Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zes romans over en door mensen uit de zwarte gemeenschap die je niet wil missen.

6 keer prachtige fictie om te lezen tijdens Black History Month

Annelies Hart

De maand maart wordt voor het vijfde jaar op rij gedoopt tot Black History Month. 31 dagen lang wordt de veerkracht van de zwarte gemeenschappen in België in de kijker gezet én gevierd. Zin om fictie te lezen tijdens Black History Month? Wij selecteerden enkele romans, over én door mensen uit de zwarte gemeenschap, die je de komende maand echt wil lezen.

Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie

Amerikanah - Chimamanda Ngozi Adichie

Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie

€ 15  –  De Bezige Bij

Ifemelu en Obinze zijn dolverliefd, maar verliezen elkaar uit het oog wanneer ze Nigeria moeten verlaten omwille van de militaire dictatuur. De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Obinze besluit naar Londen te gaan en komt terecht in de illegaliteit, een leven waarop zijn burgerlijke opvoeding hem niet heeft voorbereid. Hij keert jaren later terug naar Nigeria, waar intussen een democratisch bewind heerst. Ifemelu keert eveneens terug naar haar vaderland, dat net zozeer veranderd is als zij. Hun liefde bloeit weer op, maar zal misschien nooit weer zo worden als vroeger.

Shop hier

Open Water – Caleb Azumah Nelson

Open Water - Caleb Azumah Nelson

Open Water – Caleb Azumah Nelson

€ 18,99  –  Querido

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een pub in Zuidoost-Londen. Allebei zijn ze zwart, allebei hebben ze beurzen gewonnen voor privéscholen waar ze zich niet thuis voelen, allebei proberen ze hun stempel te drukken op een stad die hen zowel viert als afwijst. Aarzelend en teder worden ze verliefd op elkaar.
‘Open water’ is een indrukwekkende blik op ras en mannelijkheid. Wat betekent het om mens te zijn in een wereld die jou alleen als een zwart lichaam ziet?

Shop hier

Het meisje met de luidende stem – Abi Daré

Het meisje met de luidende stem - Abi Daré

Het meisje met de luidende stem – Abi Daré

€ 24,99  –  Signatuur

Adunni groeit op in een arm Nigeriaans plattelandsdorp en weet heel goed wat ze wil: studeren. Volgens haar moeder is dat namelijk de enige manier voor een meisje om een ‘luidende stem’ te krijgen. Maar wanneer Adunni’s moeder overlijdt en zij als kindbruidje wordt uitgehuwelijkt, lijken haar plannen in het water te vallen.

Shop hier

Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

Zo'n leuke leeftijd - Kiley Reid

Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

€ 19,99  –  Prometheus

Emira Tucker is een zwarte vrouw van 25, die net een baantje te pakken heeft als de babysitter van een rijk wit gezin. Alles loopt redelijk goed tot ze met haar oppaskindje in de supermarkt is en wordt opgepakt op verdenking van ontvoering. De mama van het gezin, Alix Chamberlain, is geschokt en aangezien ze altijd krijgt wat ze wil, denkt ze dat ze dit ook zomaar zal kunnen rechtzetten.

Shop hier

Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Meisje, vrouw, anders - Bernardine Evaristo

Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

€ 22,50  –  de Geus

Twaalf personages van kleur zijn elk op zoek naar iets: een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialemedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

Shop hier

De Vervlogen helft – Brit Bennett

De Vervlogen helft - Brit Bennett

De Vervlogen helft – Brit Bennett

€ 23,99  –  Hollands Diep

De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Een van de zussen leeft met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De andere gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden.

Shop hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '