Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
knuffel
© Unsplash

Kort maar krachtig of langdurig: welke vermindert stress?

Zó lang moet een knuffel duren om effect te hebben

Annelies Hart

Het warme en geruststellende gevoel van een dikke knuffel kan wonderen doen. Maar hoe lang moet je elkaar omhelzen voor de knuffel écht een kalmerend of deugddoend effect heeft? Britse onderzoekers vonden het antwoord.

Een knuffel is altijd fijn, vooral als hij komt van iemand om wie je geeft. Maar knuffelen heeft ook echte voordelen voor ons lichaam. Bij knuffelen komen namelijk gelukshormonen vrij zoals oxytocine, dopamine en endorfine, die ook bijdragen aan ons goede humeur gedurende de dag.

Iemand omhelzen is dus een goede manier om stress en hoge bloeddruk tegen te gaan. Al is er wel een bepaalde factor waar de knuffel aan moet voldoen: tijdsduur.

Helende omhelzingen

Volgens de resultaten van een onderzoek in het tijdschrift Acta Psychologica, mag een knuffel niet te vluchtig zijn en tegelijkertijd ook niet te lang duren zodat het ongemakkelijk zou worden. Om de ideale tijdsduur te achterhalen, vroegen de wetenschappers aan 48 vrijwillige deelnemers om verschillende keren lang te knuffelen. De knuffels die het beste effect hadden, duurden tussen de vijf en tien seconden.

Maar in sommige gevallen zou een iets langere knuffel zelfs nog beter zijn. Volgens Psychology Today kan een knuffel van twintig seconden helpen om je stressniveau aanzienlijk te verlagen. Tijdens een onderzoek kregen 200 verschillende mensen de opdracht te spreken voor een groot publiek. Stress dus! Maar de helft van hen kreeg op voorhand een dikke knuffel van twintig seconden. Wat bleek? Die helft had aanzienlijk minder stress dan de anderen zonder knuffel. Je weet dus wat je te doen staat bij je volgende presentatie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '