Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Draag je steentje bij op Wereldmilieudag met deze tips.

#BeatPlasticPollution: zeven tips om minder plastic te verbruiken

Evi Van Houdt

Het is vandaag Wereldmilieudag, een dag waarop we traditiegetrouw onze planeet vieren, maar ook de bedreigingen in de kijker zetten. Dit jaar staat deze dag in het teken van plastic vervuiling en het effect ervan op ons milieu. Met de hashtag #BeatPlasticPollution roept de VN dan ook op om met z’n allen na te denken over ons plasticgebruik. Met deze tips draag ook jij je steentje bij.

‘Plastic was een oplossing. Het gaf ons gemak, was betaalbaar en bruikbaar, maar het gebrek aan duurzaamheid is nu onze vloek.’ Met die woorden begint de actievideo van de Verenigde Naties hun verhaal. En ze komen hard binnen wanneer de bergen plastic in beeld worden gebracht.

Om de afvalbergen te verkleinen en de druk op onze planeet te verminderen moeten we met z’n allen minder plastic gaan verbruiken. Met deze zeven tips start je al bij jezelf met kleine dagdagelijkse aanpassingen.

Hou bij en hergebruik

Het is een cliché, maar blijft wel de tip die met stip op nummer één staat: hergebruik! Al is dat natuurlijk lang niet mogelijk bij élke verpakking. Kies daarom bewust voor plekken waar je die verpakkingen wél kan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan het viskraam op de markt of de bakjes bij de slager. Ook grote plastieken dozen ijs of soep kan je hergebruiken om eten in te bewaren, in te vriezen of mee te nemen naar je werk. Ook wanneer je eten afhaalt, krijg je vaak herbruikbare plastieken doosjes mee. Heb je er al teveel? Vraag dan eens bij je favoriete takeawayrestaurant of zij ze niet kunnen hergebruiken.

Kies voor andere verpakkingen

Wat natuurlijk nog beter is zijn plasticvrije verpakkingen. Denk maar aan papier, karton of glas. Ook vinden veel lokale handelaars het fijn als je je eigen verpakkingen meebrengt. Zo moet je fruit bijvoorbeeld echt niet in een wegwerp plastic zakje, steek ze in een stoffen zakje of gewoon los in je winkeltas. En als je jouw herbruikbare zak toch een keer vergeten bent, gebruik de plastic zak dan voor het vuilbakje in je wc of badkamer.

Verpakkingsvrij

Wil je nog een stapje verdergaan of vind je het moeilijk om in de gewone supermarkt plasticvrij te shoppen? Neem dan eens een kijkje in één van de verpakkingsvrije winkels in ons land. Je vindt er allerlei producten die je puur worden aangeboden, zoals groenten, fruit en noten. Maar ook cornflakes, granola, kruiden, brood, vlees en kaas vind je er terug. Ga er niet naartoe voor bepaalde merken, want die bestaan niet meer in verpakkingsvrije winkels. Wel vind je er een hoop lokale intiatieven en producten terug die je ongetwijfeld versteld doen staan. In zulke winkels is het ook de bedoeling dat je je eigen verpakkingen meeneemt of koop je er duurzame voor de volgende keer. Een lijst met alle verpakkingsvrije winkels in ons land vind je hier.

Minder wassen

Op het eerste zicht lijkt het alsof kleren wassen niets te maken heeft met plasticgebruik, al is dat helaas niet waar. Veel fast fashion-brands gebruiken materialen die niet zo duurzaam zijn en microplastics bevatten. Door het wassen van die kleren komen stukjes van die microplastics in het water terecht en zo dus ook in onze oceaan, in de vissen en bijgevolg terug in onze magen. Het is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de dieren en voor onze eigen gezondheid. Je kleren niet te vaak wassen als het eigenlijk niet nodig is kan dus een oplossing zijn. Zo verbruik je ineens ook een pak minder water.

Duurzaam shoppen

Maar ook duurzamer shoppen is een oplossing om de microplastics tegen te gaan. Merken die bezig zijn met duurzaamheid, kiezen doorgaans ook voor duurzame materialen die geen of zeer weinig microplastics bevatten. Als je deze kledij wast komen er dus weinig tot geen deeltjes vrij in ons water. Kleren van duurzame materialen gaan vaak ook veel langer mee en zullen minder snel afbleken of afrafelen na je wasbeurten. Al blijft het natuurlijk goed om zo min mogelijk te wassen en water te verbruiken.

Recycleren, recycleren!

Hoewel het gemakkelijk is om snel iets weg te gooien in de vuilbak, doen we er onze planeet echt een plezier mee als we alles recycleren. Zo kunnen de herbruikbare dingen ook effectief hergebruikt worden en maken we het de afvalverwerkingsbedrijven een stuk makkelijker.

Schaf je plasticvrije gadgets aan

Een afhaalkoffie, een flesje water, een plastic zakje voor je inkopen of een pakje zakdoeken. Het zijn allemaal dingen die snel gekocht zijn, zonder nadenken. Toch zijn ze stuk voor stuk een klein beetje afval. Zorg dat je voldoende plasticvrije gadgets in huis hebt zodat je die kleine aankopen niet hoeft te doen. Een takeawaykoffie van je favoriete koffiehuisje? Geen probleem, neem je eigen cute koffiebeker mee en geniet dubbel zo hard van je cappuccino. Een flesje water? Niet nodig met je mooie gepersonaliseerde drinkfles. Een plastic zak? Je hebt je eigen herbruikbare en opvouwbare zakje al bij. Ja, je moet er even over nadenken dat je niets vergeet, maar je bespaart er een hoop geld en plastic mee én ziet er ongetwijfeld een stuk origineler en fabulous uit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '