Home Lifestyle Food TREND ALERT: 7 foodtrends die we tijdens de quarantaine leerden kennen (én...

TREND ALERT: 7 foodtrends die we tijdens de quarantaine leerden kennen (én massaal uitproberen)

Zag jij ze ook al op Instagram passeren? 🍌

© Jennifer Burk via Unsplash & Fien Liessens

We gaan er geen doekjes om winden: de laatste weken zijn de meesten van ons aan hun gsm gekluisterd. Onze schermtijd schiet de hoogte in, Instagram was nog nooit zo interessant en ook TikTok heeft ons – tegen alle verwachtingen in – langzaam maar zeker in zijn macht. En het zijn niet alleen de gekke dansjes die onze aandacht trekken, maar ook de vele foodtrends die opeens overal lijken op te duiken.

De keukenprinsessen kunnen hun geluk niet op: ze hebben tijd zat om de keuken onveilig te maken en nieuwe receptjes uit te testen, en maar goed ook! We worden de laatste weken namelijk overspoeld met nieuwe foodtrends die makkelijk thuis op tafel te toveren zijn. Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

1. Bananenbrood

Bananenbrood is natuurlijk geen nieuwe trend, maar heeft tijdens de quarantaine wel aan heel wat populariteit gewonnen dankzij de verschillende (gezonde) varianten die nu op het wereldwijde web verspreid worden. Wil je zelf met een heerlijk exemplaar op Instagram pronken? Wat dacht je van bananenbrood met pindakaas en chocolade om vandaag nog van te smullen? Niets dat jij nog niet geprobeerd hebt? Met deze vier tips maak je jouw baksel toch nóg lekkerder!

2. Dalgonakoffie

Dalgona watte? Je hebt het ongetwijfeld al zien passeren: een wit melkdrankje met schuimig bruin toefje. Het is de allernieuwste koffietrend die momenteel coffee lovers weet te bekoren. Het drankje wordt bereid op basis van oploskoffie, suiker, heet water en opgeklopte melk of slagroom. Waar die gekke naam in godsnaam vandaan komt? De smaak van de koffie heeft iets weg van een dalgona, een toffee-achtig snoepje uit Korea dat vooral bij kinderen en toeristen heel geliefd is. Wij zochten voor jou een easy peasy receptje uit!

3. Zuurdesem(brood)

Wie foodtrends zegt, zegt ook zuurdesem! Het brooddeeg is in hippe wijken als Zurenborg en het Patershol al langer een begrip, maar verovert nu ook stilaan de rest van de (socialmedia)wereld. Vooral zuurdesembrood is plots immens populair en ook pizzabodems en muffins op basis van het deeg verschijnen steeds vaker op onze feed. Wat het verschil is tussen zuurdesem en gewoon (brood)deeg? In zuurdesembrood zit geen bakkersgist, maar wordt een mengsel van meel en water gebruikt om het brood te laten rijzen. Daardoor heeft een vastere structuur en iets zuurdere smaak dan het brood dat we normaal in de supermarkt kopen.

4. Granola

Ook ons vertrouwd kommetje granola wordt op sociale media nieuw leven ingeblazen. Granola is al langer het go-to gerecht van fitgirls die zweren bij een gezond en evenwichtig ontbijt, maar de fruit- en notenmix wordt op sociale media voortaan niet langer enkel en alleen gebruikt om met magere yoghurt te mengen. It-girls maken er een sport van om de mooiste granolabowls te delen én nieuwe receptjes uit te testen. Denk: granolabars, -muffins en -cake! Zelf eens homemade granola maken? Wij hebben het ultieme recept!

5. Kombucha

Nog een trend die overwaaide uit Azië is kombucha, een ontgiftend wonderdrankje dat onze spijsvertering zou verbeteren en ons immuunsysteem een boost zou kunnen geven. Of dat ook effectief het geval is, is niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel een feit is, is dat het theeachtige goedje momenteel immens populair is. Wat je nodig hebt om zelf een goede kombucha te maken? Een (biologische) zwarte of groene thee, suiker, eventueel wat appelazijn en een SCOBY. Dat laatste lijkt op een rubberachtige pannenkoek en brengt de fermentatie van het drankje op gang. Het geheim van de perfecte kombucha? Het drankje lang genoeg (tussen de 5 à 10 dagen) laten gisten. Een basisrecept vind je hier.

6. Fermentatie

En fermentatie wordt niet alleen gebruikt om zo’n kombucha te maken, maar ook om onder andere tofu, bier en kaas te bereiden. Dat is misschien nét een stap te ver, maar wat we wel zelf eens kunnen uitproberen, is het fermenteren van groentjes. Gefermenteerde groenten zijn heel lekker in slaatjes en vormen een goede basis voor zelfgemaakt sauzen. Fermenteren is een goede manier om bepaalde voedingsmiddelen te verduurzamen en de houdbaarheidsdatum van groenten en fruit te verlengen. Geen wonder dat het tijdens de quarantaine zo populair is! Wist je trouwens dat fermentatie ervoor zorgt dat je voeding beter verteerbaar wordt? Op Libelle Lekker leer je de kneepjes van het vak.

7. Hartige pancakes

Een lekkere pannenkoek met suiker en boter? Daar zeggen wij geen neen tegen! Toch worden ook hartige pannenkoeken (denk: met kaas en hesp of spinazie en geitenkaas) steeds populairder. En het zijn vooral de pancakes die het op Instagram en TikTok verbluffend goed doen. En dat heeft natuurlijk ongetwijfeld iets met de presentatie van de schattige pannenkoekjes te maken. Wie zich helemaal wil laten gaan en de pannenkoekentrend wil volgen, kan zijn pancakes op een heus pannenkoekenplankje leggen. Likes (en tevreden maagjes) verzekerd!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.