Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Christopher Rusev & Louis Hansel via Unsplash

Fietstassen opvullen, beentjes insmeren en wegwezen!

WAUW: 9 van de meest mythische fietstochten ter wereld

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Al fietsend op reis gaan is hipper dan ooit, en maar goed! Het is zelfs moeilijk om een betere manier te bedenken om een land te verkennen dan op twee wielen, langzaam trappend terwijl het landschap zich voor je neus ontvouwt. Fietsen geeft je de tijd om de omgeving te bewonderen, trekt je weg van de toeristische drukte én is duurzaam. Deze 9 mythische fietsroutes zetten wij alvast op onze bucketlist!


Als je een diepgewortelde passie voor fietsen hebt of dit jaar op reis gewoon eens iets nieuws wil proberen, kan je overwegen om een epische fietstocht te maken. Wat dacht je van freewheelen op de zoutvlaktes van Bolivia of al trappend de heuvels van de Marokkaanse Hoge Atlas trotseren? Beentjes insmeren en wegwezen!

1. Hoge Atlas, Marokko


Een fietsroute die aan de rand van de Sahara ligt, leidt je langs de Hoge Atlas van Marrakech naar Zagora. Fietsen doe je er in de schaduw van de machtige berg Toubkal die met zijn 4.167 meter de hoogste berg van Marokko is. Ben je van plan om er in de zomer op je fiets te springen? Stop dan zeker ook een paar wandelschoenen in je fietszakken en beklim de berg samen met een gids om van Marokko’s mooiste uitzicht te genieten. Het zijn de zweetplekjes meer dan waard!

Vertrekpunt: Marrakech

Eindmeet: Zagora

Afstand: 550 kilometer

2. Blue Ridge Parkway, USA


De iconische Blue Ridge Parkway loopt als een avontuurlijke achtbaanbaan van het Shenandoah National Park in Virginia naar het Great Smoky Mountains National Park in North Carolina. De route doorkruist vier nationale bossen en loopt over 176 bruggen, langs meer dan 25 tunnels en honderden verborgen historische locaties. De ononderbroken bossen, kabbelende rivieren, spetterende watervallen, levendige wilde bloemen en bergen die tot de wolken reiken zullen je op je fiets van de nodige afleiding voorzien.

Vertrekpunt: Shenandoah National Park

Eindmeet: Great Smoky Mountains National Park

Afstand: 755 kilometer

https://www.instagram.com/p/B7QbLkWACZ3/

3. La Farola, Cuba


De zogenaamde vuurtorenweg (la Farola) verbindt de kleine badstad Cajobabo aan de Caribische kust met de betoverende oudste stad van het land: Baracoa. De route doorkruist de steile kant van de Sierra del Purial, baant zich al kronkelend een weg door een landschap van prachtige granietrotsen en leidt je langs kleine tropische paradijsjes aan de Atlantische kustlijn. De fietsroute heeft met zijn zware beklimmingen en beangstigende afdalingen zelfs een beetje weg van de Tour de France! Eentje voor de doorgewinterde coureurs, dus!

Vertrekpunt: Cajobabo

Eindmeet: Baracoa

Afstand: 55 kilometer

4. The Camel Trail, Engeland


Het treinspoor ten zuidwesten van Londen diende ooit voor het transporteren van vis en zand, maar is anno 2020 een heel gezinsvriendelijk fietspad waarop je je beentjes goed kan trainen. Het pad loopt door het mooie platteland van Cornwall en brengt je van de beroemde vissershaven Padstow naar Wadebridge. Het laat je kennismaken met het uitgestrekte gebied rond de rivier Camel voordat het door het bos Camel Valley naar Bodmin loopt. De route is grotendeels autovrij en met een beetje geluk ontmoet je tijdens je tocht enkel zeldzame vogelsoorten.

Vertrekpunt: Padstow

Eindmeet: Blisland

Afstand: 29 kilometer

5. Salar de Uyuni, Bolivia


Fietsen bovenop de korst van de zoutvlakte Salar de Uyuni in Bolivia, dat kunnen niet al te veel toeristen navertellen en nochtans is de zoutvlakte een van dé hoogtepunten tijdens een roadtrip door Zuid-Amerika. Het is dan ook een unieke ervaring om ze al trappend te verkennen. Haal je tent ’s avonds uit je rugzak en ontwaak er vijf dagen aan een stuk met het lavendellicht dat op je tent schijnt. Halverwege je toch kan je je fietszakken trouwens weer vullen met voldoende water en eten in Llica. Opgelet: deze reis kan je wel alleen tijdens de winter van Bolivia doen, want tijdens de zomer overstromen de zoutmeren door de seizoensregen die er dan valt.

Vertrekpunt: Uyuni

Eindmeet: Sabaya

Afstand: 300 kilometer

6. The Forgotten World Highway, Niew-Zealand


The Forgotten World Highway volgt de weg van vroege pioniers en neemt je mee naar verlaten dorpjes, de ‘republiek’ van Whangamomona, ruige landschappen en prehistorische gebieden. Begin je fietstocht vlakbij de spectaculaire en met sneeuw bedekte berg Taranaki en volg de adembenemende weelderige groene valleien, woeste rivieren, houten tunnels, smalle bruggen en onverharde wegen. Zorg er wel voor dat je fietszakken goed gevuld zijn, want je komt onderweg amper bewoonde gebieden tegen!

Vertrekpunt: Stratford, Taranaki

Eindmeet: Taumaranui

Afstand: 105 kilometer

7. Het Meer van Genève, Zwitserland


Met de Franse Alpen aan de horizon, wankelende wijngaarden, glinsterende meren en talloze kleine dorpjes bundelt het Meer van Genève enkele van Europa’s meest sensationele landschappen in een prachtig pakket. De nieuwe vlakke, 200 km lange, Tour du Léman volgt de fietsroute 46 en laat je de schilderachtige gebieden rond het Meer van Genève ontdekken, inclusief de wijngaarden van Lavaux (Unesco Werelderfgoed), de lange witte stranden, kleine gehuchten, met dennenboom gevulde bossen en de Olympische stad Lausanne.

Start/eind: Genève

Afstand: 200 kilometer

8. Zuid-Namibië


Namibië is een droog en meedogenloos land. Steden en voorzieningen zijn er schaars, de wegen zijn er onverhard, maar het is wel een prachtige fietsbestemming. Een tiendaagse fietstocht van 1000 kilometer lang laat je het verbazingwekkende landschap, de hoofdstad Windhoek en de Zuid-Afrikaanse grens verkennen, maar vereist wel een strikte planning, diepe fietszakken én doorzettingsvermogen. Breng er een bezoek aan de rode duinen van de Sossusvlei en reis langs Helmeringhausen en Seeheim om te pauzeren in Hobas en kiekjes te nemen van de prachtige Fish River Canyon.

Vertrekpunt: Windhoek

Eindmeet: Felix Unite

Afstand: 1000 kilometer

9. Doi Suthep, Thailand


Een bezoekje aan Chiang Mai zou niet compleet zijn zonder de imposante Doi Suthep te bezoeken die aan de rand van de stad ligt. Tijdens het klimmen, wordt het panoramische uitzicht op het bruisende Chiang Mai vervangen door piepkleine dorpjes die verborgen liggen in het weelderige groene landschap. Hoe dichter je bij de glinsterende gouden tempel komt, hoe smaller de weg wordt. Dat betekent dat ook de bussen vol toeristen halt moeten houden en jij al fietsend wél de top kan bereiken.

Vertrekpunt: Chiang Mai

Eindmeet: Doi Suthep

Afstand: 18 kilometer

https://www.instagram.com/p/B49so6uIzUY/

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '