Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
lenteschoonmaak
© Polina Tankilevitch via Pexels

Een ervaren huishoudhulp deelt haar poetsgeheimen.

8 tips om je lenteschoonmaak zo ecologisch én leuk mogelijk te maken

Dewy De Leeneer

Voor velen begint de kuismicrobe bij het zien van die stralende lentezon ook te kriebelen. We gaven je eerder al enkele basistips voor een geslaagde lenteschoonmaak als je lui bent, met deze 8 tips van een ervaren huishoudhulp maak je die lenteschoonmaak nu ook zo ecologisch én zo leuk mogelijk!

Uit onderzoek van Helan Huishoudhulp blijkt dat 41 % van de Vlamingen jaarlijks een lenteschoonmaak doet. We ruimen overbodige spullen op, poetsen alle kamers grondig, wassen de ramen of schuren het terras. Begint het bij jou ook al te kriebelen? Vanessa Neetesonne is ruim dertien jaar aan de slag als huishoudhulp bij Helan en deelt haar meest ecologische én leuke tips.

Gebruik géén kraantjeswater

Helder water uit de regenton of condenswater uit de droogkast doen het kuiswerk even goed!

Niet mengen

Meng geen verschillende producten samen die hetzelfde werk doen: gebruik niet én een wc-blokje én een wc-reiniger. Een van de twee volstaat.

Mooi weer vandaag

Doe je lenteschoonmaak wanneer het mooi weer is, vaak heb je dan meer zin om van start te gaan én zo kan je ramen en deuren openzetten voor wat frisse lucht.

Geen bijtende producten

Maak niet schoon met bijtende producten zoals bleekwater of chloor. Kies voor een ecologische variant zoals groene zeep of een reiniger die volledig chemicaliënvrij is.

Bicarbonaat

Bicarbonaat werkt heel goed om slechte geuren weg te krijgen, bijvoorbeeld in je matras. Daarbij is bicarbonaat een milieuvriendelijk en natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is, dé ideale vervanger voor chemische schoonmaakmiddelen dus!

Samen schoonmaken

Bij schoonmaken geldt hoe meer zielen hoe meer vreugde én hoe sneller de klus geklaard is. Doe het daarom samen met je partner, kinderen, familie of vrienden en maak er een leuke activiteit van!

Te veel is te veel

Je hoeft niet te veel product te gebruiken, dat is helemaal niet nodig. Eén dopje allesreiniger is bijvoorbeeld voldoende in een volledige emmer, giet er dus zeker geen halve fles in. Veel mensen gaan bij het poetsen af op de geur, wat een foute raadgever kan zijn. Te veel product kan zorgen voor strepen, vegen of een plakkerig gevoel.

Maak een plan

Denk even na over de aanpak zodat je niet zomaar wat doet. Als je weet wat je allemaal gedaan wil hebben en dat dan ook effectief kan afvinken, voel je je des te beter! Zo vermijd je dat je helemaal opgaat in een kuiswerkje dat eigenlijk niet voorzien was.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '