Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
jezelf vergelijken
© Cottonbro studio via Pexels

Van constant bevestiging zoeken tot onnodig sorry zeggen.

Deze signalen kunnen erop wijzen dat je jezelf te vaak vergelijkt met anderen

Dewy De Leeneer

Of het nu gaat om je carrière, je relaties, je uiterlijk of zelfs je algemeen geluk: de drang om jezelf te vergelijken met anderen kan een slopende gewoonte worden die je mentale gezondheid in het gedrang brengt. Maar hoe weet je of je jezelf te vaak vergelijkt met anderen? Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je gevangen zit in die stomme valkuil.

Constant checken van je sociale media.

Als je merkt dat je voortdurend door je sociale media scrolt om te zien wat anderen doen, hoe ze eruitzien of wat ze hebben bereikt, moet je toch even voor jezelf nadenken hoe gezond dat eigenlijk echt voor je is. Sociale media zijn leuk en kunnen een bron zijn van inspiratie of een leuke manier om te ontspannen, maar als je sociale media echt gebruikt puur om andere profielen te checken, lijkt het een goed idee om toch wat af te bouwen. Door jezelf continue bloot te stellen aan de schijnbaar perfecte levens van anderen, tast je namelijk je eigenwaarde aan en ben je zelf misschien minder snel tevreden over je eigen situatie.

Het gevoel van ontevredenheid en gemis.

Denk je soms dat je niet genoeg hebt bereikt in vergelijking met je omgeving? Vind je de kleding van je vriend(inn)en veel mooier dan die van jezelf? Of ben je niet blij met je weekendje naar de zee omdat je net zag dat een influencer naar Dubai vertrok? Zulke gedachten zijn overduidelijk een vorm van vergelijking met anderen en kunnen leiden tot een neerwaartse spiraal van zelfkritiek en negatieve gedachten. Je mag echt wel fier zijn op alles wat je zelf hebt bereikt, op je eigen unieke stijl en dat weekendje naar zee. Belemmer jezelf niet door te verlangen naar wat anderen hebben, want zo vergeet je zelf te genieten.

Onrealistische verwachtingen.

Het voorbeeldje van de influencer in Dubai sluit hier goed bij aan. Waarom zou je jezelf onder druk zetten om te voldoen aan standaarden die misschien niet realistisch of haalbaar zijn? Zo krijg je alleen maar stress, angst en een laag zelfbeeld. Begrijp dat er veel meer mensen zoals jou rondlopen en dat schijn bedriegt.

Verlies van je eigen identiteit.

Als je te veel nadruk legt op wat anderen doen, hebben of denken, is het niet zo vreemd dat je stilaan je eigen identiteit verliest. Merk je bij jezelf op dat je toch maar niet die ene outfit draagt wanneer je afspreekt met een bepaald groepje vriend(inn)en, omdat je denkt dat ze het te wijd, te smal, te kleurrijk, te kort of wat dan ook zullen vinden? Halt! Je bent gewoon jezelf en mag dragen en doen waarbij jij je goed voelt. Jezelf verliezen in een poging om te voldoen aan de verwachtingen van anderen of om te passen in een bepaald ideaalbeeld? Doen we niet aan mee.

Constant bevestiging zoeken.

Aha, eentje waar je niet omheen kan als je zo’n fervente vergelijker bent: het zoeken van bevestiging bij anderen. En dat de hele tijd en voor alles. Dat komt omdat je jezelf diep vanbinnen minder voelt dan de rest en je zo onbewust je eigenwaarde laat afhangen van wat iemand anders denkt. We hoeven je niet te vertellen dat dit eigenlijk écht niet goed is voor je mentaal welzijn. Deze tips zouden je kunnen helpen meer van jezelf te leren houden en zo ook wat meer in jezelf te geloven.

Voor alles sorry zeggen.

Mensen die zichzelf vaak vergelijken met anderen, hebben ook de neiging om werkelijk voor alles sorry te zeggen. Dat doen ze – opnieuw – omdat ze zich minderwaardig voelen aan de rest. Er heerst bij hen vaak een onderliggend schuldgevoel naar zichzelf toe omdat ze zelf niet tevreden zijn met wat ze hebben bereikt of doen. Zeg jij te vaak en onnodig sorry? Dan kunnen deze tips je misschien helpen.

Geen vreugde meer vinden in je eigen successen.

Als je te veel focust op wat anderen bereiken, kan het dat je zelfs als je iets geweldigs hebt gedaan het minimaliseert omdat het niet zo indrukwekkend lijkt in vergelijking met anderen. Probeer om die situaties te vermijden eens helemaal het tegenovergestelde te doen: voor elke kleine of grote prestatie – van een afgewerkt project op het werk tot de lenteschoonmaak die je afrondt – zeg je tegen jezelf dat je fier mag zijn. Al geloof je het in het begin misschien niet meteen, het is een goede oefening naar verbetering.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '