Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© HelloFresh

Vlamingen gooien jaarlijks zo’n 34 kilo voedsel weg, ter waarde van € 369!

What a waste: 6 gouden tips van HelloFresh tegen voedselverspilling

Maar liefst 7 op de 10 Vlamingen kopen geregeld te veel eten, dat niet op hun bord maar wel in de vuilnisbak belandt. Zonde, toch? Samen met HelloFresh delen wij onze gouden tips tegen voedselverspilling.

De Vlaming gooit jaarlijks gemiddeld 34 kilo eetbaar voedsel weg, ter waarde van € 369. Samen is dat 224.000 ton. Probeer dat maar eens op te tillen! HelloFresh daagde personal trainer Gudrun Hespel, bekend van BOOST!, uit om een 10-minuten-work-out met 34 kilo te maken om in beweging te komen tegen voedselverspilling. Je kan de work-out hier vinden.

34 kilo, da’s net zo zwaar als…..

  • een kind van tien jaar
  • een golden retriever
  • de hele bak ‘vintage kleding per kilo’ in je favo thrift shop

Voor € 369 kan je…..

  • een combiticket voor Pukkelpop + € 100 aan drank- en eetbonnetjes kopen
  • zo’n tien keer naar een pretpark gaan
  • een fitnessabonnement voor een jaar afsluiten

Het goede nieuws: sinds 2018 is de gemiddelde verspilling van eetbaar voedsel per Vlaming met drie kilo verminderd! Laten we die balans samen nog een stuk lichter maken met deze 6 tips.

Koelkastcheck

Trek je koelkast open voor je naar de supermarkt gaat. Wat heb je nog liggen? Wat kan je daarmee koken? Koop enkel de dingen die dat gerecht aanvullen.

Voedselopslag

Bewaar voeding op de juiste plek, want zo gaat het langer mee. Bladgroenten als spinazie of sla verliezen veel vocht. Je kan ze daarom het best afgesloten in de koelkast bewaren, in een potje of plastic zak. Vruchten als een banaan, avocado, komkommer of sinaasappel bewaar je dan weer beter in een koele berging.

Houdbaarheidsdatum

1 op de 3 Vlamingen gooit voedsel weg omdat de producten hun houdbaarheidsdatum overschreden. Maar anders dan de ‘te gebruiken tot’-datum kan je een product na de ‘ten minste’-houdbaarheidsdatum vaak nog wel opeten. Ga dit simpelweg na door te kijken/ruiken/proeven.

Maaltijden inplannen

Plan je maaltijden op voorhand. Zo ga je niet alleen verspilling tegen, maar bewaak je ook je budget. Bedenk vooraf hoeveel je van een bepaald ingrediënt nodig hebt en waar je restjes eventueel voor kan gebruiken. Wist je dat je met HelloFresh tot wel 5 weken
vooruit kan plannen?

Restjesdag

Te veel gemaakt? Neem je restjes mee naar het werk of bewaar ze voor een kliekjesdag. Wist je dat 1 op de 3 Vlamingen wekelijks zo’n dag organiseert?

Maaltijdboxen

Kook met maaltijdboxen! Gemiddeld verspil je 38 % minder voeding met HelloFresh dan wanneer je zelf inkopen doet en kookt, o.a. doordat porties per persoon exact zijn afgemeten. Wist je dat veel Vlamingen thuis voedsel verspillen omdat ze porties moeilijk kunnen inschatten?

Waarom is HelloFresh de ideale partner tegen voedselverspilling?

  • Een HelloFresh-box bevat alle ingrediënten in exact de juiste hoeveelheden per persoon. Zo betaal je alleen voor wat je nodig hebt, kook je een maaltijd vanaf € 4,14 per portie en verspil je niets!
  • De grootte van de porties wordt afgestemd op de gezondheidsrichtlijnen van in-house diëtisten. Je zal dus nooit te veel klaarmaken en hoeft geen restjes weg te gooien.
  • HelloFresh koopt ingrediënten in op basis van alle bestellingen. Zo blijft er vrijwel niets over vanwege de afgemeten porties en bestellingen op voorhand.
  • HelloFresh werkt samen met een plaatselijke voedselbank. Zo krijgen boxen die niet bezorgd konden worden, bijvoorbeeld omdat de besteller niet thuis was, toch de bestemming die ze verdienen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '