Home Lifestyle MUST DO: doe een gift en bestrijd samen met deze vzw’s racisme...

MUST DO: doe een gift en bestrijd samen met deze vzw’s racisme in ons land

In België nam het aantal meldingen en dossiers rond racisme het afgelopen jaar met 10 % (!) toe.

© Unsplash

De dood van George Floyd laat niemand onberoerd. Duizenden mensen komen al dagenlang op straat om te protesteren tegen de racistische aanpak van sommige politiezones, en dat niet alleen in Amerika. Wil jij ook zelf je steentje bijdragen zonder uit je kot te komen? Deze goede doelen proberen een einde te maken aan racisme in België.

#BlackLivesMatter, het is een hashtag die ook voor ons allang geen ver-van-mijn-bedshow meer is. We weten dat racisme helaas nog steeds niet uitgeroeid is én dat er ook nog heel wat Belgen dagelijks met rassendiscriminatie geconfronteerd worden. Uit een rapport dat eerder dit jaar door de ECRI (Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie) werd vrijgegeven, blijkt dat racisme in ons land nog steeds blijft toenemen. Sterker nog, het aantal meldingen en dossiers die verband houden met racisme is het afgelopen jaar met 10 % (!) gestegen. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat het aantal klachten de voorbije vijf jaar met 55 % steeg. Hoe we racisme ook hier kunnen bestrijden? Door onderstaande organisaties te helpen. Zij pleiten voor een België waarin iedereen zich thuis kan voelen. Wist je trouwens dat giften vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar zijn?

1. Hand in Hand vzw

Hand in Hand vzw wil racisme en discriminatie in ons land bestrijden door de diversiteit die onze maatschappij zo mooi maakt in de verf te zetten. Ze geloven dat racisme in België onder andere te wijten is aan structurele mechanismen die enkel en alleen aangepakt kunnen worden door druk uit te oefenen op instanties die macht hebben over die structuren. Ze rekenen daarvoor op de steun van burgers en middenveldorganisaties. Hoe ze dat doen? Door campagnes te organiseren tegen racisme en discriminatie, debatten te voeren en te zorgen voor een correcte vorming.

Je kan Hand in Hand steunen door je aan te melden als vrijwilliger of een bedrag te storten op het rekeningnummer BE39 0000 0001 1619.

2. Amnesty International

Amnesty International is zonder twijfel een van de bekendste en grootste non-profitorganisaties ter wereld, en terecht. De verenging doet er alles aan om overal ter wereld alle mensenrechten na te streven door rekening te houden met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De organisatie is onpartijdig en betrouwbaar en gelooft dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Iedereen verdient gelijke kansen en die gelijke kansen proberen ze na te streven door barrières weg te werken. Ze focussen zich niet alleen op racisme en disproportioneel politiegeweld, maar ook op de rechten van de vrouw, holebirechten en armoede.

Je kan Amnesty International Vlaanderen steunen door een donatie te doen of door mee te doen aan de schrijfmarathon.

View this post on Instagram

#JustStop

A post shared by Amnesty International België (@amnestyvlaanderen) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Orbit vzw

Orbit is een sociaal-culturele beweging die zich inzet voor het effectief bestrijden van racisme, een rechtvaardig migratiebeleid en solidariteit in onze diverse maatschappij. Dat doen ze door lezingen te organiseren in scholen en bedrijven en campagne te voeren. Ze rekenen op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en moedigen ons aan om te werken aan een samenleving waarin iedereen zich thuis kan voelen.

Wil je een gift doen om de werking van Orbit te ondersteunen? Dat kan je doen op het rekeningnummer BE48 7865 7573 8127.

4. School Zonder Racisme

Onderwijs is van essentieel belang om racisme en discriminatie de wereld uit te helpen. Aangezien er geen betere plek is dan de school om het probleem van racisme aan te kaarten, werd School Zonder Racisme opgericht. De organisatie leert kinderen en jongeren op een speelse, maar interessante manier om te gaan met verschillende etniciteiten. Zo hopen ze te streven naar een maatschappij waarin we niet langer een oordeel vellen over iemand met een andere afkomst dan de onze.

Wie School Zonder Racisme wil steunen kan een voucher kopen ter waarde van 125 euro, die goed is voor een workshop in een klas. Je kan zelf een school kiezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Minnesota Freedom Fund

Wie toch liever zijn steun wil betuigen aan de Amerikanen, kan de non-profitorganisatie Minnesota Freedom Fund steunen. Celebs als Harry Styles, Chrissy Teigen en Seth Rogen doneerden al een aanzienlijk bedrag aan de vzw. Waarom? De organisatie betaalt de borg die gearresteerde betogers moeten betalen om de gevangenis te mogen verlaten. In de toekomst hoopt de organisatie de borgsom te kunnen laten afschaffen.

Je kan hier een gift doen voor het Minnesota Freedom Fund.

Lees ook: