk maar aan een nieuwe drinkfles, herbruikbare watjes of mooie glazen bokalen om je granola en suiker in op te bergen. Tip: vandaag is het eco-Wednesday en krijg je bij de leukste ecologische webshops korting!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '