Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
paniekaanvallen
© Caroline via Unsplash

Van een plotseling gevoel van angst over hartkloppingen tot hyperventilatie: heel wat mensen maakten weleens een paniekaanval mee.

‘Ik kan doen alsof tot het beter gaat’ en 5 andere misvattingen over paniekaanvallen ontkracht

Dewy De Leeneer

Heel wat mensen maakten weleens een paniekaanval mee. Van een plotseling gevoel van angst dat je overvalt tot hartkloppingen, hyperventilatie, een knoop in je maag, zweetpollekes, een steek in je borst of kortademigheid… Ondanks het feit dat heel wat mensen weten wat het is, blijven er toch misvattingen rond bestaan die kunnen leiden tot onbegrip. Daar willen wij verandering in brengen. Deze mythes rond paniekaanvallen willen wij voor eens en altijd weerleggen.

Je kan tijdens een paniekaanval doen alsof er niets is tot het beter gaat.

Een veelvoorkomende misvatting die suggereert dat mensen tijdens een paniekaanval gewoon kunnen ‘doen alsof’ alles in orde is tot de aanval voorbij is. Als het écht zo makkelijk zou zijn, zou iedereen dat doen. Maar paniekaanvallen zijn overweldigend, onvoorspelbaar én daardoor onmogelijk te negeren en te verbergen. Het overkomt je gewoon.

Paniekaanvallen zijn een teken van zwakte.

Please, please, please, als je dit écht denkt, verdiep je dan even in wat een paniekaanval juist is. Want ze hebben niets te maken met ‘zwakte’ of ‘gebrek aan karakter’. Echt iedereen kan het meemaken.

Paniekaanvallen zijn zeldzaam.

Nee hoor, paniekaanvallen komen veel vaker voor dan je zou denken. Één op de vier mensen krijgt er ooit minstens één, volgens psychiater Koen Schruers in een recent interview voor HLN. Bij een op de dertig wordt dat een paniekstoornis.

Een paniekaanval is hetzelfde als angstig zijn.

Hoewel angst wél een onderdeel kan zijn van een paniekaanval, is het niet hetzelfde. Paniekaanvallen gaan gepaard met intense fysieke en mentale symptomen die verder gaan dan normale angstgevoelens.

Paniekaanvallen komen alleen voor bij mensen met een angst- of paniekstoornis.

Paniekaanvallen kunnen werkelijk bij iedereen worden veroorzaakt door verschillende triggers en stressfactoren. Het kan zelfs zijn dat je er eentje krijgt en het daar voor de rest van je leven bij blijft.

Mensen overdrijven tijdens een paniekaanval.

He-le-maal niet! Paniekaanvallen zijn echte, biologische reacties op stressfactoren en hebben niets te maken met overdreven reacties. Het overweldigt de persoon in kwestie en hoe hard die ook probeert om het onder controle te houden, het gebeurt gewoon. Al lijkt het voor jou over iets onbenulligs te gaan, de persoon die de paniekaanval ondergaat, krijgt die niet zomaar. Probeer dat te onthouden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '