Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty & Tadas Petrokas via Unsplash

Eentje ligt op amper 2,5 uur rijden van de Brussel!

CITYTRIP: deze 3 steden werden uitgeroepen tot culturele hoofdsteden van Europa

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Cultuurfans, unite, want er werden maar liefst drie steden uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2022. Welke zet jij helemaal bovenaan je bucketlist?

Van Galway over Marseille en het Bulgaarse Plovdiv tot Valletta en Rotterdam: allemaal droegen ze ooit de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’. Hoe een stad daar kans op kan maken? Als de verscheidenheid én gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen er tot hun recht komen. Sinds 2004 worden elk jaar twee steden uitgeroepen tot cultuurmetropool, in 2022 zijn dat er uitzonderlijk drie.

Haal er snel je must-visitlijstje bij en voeg daar Kaunas in Litouwen, Novi Sad in Servië en Esch-sur-Alzette in Luxemburg aan toe. Het zijn dus met andere woorden drie ondergewaarde steden die als culturele hoofdstad volgend jaar in de spotlight gezet worden.

Kaunas, Litouwen

Staat Vilnius nog op je bucketlist? Combineer die citytrip dan met een tweedaagse in het verrassend mooie Kaunas, zeg maar het Gent van Litouwen. Vergaap je er aan prachtige en vooral kleurrijke architectuur en laat je door de stad leiden door de ontelbare graffitikunstwerkjes – Kaunas was ooit de gaststad van een streetartfestival. Breng er een bezoekje aan het imposante 13de-eeuwse kasteel Kauno Pilis, slenter door Vilniaus gatvė tussen de boetiekjes en wandel bij zonsondergang over Grote Brug Vytautas voor een magnifiek uitzicht over de stad.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Novi Sad, Servië

Enkel voor Novi Sad richting het koude Servië trekken lijkt ons geen strak plan, maar passeer je er tijdens een roadtrip of heb je een vakantie in de buurt geboekt, dan is het wel een leuk idee om er een tussentop te houden. De stad ligt aan de Donau en staat vooral bekend om haar hippe adresjes, Servisch-orthodoxe kerken, kleurrijke geveltjes, de imposante Vrijheidsbrug en het historische fort Petrovaradin dat in schril contrast staat met de moderne upgrade die de stad de voorbije jaren kreeg. En hoewel het centrum vooral knus en gezellig lijkt, is Novi Sad na Belgrado de grootste stad van Servië.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Esch-sur-Alzette, Luxemburg

Op een kleine 2,5 uur rijden van Brussel sta je al in Esch-sur-Alzette, nog een Europees cultureel pareltje. Opvallend: de Luxemburgse stad betrekt ook nog elf andere Luxemburgse en acht Franse gemeenten bij haar Esch 2022-project. Dat houdt in dat Esch-sur-Alzette het komende jaar extra hard inzet op cultuur in al haar vormen: er wordt een kunstenfestival georganiseerd,  verschillende wandelingen uitgestippeld, tientallen expo’s uitgelicht,... Maar ook zonder al die culturele extraatjes is de stad zeker een weekendje weg waard!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Leuk om te weten: in 2030 maken vijf Belgische steden kans op de titel. Brussel, Kortrijk, Gent, Leuven of Luik, welke stad verdient ‘m volgens jou het meest?

Meer reisinspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '