Home Lifestyle 5 interessante evenementen die je tijdens Black History Month niet mag missen

5 interessante evenementen die je tijdens Black History Month niet mag missen

Zet ze nu al in je agenda!

Black History Month belgië
© Black History Month Belgium

Maandag wordt de maand maart voor het vierde jaar op rij omgetoverd tot Black History Month. 31 dagen lang wordt de veerkracht van de zwarte gemeenschappen in België in de kijker gezet én gevierd. Wij selecteerden enkele evenementen die je de komende maand niet mag missen.

De organisatoren van Black History Month willen het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving bevorderen én de manier waarop we het verleden en heden van de zwarte gemeenschappen weergeven een positieve transformatie geven. Dat doen ze door het organiseren van onder andere talks, debatten, expo’s en performances. De insteek van de vierde editie van BHM? Erfgoed, met als doel Belgian Black Archives te creëren. De onderstaande evenementen moet je sowieso in je agenda zetten!

Een gespreksavond over koloniale standbeelden en straatnamen

De standbeelden van Leopold II waren vorig jaar, net zoals een aantal betwiste koloniale straatnamen, een groot discussiepunt tijdens de protesten van de Black Lives Matter-beweging. Moeten die beelden en namen voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen? En hoe ervaren we de aanwezigheid ervan anno 2021? Tijdens een virtuele gespreksavond wordt het onderwerp op tafel gelegd en onder de loep genomen door antropologe en activiste Stephanie Collingwoode Williams, historicus Omar Ba, Nyanchama Okemwa van ‘Hand in Hand tegen racisme’ en schrijver Mathieu Charles.

Je kan het gesprek op 9 maart gratis bijwonen door je hier in te schrijven.

BHM-festival

The place to be om BHM in stijl te vieren? De Ancienne Belgique, want daar wordt op 17, 18 en 19 maart met live optredens, kunst, documentatie en fotografie een ode gebracht aan opkomende talenten. Onder andere IKRAAAN, ESINAM, Sunday Rose, Kenny Mala Ngombe en Badi zullen er van de partij zijn om een cultureel festival vanjewelste te geven. Je kan het festival volledig digitaal volgen via de AB-kanalen en op het kanaal Podium19.

DIVING IN

De stad Antwerpen wordt van 15 tot en met 21 maart onder handen genomen door vier Afro-Belgische artiesten die zich de voorbije maanden verdiepten in fotografie. Ze lieten zich inspireren door familiefoto’s en een gesprek met een familielid om een reeks foto’s te creëren die vastgelegd werden in verschillende contexten en overal in het centrum te bewonderen zijn. Met de openluchttentoonstelling DIVING IN hopen ze een persoonlijke benadering te geven van de zwarte gemeenschap, identiteit en geschiedenis.

Pagne Africain-tentoonstelling

Het modemuseum in Hasselt zal met de kleurrijke tentoonstelling ‘Pagne Africain‘ de veelzijdigheid van de Afrikaanse textielcultuur en -praktijk in de kijker zetten. De exhibitie weerspiegelt de kennis, geschiedenis, spiritualiteit en betekenis van de exclusieve selectie Afrikaanse stoffen die je het hele continent laten verkennen.

Het in kaart brengen van een van netwerk black womxn en feministen in Brussel

Niet zozeer een evenement, wel iets om in de gaten te houden. Het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis tekent met behulp van Graciela Dutrieue (student Interuniversitaire Master in Gender en Diversiteit), RoSa vzw en VUB Crosstalks een speciale landschapstekening. Daarop zal een netwerk (denk: organisaties, initiatieven, sleutelfiguren, ontmoetingsplaatsen…) van black womxn en feministen in Brussel in kaart gebracht worden. Je kan het proces van 8 tot 29 maart volgen op heb BHM-YouTube-kanaal.

Alle evenementen en meer info over Black History Month vind je op de website.

Lees ook: