Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zo ben je na een halve dag zeker klaar.

9 basistips voor een geslaagde lenteschoonmaak (als je lui bent)

Hoewel de grijze wolken het een beetje verdoezelen, is de lente vandaag begonnen, hoera! En dat betekent dat het tijd is voor de grote lenteschoonmaak. Al hebben we daar ook niet écht altijd zin in. Zit jij ook liever in je tuin met een wijntje? Hier zijn 9 basistips voor een geslaagde – en vooral snelle – lenteschoonmaak.

Laat wat frisse lucht binnen.

Zet om te beginnen de ramen en deuren open om je volledige woning goed te laten verluchten. De deuren en ramen openzetten neemt nog geen minuut tijd in beslag, dus dat is een kleine moeite voor een frisse geur in huis. Je hebt dan misschien nog niets gekuist of opgeruimd, maar krijgt wel meteen een properder gevoel!

Breid je wekelijkse schoonmaakbeurt uit.

Een aantal zaken maken sowieso al deel uit van de wekelijkse schoonmaakbeurt, zoals stofzuigen of de vloer dweilen. Begin daar als eerste mee, zo krijg je het gevoel dat je klusjes wat kleiner zijn omdat je ze toch elke week doet. Stofzuig in elke kamer van je huis of appartement en vergeet vooral het kleinste kamertje en de berging niet. Bij deze uitbreiding van je kuisbeurt is het belangrijk om nét iets nauwkeuriger in de hoekjes, onder de zetel en achter de verwarming te stofzuigen. Dan ben je al halverwege!

Doe een rondje met je plumeau.

Na het stofzuigen van de vloeren, stof je ook best alle oppervlaktes eens af. Doe een snel rondje door je huis waarbij je de vensterbanken, kasten en tafels afstoft. Ook je plinten vinden zo’n afstofbeurt niet erg. Toch zin om iets uitgebreider te kuisen? Haal dan alle spullen van je kasten en zie het als een ideaal moment om ook tussen die spullen eens te kuisen. Nog kaartjes op de kast van Kerstmis? Berg ze mooi op. Een vaas die allang een grondige kuisbeurt kan gebruiken? Vul hem met wat warm water en wat dreft en laat het sopje even staan.

Met de natte doek erover.

Vul vervolgens een emmertje water, doe er allesreiniger bij en drenk je reinigingsdoek erin. Ga zo eens met de natte doek over de tegels in je keuken en de afgestofte oppervlakken. Het duurt écht niet lang, maar maakt wel een wereld van verschil.

Maak je dampkamp proper.

Je dampkamp proper maken is ongetwijfeld het werkje waar je het hardst tegenop kijkt. Maar wist je dat je de filter ook gemakkelijk in het afwasmachine kan steken? Zo heb jij meer tijd – en zin – om de rest van de dampkamp nog even snel onder handen te nemen.

Kuis eens tussen de gleufjes van je fornuis en (microgolf)oven.

Wikkel een vod of microvezeldoek rond een eetmes en ga daarmee tussen de gleufjes rond je fornuis. Ook bij je (microgolf)oven herhaal je dit trucje best eens. Je zal versteld staan van hoeveel vieze restjes daarin achterblijven.

Kuis je koelkast uit.

Je koelkast uitkuisen is een makkelijk werkje, maar kan enorm veel rust geven in je hoofd. Gooi alle dingen die vervallen zijn of niet meer helemaal fris ruiken weg en kuis ondertussen met een vochtig doekje de schappen een beetje af. En geen zorgen, je hoeft daarvoor echt niet je hele koelkast leeg te maken.

Reinig je wc-pot.

Dit snelle trucje om je toilet grondig proper te maken leerden we van een professionele poetshulp. Verdeel wc-poetsmiddel in de wc-pot en duw vervolgens een toiletborstel vast in de bodem. Laat het poetsmiddel een halfuurtje inwerken terwijl je een andere taak uitvoert. Nadien hoef je gewoon nog even goed te schrobben en alles door te spoelen. Je toilet is nog nooit zo schoon geweest!

Ververs je lakens.

Haal je lakens van je bed en leg er niet meteen nieuwe op. Zo kan je matras even ademen en kunnen eventuele onaangename geurtjes ook ontsnappen. Zet ook zeker het raam in de slaapkamer open, zodat je voldoende kan verluchten. Leg er dan ‘s avonds weer nieuwe lakens op voor een proper gevoel in huis.

Lees ook:

sneakers wit houden
upcyclen
wellness

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '