Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
sorry zeggen
© Cup of Couple via Pexels

Een sorry bij het niezen of omdat je al plannen hebt wanneer je vrienden iets willen doen? Geen sorry nodig!

Zeg jij te vaak en onnodig sorry? Dan kunnen deze tips je misschien helpen

Dewy De Leeneer

Het is bij sommige mensen eerder een gewoonte dan een oprecht excuus: het constant verontschuldigen, zelfs als daar geen reden toe is. Het kan een automatisme zijn, een reflex en het floept er soms uit zonder dat je ‘t goed en wel beseft. Zij die zich aangesproken voelen: deze tips kunnen je misschien helpen. Sorry not sorry!

Sorry zeggen mag dan wel een uiting van respect zijn en is in sommige gevallen ook écht nodig, er zijn heel wat mensen die met verontschuldigingen strooien alsof het confetti is. Niet met opzet, maar eerder uit automatisme en om aan te tonen dat ze ‘t goed bedoelen. Aan alle sorry-zeggers: deze is voor jullie.

Vervang sorry door andere uitdrukkingen.

Probeer alternatieven te vinden voor sorry die beter passen bij de situatie. In plaats van te zeggen ‘Sorry dat ik te laat ben’, zeg je liever ‘Bedankt voor je geduld’. Zo verschuif je de focus van excuses maken naar waardering uiten. Een goede eerste stap als je ‘t ons vraagt!

Begrijp het verschil tussen verontschuldigingen en verantwoordelijkheid nemen.

Erken wanneer een situatie om een oprechte verontschuldiging vraagt en wanneer het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid. Niet alle situaties vereisen een sorry. Soms is het belangrijker om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties zonder je constant te verontschuldigen.

Oefen zelfcompassie.

Mensen die vaak sorry zeggen, kunnen de neiging hebben om zichzelf te hard te beoordelen. Wees liever voor jezelf en besef dat jij ook maar je best doet. Probeer minder zelfkritisch te zijn en als je foutjes maakt, hoef je daar niet altijd sorry voor te zeggen!

Leer nee te zeggen zonder excuses.

Vaak gebruiken mensen sorry als een manier om iets te weigeren. Als je probeert om op een assertieve maar vriendelijke manier nee te zeggen tegen iets of iemand zonder je daarvoor te verontschuldigen, zal dat helpen om grenzen te stellen zonder onnodige excuses.

Gebruik sorry op een betekenisvolle manier.

Reserveer je excuses voor situaties waarin je écht iets verkeerd hebt gedaan en waarbij je oprecht spijt hebt. Als sorry te vaak wordt gebruikt, verliest het zijn kracht en betekenis ook als je ‘m echt wil gebruiken.

Leer om feedback te ontvangen zonder automatisch sorry te zeggen.

Wanneer je feedback ontvangt, is het niet nodig om sorry te zeggen. Bedank de persoon voor de feedback en overweeg hoe je het kan gebruiken om te groeien, zonder jezelf onnodig te verontschuldigen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '