Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Angelica Reyn

Ligt jouw vakantie al vast?

Van wellnessreizen tot friendcations: dit zijn de reistrends voor 2022

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het einde van 2021 staat voor de deur, en dat betekent dat we mogen beginnen dromen over al die reisjes in 2022. Nog geen plannen? Dan wil je je misschien wel laten inspireren door de allernieuwste reistrends.

We schuimden verschillende websites van reisbureaus af op zoek naar dé reistrends voor 2022. Wat blijkt? Net als het afgelopen jaar zullen duurzame reizen (terecht!) ook in 2022 zeer populair blijven. Treinreizen, fietsreizen, meerdaagse trektochten met de tent,... Inspiratie zat om een ecologische vakantie in te plannen. Máár naast groene reizen worden er nog een aantal andere trends in travelland verwacht. Een overzicht!

Once in a lifetime-vakantie

De voorbije twee jaar moesten we onze vakantieplannen noodgedwongen inperken. Nu we weer stilaan grenzenloos mogen reizen, beseffen we dat het echt nu of nooit is om werk te maken van die droomreis. Volgens het Spaanse toerismebureau Amadeus zullen er in 2022 dan ook veel meer bijzondere vakanties geboekt worden. Zo zag het het aantal zoekopdrachten naar Tanzania, waar je de Big Five in het wild kan zien, de voorbije maanden met 36 % stijgen. Boekingen naar de Peruaanse steden Lima en Cusco, in de buurt van Machu Pichu, stegen zelfs met bijna 50 %. De boodschap is dus duidelijk: volgend jaar maak jij werk van de nummer één op je bucketlist.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Friendcations

Nog iets wat de pandemie ons leerde: lachen en herinneringen maken met wie je lief hebt = goud waard. De afgelopen jaren zouden oneindig veel moeilijker zijn geweest zonder Zoom, Microsoft Teams, FaceTime en WhatsApp. Die apps deden ons beseffen hoe waardevol vrienden en familie zijn en hoe belangrijk het is om face-to-face in contact te blijven. Het is dus geen verrassing dat 2022 hét jaar wordt van grote reünies, en waar doe je die beter dan in het buitenland, toch? In het Verenigd Koninkrijk zagen reisbureaus de vraag naar grote groepsvakanties met – hou je vast – 600 % (!!) stijgen. Ook bij Amadeus zien ze een duidelijk interesse in groepsreizen: zoekopdrachten naar populaire bestemmingen voor dergelijke reizen verdubbelden de voorbije maanden en ook uitstapjes naar feestoorden als Ibiza en Las Vegas zijn momenteel felbegeerd.

Filmlocaties opzoeken

Nog iets wat we de voorbije twee jaar net iets meer deden dan anders: series en films kijken. En dan kan een mens al eens jaloers worden op acteurs die op de meest adembenemende plekken mogen werken. Die series en films zitten vaak boordevol vakantie-inspiratie, en die inspiratie zullen we volgens verschillende trendwatchers volgend jaar gebruiken om onze reizen te plannen. Netlfix publiceerde onlangs trouwens een onderzoek waaruit bleek dat Porthgwarra in Cornwall in 2020 50 % meer toeristen verwelkomde, als gevolg van het succes van de serie ‘Poldark’. Wij willen naar Wye Valley (‘Sex Education’)!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wellnessreizen

Volgens Booking.com zijn we vooral toe aan rustige reizen en hebben we op vakantie nood aan mindful momentjes. Uit een van hun bevragingen blijkt dat 79 % van alle reizigers bevestigt dat reizen het beste medicijn is voor hun mentale en emotionele welzijn. In 2022 reizen we dus niet omdat we Rome, Parijs of Barcelona gezien willen hebben, wel omdat we er voor onze mental health even tussenuit moeten. Expedia voegt daar nog aan toe dat de interesse in Airbnb’s en vakantiewoningen met wellnessmogelijkheden sterk stijgt. Op tijd boeken is dus de boodschap!

Lokale ervaringen opdoen

Omdat we in de toekomst veel bewuster willen reizen, vinden heel wat toeristen het ook belangrijk om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en er lokale ervaringen op te doen. Uit een onderzoek van Booking.com blijkt dan ook dat meer dan de helft van alle reizigers het belangrijk vindt dat hun vakantie een positieve invloed heeft op de lokale bevolking. Meer dan 70 % van alle bevraagden geeft aan dat ze op reis nog enkel ervaringen willen opdoen die representatief zijn voor de lokale cultuur.

Filmwaardige roadtrips

TikTok heeft niet enkel een invloed op onze beautyroutine en avondmaaltijden, maar nu ook op onze reizen. Pinterest voorspelt dat vlogwaardige roadtrips volgend jaar populairder dan ooit zullen zijn, net omdat die beelden dan gedeeld kunnen worden op TikTok. Geef ons dan toch maar een rustige roadtripje zónder smartphone.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '