Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Nicole Michalou via Pexels

Moet jij ook het menu voor oudejaarsavond in elkaar flansen?

7 tips om tijdens de feestdagen voedselverspilling te voorkomen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Yay, nog twee keer slapen en we kunnen weer met z’n allen rond de tafel zitten en aftellen naar het nieuwe jaar. Staat er bij jou ook een uitgebreid diner op het menu? Wij geven je enkele tips om het jaar meteen goed te starten en komend weekend zo weinig mogelijk lekkers te verspillen.

Een nieuw jaar = verschillende feestjes met vrienden en familie om 2022 te vieren. Moet jij dit jaar een of meerdere menu’s in elkaar flansen? Wij geven je enkele tips en tricks om die restjes tot het minimum te beperken.

Vraag op voorhand hoeveel je gasten eten en drinken

Zijn er dingen die sommige gasten niet lusten? Wie speelt er allemaal voor bob? Wie kan drie borden vol-au-vent eten en wie maar eentje? Eet je nichtje nog steeds vegetarisch? Pols op voorhand bij je gasten wat ze graag eten en hoeveel ze kunnen eten. Klinkt misschien een beetje absurd, maar het kan je veel ruimte in de vuilnisbak besparen.

Controleer wat je nog in huis hebt

Heb je nog vijf potten tomatenblokjes in de kelder staan, dan moet je dat al niet op je boodschappenlijstje zetten. Hetzelfde geldt voor die bladerdeeghapjes die nog in de diepvries zitten en die vijf pakken bloem die in de voorraadkast staan.

Maak een boodschappenlijstje

En houd je daar ook aan! Laat je niet verleiden door die andere ijstaarten en dipsausjes die je verleidelijk aankijken. Hoe meer extraatjes je meeneemt, hoe meer restjes je achteraf zal hebben.

Controleer de houdbaarheidsdatum

Koop je ‘voor de zekerheid’ toch nog een extra pakje afbakbroodjes of portie toastjes, check dan de houdbaarheidsdatum. Zo kan je in januari nog extra lang van de feestperiode genieten.

Prepareer niet te veel hapjes

Want als er één ding is waar we ons aan de feesttafel áltijd door laten vangen, dan is het wel door de hapjes. Meestal smul je er zoveel van dat je je buikje al rond hebt gegeten nog voordat het hoofdgerecht op tafel staat. Probeer daarom om dit jaar het aantal hapjes te beperken; zo vermijd je dat je de helft van het hoofdgerecht weer in de koelkast moet zetten.

Vul pas aan als alles op is

Verschillende dipsausjes, chips, zakken kroketten en soorten ijstaart? Superlekker, maar vul de gerechten pas aan als alles op is. Het zou zonde zijn om 100 kroketten te bakken als er uiteindelijk maar 50 worden opgegeten.

Geef restjes mee aan je gasten en/of verwerk ze

Op het einde van de avond nog wat overschot? Verdeel die dan over je gasten of bewaar ze goed en verwerk ze in andere maaltijden! Denk: wentelteefjes met de eieren en het brood dat je nog over hebt, restjessoep of een triffle van de restjes appel en cake. Welke maak jij?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '