Home Lifestyle Film 11 series en films die je racisme en white privilege beter helpen...

11 series en films die je racisme en white privilege beter helpen begrijpen

Als je tijdens het druilerige weekend een film of serie kiest, denk dan eens aan deze opties.

© Netflix/Telenet

Als je tijdens de komende regenachtige dagen een film of serie kiest om te kijken, denk dan eens aan onderstaande opties. Want leren over racisme en white privilege is de eerste stap naar verandering.

1 / 11
I Am Not Your Negro
13th
Dear White People
The Hate U Give
When They See Us
If Beale Street Could Talk
12 Years a Slave
Mandela: Long Walk to Freedom
Watchmen
Black-ish
Hello, Privilege. It’s Me, Chelsea.
I Am Not Your Negro
I Am Not Your Negro

Deze Belgische co-productie verkent de geschiedenis van racisme in de Verenigde Staten, vertrekkend vanuit de onafgewerkte roman van Afro-Amerikaans schrijver James Baldwin. De tekst werd eind jaren 70 geschreven, maar is helaas nog steeds heel actueel. De docufilm, die in 2016 een prijs won op het Toronto International Film Festival, is een betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden, aan elkaar gepraat door Samuel L. Jackson.

Het streamingplatform Dalton.be maakte de film 48u lang gratis te bekijken voor iedereen, maar die zijn intussen afgelopen. Je betaalt nu 4 euro om ‘m te bekijken

© Dalton.be

13th
13th

De titel van de documentaire van Ava DuVernay, ook bekend van ‘When They See Us’ en ‘A Wrinkle in Time’, verwijst naar het dertiende amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten, namelijk de afschaffing van de slavernij. In de geprezen docu stelt DuVernay dat slavernij in stand gehouden wordt door het criminaliseren en opsluiten van zwarte mannen, die als straf gratis werk leveren voor de staat – lees: slavernij. De film begint met een fragment van Barack Obama die zegt dat de Verenigde Staten 5% van de wereldbevolking heeft, maar 25% van de wereldwijde gevangenisbevolking.

Je bekijkt de film nu op Netflix.

© Netflix

Dear White People
Dear White People

Deze populaire Netflixserie gaat verder waar de gelijknamige en erg geprezen film uit 2014 het verhaal achterliet: bij enkele zwarte studenten die hun weg proberen vinden aan een grotendeels blanke universiteit. Met heel veel ironie en een lach kaart de reeks nu al drie seizoenen lang de problemen in de Amerikaanse gemeenschap aan.

Je bekijkt alle seizoenen van de reeks op Netflix. 

© Netflix

The Hate U Give
The Hate U Give

‘The Hate U Give’, gebaseerd op het gelijknamige boek, is een film uit 2018 die nu (helaas) nóg meer brandend actueel is dan toen. De film vertelt het verhaal van een jongeman, Khalil, die door een agent doodgeschoten wordt bij een routinecontrole. Starr, gespeeld door Amandla Stenberg, zit bij Khalil in de auto wanneer het gebeurt. De film pakt het onderwerp van police brutality en racisme in de Verenigde Staten op een erg pakkende, mooie manier aan.

Je kan de film nu bekijken op Telenet Play More. 

© Telenet

When They See Us
When They See Us

‘When They See Us’ vertelt het waargebeurde verhaal van de Central Park Five, vijf zwarte jongens die onterecht veroordeeld werden voor een brutale verkrachting en moordpoging. Het is terecht een van de meest bekeken series op Netflix ooit.

Je bekijkt de serie op Netflix.

© Netflix

If Beale Street Could Talk
If Beale Street Could Talk

Deze bekroonde film van Barry Jenkins, die ook ‘Moonlight’ maakte, gaat over Tish en Fonny, een jong verliefd koppel in het New York van de jaren 70. Wanneer hij onschuldig in de gevangenis belandt, moet de zwangere Tish een manier vinden om hem tijdig vrij te krijgen.

Je kan de film bekijken op Telenet Play More.

© Telenet

12 Years a Slave
12 Years a Slave

’12 Years a Slave’ biedt een blik op de vroegere slavernij in de Verenigde Staten, waar de strijd van de zwarte gemeenschap begon. De film won in 2014 de Oscar voor Beste Film, Lupita Nyong’o kreeg de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Je kan de film bekijken op Telenet Play. 

Telenet Play

Mandela: Long Walk to Freedom
Mandela: Long Walk to Freedom

Deze biografische film vertelt het verhaal van Nelson Mandela, die zijn leven wijdde aan de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Idris Elba speelt de revolutionair.

Je kan de film bekijken op Telenet Play.

Watchmen
Watchmen

Het gelauwerde ‘Watchmen’ is een superheldenserie gebaseerd op een comic, en dus niet onmiddellijk een reeks waarin je een sterke maatschappelijke boodschap verwacht. Toch is ras en racisme het hoofdthema van de serie. ‘Watchmen’ toont de terreur van racisme en white supremacy door de ogen van zwarte personages.

Je kan ‘Watchmen’ bekijken op Telenet Play. 

Black-ish
Black-ish

Dat het gesprek over white privilege en racisme niet noodzakelijk doodserieus moet zijn, bewijst ‘Black-ish’. Het centrale thema is de blackness van de familie Johnson en alles wat dat met zich meebrengt, het dubbele doel is onderwijzen en entertainen. Dat doet de reeks nu al zes seizoenen lang.

‘Black-ish’ is te zien op Fox. 

Hello, Privilege. It’s Me, Chelsea.
Hello, Privilege. It’s Me, Chelsea.

In deze docu onderzoekt comédienne Chelsea Handler, die zelf erkent voordeel gehaald te hebben uit haar blankheid, wat blanke mensen kunnen doen om white privilege de wereld uit te helpen.

Je vindt de docu nu op Netflix. 

Lees ook: