Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Trix Antwerpen

Ga naar een expositie, neem deel aan een (virtuele) actie of maak een stadswandeling in Antwerpen.

WEEKENDTIP: 7 dingen die je zondag op de Dag tegen Racisme en Discriminatie kan doen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Aanstaande zondag is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een belangrijke dag die we niet zomaar voorbij mogen laten gaan. Dit is wat jij op 21 maart kan doen om het bewustzijn rond racisme en discriminatie te vergroten.

Naar Antwerpen afzakken.


Op de Groenplaats, het Moorkensplein en in het Kielpark zal de Antwerpse jeugdwerksector, waaronder muziekcentrum Trix, onder het motto #jeugdtegenracsisme zondag tussen 14u en 15u met kleurrijke vlaggen wapperen. Met de vlaggen, die werden ontworpen door kinderen en jongeren, wil de sector de stemmen van de jeugd kracht bijzetten. Daarnaast lanceerde de stad Antwerpen naar aanleiding van Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie een gloednieuwe campagne: ‘Allemaal anders, allemaal Antwerpenaar‘. Over de stad werden 25 verschillende portretten verspreid van Antwerpenaren én een aantal spiegels neergezet, zodat jij ook zelf het gezicht van de campagne wordt. ‘We vragen voorbijgangers om letterlijk in de spiegel te kijken en zichzelf twee vragen te stellen: durf jij helemaal jezelf zijn én geef jij anderen de ruimte om zichzelf te zijn?’, aldus schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar (SP.A) op Radio 2.

Meer info over Allemaal anders, allemaal Antwerpenaar vind je hier.

Meer info over #jeugdtegenracisme vind je hier.

 Een actie van platform/e 21/3 bijwonen.


Platform/e 21/3 is een initiatief van verschillende middenveldorganisaties die zich inzetten voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Normaal gezien organiseren ze een nationale manifestatie in Brussel en zetten ze verschillende grote acties op poten om het bewustzijn rond racisme en discriminatie te vergroten, maar dit jaar moeten ze die acties noodgedwongen inperken. Daarom organiseren ze zondag in een aantal steden verschillende kleinschalige acties, vooral vredeslopen, waaraan je kan deelnemen. Je kan trouwens ook virtueel deelnemen aan hun actie door je profielfoto en banner op Facebook aan te passen met de slogan ‘Ik sta op tegen racisme’.

Meer info over platform/e 21/3 vind je hier.

Een overzicht van alle acties vind je hier.

Naar een expositie gaan.

Antwerpen


Bij Geukens & De Vil in Antwerpen kan je nog tot en met 25 april de werken van de Ghanese kunstenaar Raphael Adjetey Adjei Mayne tijdens zijn eerste solotentoonstelling in België bewonderen. Raphael veroverde de kunstwereld met een eigenzinnig portret van dichteres Amanda Gorman dat hij op Instagram deelde. Sindsdien is zijn werk wereldberoemd. Momenteel loopt zijn expo ‘The Joy of My Skin’ in de Antwerpse kunstgalerij. Die tentoonstelling staat volledig in teken van hoe de zwarte gemeenschap haar huid met trots moet vieren. ‘Als in de VS een zwart kindje met een speelgoedpistool rondloopt, staat de politie een minuut later met zwaailichten in de straat. Als op diezelfde plek een blanke volwassen man met een echt pistool rondloopt, kraait er geen haan naar. Dat mogen we niet aanvaarden. Maar we mogen niet teren op negativiteit. Vreugde is ook een middel tegen discriminatie’, vertelt hij in De Tijd. Opgelet: de galerij is niet open op zondag, wel op zaterdag (van 13u tot 18u).

Hasselt


Je kan ook altijd afzakken naar het modemuseum van Hasselt. Daar zet de kleurrijke tentoonstelling ‘Pagne Africain’ naar aanleiding van Black History Month de veelzijdigheid van de Afrikaanse textielcultuur en -praktijk in de kijker. De exhibitie weerspiegelt de kennis, geschiedenis, spiritualiteit en betekenis van de exclusieve selectie Afrikaanse stoffen die je het hele continent laten verkennen.

Roeselare


Geen echte tentoonstelling, wel een mooi kunstwerk waar je even bij stil kan staan als je in de buurt van Roeselare bent. In de West-Vlaamse stad sloegen verschillende scholen de handen in elkaar om te kleuren tegen racisme. Het resultaat? Een kunstwerk van maar liefst 2400 kleurplaten die de komende vier weken de ramen van de bibliotheek ARhus inpalmen. Daarnaast zal de stoep er op Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie versierd worden met mooie en kleurrijke krijttekeningen. Op De Munt kan je trouwens een gedicht lezen van Nada Alraee, de junior stadsdichter 2021, dat de belangrijke dag omschrijft.

Een boek lezen, podcast beluisteren en/of serie bekijken.

Er zijn verschillende manieren om racisme en discriminatie te bestrijden, maar alles begint bij kennis en begrip van het probleem. En om je kennis bij te schaven kan je een boek lezen en/of podcast beluisteren die je de privileges van blanke personen helpen herkennen en erkennen, en die een gids kunnen zijn in de strijd tegen racisme. Wij lijsten de interessantste boeken en podcasts voor jou op.


Geen lezer of boekenwurm? Dan kan je ook altijd een film of serie bekijken die je er iets meer over leert of Ted Talks over racisme en verschillende vormen van discriminatie bekijken.

Een goed doel steunen.


Uit een rapport dat eerder dit jaar door de ECRI (Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie) werd vrijgegeven, blijkt dat racisme in ons land nog steeds blijft toenemen. Sterker nog: het aantal meldingen en dossiers die verband houden met racisme is het afgelopen jaar met 10 % (!) gestegen. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat het aantal klachten de voorbije vijf jaar met 55 % steeg. Hoe we racisme ook hier kunnen bestrijden? Door een van deze organisaties te helpen. Zij pleiten voor een België waarin iedereen zich thuis kan voelen. Wist je trouwens dat giften vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar zijn?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '