Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Buy less, choose well! 😉

Dankzij deze 9 tips scoor jij de beste soldenstukken

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

De solden zijn nog steeds de hoogdagen voor budgetshoppers. Waarom? Wel, door ons wisselvallige weertje hangen er nog heel wat prachtige stuks aan de (virtuele) kapstokken en kiezen handelaars meteen voor grote kortingen. Van plan om op soldenjacht te gaan voor je zomervakantie? Lees dan eerst deze tips.

Voorbereiding is key

  • Schuim voor je thuis vertrekt al eens de webshops af van de adresjes die op je planning staan. Zo kan je voor jezelf al uitmaken naar welke items je op zoek wil gaan en loop je niet als een kip zonder kop door de winkel.
  • Ruim voor je op soldenjacht gaat je kleerkast goed op. Zo weet je perfect welke items je in je kast hebt hangen en welke items je nog nodig hebt om jouw look die finishing touch te geven. Betrap je jezelf elke seizoen weer op impulsaankopen? Stel dan simpelweg een lijstje op alsof je naar de supermarkt zou gaan.
  • Vergeet je totebag niet mee te nemen. Dat bespaart je niet alleen extra euro’s aan de kassa, maar nadien ook een hoop lege, rondslingerende winkeltassen én afval.

Maak doordachte keuzes

  • Oké, een kleerkast vól dure labels is geen optie. Toch zijn de solden de ideale gelegenheid om een duurder (Belgisch) stuk op de kop te tikken zonder dat je daarvoor een maand lang bokes met choco moet eten. Probeer op zoek te gaan naar een basic stuk dat je meerdere seizoenen kan dragen: van een klassiek zwart jurkje tot een trenchcoat en witte sneakers die onder elke outfit passen.
  • Trendstukken zoals een parachutebroek scoor je best alleen aan fikse kortingen. De kans dat ze volgende zomer onaangeroerd in je kast blijven liggen, schatten we erg hoog in. Opgelet: dierenprints zoals een streepje zebra zijn ondertussen wél essentials in onze garderobe geworden. Voor die trendy prints kan je dus wel wat meer budget uittrekken.
  • Twijfel je toch over een item? Laat het dan hangen en ga tegen het einde van de solden nog eens een keertje terug. Bedenk ondertussen met welke items (die je al in de kast hebt) je het stuk zou kunnen combineren. Als je online shopt, kan je dan weer de twijfelstukken in je virtueel mandje laten en er een nachtje over slapen.
  • Loop eens langs de mannencollectie. Oversized is erg hot, en wie weet vind je in de mannensectie dat hemd of die blazer waar je al een tijdje naar zocht.
  • Ben je alleen op pad, maar mis je een kritische, tweede blik? Haal in de paskamer je gsm boven en stuur je zus, bestie of mama wat foto’s of kort filmpje van de stukken waarover je twijfelt. Zo kan ze jou misschien wel tal van miskopen besparen. Reageert ze niet snel genoeg? Vraag dan de mening van een kritische verkoopster. Ik shop bijvoorbeeld vaak in dezelfde boetieks en vertrouw net zozeer op de mening van de verkoopsters daar als op die van mijn moeder of vriendinnen.
  • Ons mantra? Buy less, choose well. De solden zijn vaak niet het beste voorbeeld van duurzaam shoppen, maar als je doordachte keuzes maakt en een beetje op de stoffen let, kan je alsnog met een gerust hart een nieuwe outfit scoren. Ik stel mezelf bijvoorbeeld bij elk stuk de vraag of ik het minstens twintig keer zou aantrekken. Daarnaast kan je ook shoppen bij labels die kleding recycleren en er nieuwe items van maken. Of ga voor duurzame stoffen en blijf ver weg van polyester.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '