Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© #SHOWUS BY DOVE / GETTY IMAGES

Slechts 26 % voelt zich echt goed over haar gewicht. 69 % vindt zichzelf te dik, 5 % vindt zichzelf dan weer te dun. 

6 op de 10 vrouwen haten hun buik en alle andere cijfers uit Flairs self-love-enquête



Er zit zoveel liefde in je hart, maar hoeveel daarvan schenk jij eigenlijk aan jezelf? Dat is de vraag die we aan 7666 jonge vrouwen stelden. Zij vertelden ons alles over hun zelfbeeld en hun relatie met zichzelf.


Stuk voor stuk zien we er uniek uit, en toch moesten we ons jarenlang spiegelen aan een eenzijdig schoonheidsideaal. Hoe groot is de impact van dat opgedrongen ideaal anno 2020 op ons lichaamsbeeld? Wij zetten alle cijfers op een rijtje en vroegen aan Jitske Van de Veire om haar grootste struggles én tips om die onzekerheid te lijf te gaan te delen.

Onze onzekerheden


6 op 10. Dat is de score die jonge vrouwen gemiddeld aan hun lichaam geven. Nipt geslaagd, maar nog niet half wat ze verdienen. Maar waarop is die score dan gebaseerd? Slechts 26 % voelt zich echt goed over haar gewicht. 69 % vindt zichzelf te dik, 5 % vindt zichzelf dan weer te dun. Dat komt misschien omdat 5 op de 10 vrouwen minstens één keer per week op de weegschaal staan en zich blindstaren op dat cijfer op het display. 1 op de 2 vrouwen streeft niet alleen naar een ander gewicht, maar ook naar een kledingmaat minder. Nochtans draagt 80 % van hen hoogstens maat 40.



Resultaat? 65 % van de vrouwen die niet beseffen hoe hard ze schitteren, heeft ooit gehuild omdat ze zichzelf niet mooi genoeg vond. Alleen over haar kapsel en lippen is meer dan de helft oprecht tevreden. Bij vrouwen met een migratieachtergrond is ook hun huidskleur een kenmerk waar ze trots op zijn. Alle andere lichaamsdelen scoren helaas laag op de tevredenheidscurve. Achteraan in de rij? Billen, heupen, dijen en borsten. Helemaal laatst: de buik. Maar liefst 6 op de 10 vrouwen zeggen dat ze dat deel van hun lijf echt haten.

♡ Jitske: ‘Toen ik jonger was, worstelde ik enorm met mijn lichaam. Dat leidde zelfs tot een eetstoornis. Daardoor werd het getal op de weegschaal een echte obsessie. Eentje waar ik heel erg ongelukkig van werd. Op een bepaald moment besefte ik dat het cijfer op het display helemaal niks waard was. Ik ging me niet gelukkiger voelen als ik een lager cijfer zag staan en erkende voor mezelf eindelijk dat dat getal op de weegschaal niet valideerde wie ik was of hoe ik me voelde.’

Onze definitie van body positivity


Ondanks hun matige lichaamsbeeld omschrijft de helft van de vrouwen zichzelf wel als body positive. Ook kiest de grote meerderheid voor puur natuur. Toch onderging 3 % van de jonge vrouwen ooit een cosmetische ingreep – bijvoorbeeld fillers of lipinjecties – en ging 8 % voor een plastische ingreep onder het mes. De helft van hen deed dat echter om medische redenen. Een kwart van hen speelt soms met de gedachte om het te doen.

♡ Jitske: ‘Voor mij betekent body positivity dat ik openlijk kan babbelen over mijn onzekerheden en mijn verhaal kan vertellen. Die persoonlijke en open aanpak zal nooit bij iedereen in de smaak vallen, maar ik ben al blij als het voorbeeld dat ik probeer te stellen, één individu kan helpen om zich beter in zijn of haar vel te voelen.’

Onze bevestigingsdrang


80 % van de lezeressen staat over het algemeen gelukkig in het leven. Voor 6 op de 10 betekent dat een realistische levensvisie. 3 op de 10 vrouwen omschrijven zichzelf als optimist tot in de kist, en slechts 1 op de 10 ziet de wereld eerder vanuit een pessimistisch oogpunt. Toch kunnen 6 op de 10 vrouwen vaak zitten piekeren en is amper 10 % elke dag trots op zichzelf. 15 % van de jonge twintigers is dat helaas nooit. De grote meerderheid heeft dan weer goede en minder goede dagen. Een gezonde dosis bevestiging maakt echter veel goed voor zo’n 70 %. Voor 26 % staat of valt hun gemoed en zelfvertrouwen helaas met die externe bevestiging. Ook mooie  vriendschappen (78 %), dingen die ze kunnen doen voor anderen (66 %), een hechte familieband (57 %), een liefdevolle relatie (49 %), een moment van zelfzorg (41 %), een succesvolle studie (41 %) en leuke hobby’s (38 %) geven jonge vrouwen een boost in het leven.



♡ Jitske: ‘Eerst en vooral: likes kunnen me gestolen worden. Net als het getal op de weegschaal zegt dat cijfer onder een post of foto niets over hoe belangrijk je bent of hoe gevalideerd je je mag voelen. Wees je er bovendien bewust van dat een kanaal als Instagram tegelijkertijd een zegen en een vloek kan zijn. Dankzij sociale media heb ik een groter platform om mijn verhaal te delen en andere mensen te inspireren, dus ik krijg vaak warme en fijne reacties, maar de andere kant is me helaas ook niet vreemd. Niet alle mensen begrijpen de boodschap, en sommigen wíllen die gewoon niet snappen. Een opmerking die ik vaak te horen krijg? “Jij hebt makkelijk praten. Jij bent normaal. Waar loop jij over te zeuren?” Dat soort reacties ben ik intussen wel gewend, en ik heb er ook begrip voor.’

‘Ik probeer in mijn achterhoofd te houden dat de meeste mensen mijn achtergrond niet kennen en helemaal niet weten vanwaar ik kom. Ach, haters en negatieve commentaar horen er in onze maatschappij nu eenmaal bij als je je nek durft uit te steken. Dat is jammer genoeg altijd zo. Mijn ultieme tip? Negeer het. Net als zij weet je zelf ook niet vanwaar die mensen komen en waarom ze zo giftig reageren. Het zijn ook maar sociale media: een medium waar iedereen veilig achter een scherm kan vitten op een ander. Mensen zullen altijd een mening hebben, wat je ook doet, wie je ook bent en hoe je er ook uitziet. De enige opinies die echt tellen, zijn die van jezelf en die van je geliefden.’

Opvallend ook is dat vrouwelijke millennials een pak minder belang hechten aan materiële bezittingen, geld en een grote carrière dan vorige generaties vrouwen aangaven in soortgelijke Flairenquêtes uit het verleden. Eén groot gebrek in dat down-to-earth-leven? Slechts 3 op de 10 jonge vrouwen nemen regelmatig en bewust tijd voor zichzelf. 6 op de 10 doen dat alleen wanneer ze tussen de soep en de patatten wat tijd overhebben. 1 op de 10 neemt nooit een momentje voor zichzelf.

Onze positieve kijk op onszelf


Gelukkig is er ook goed nieuws! Onze ouders, familie, vrienden en partners slagen er namelijk in om die negatieve impact te counteren met hun steun en lieve woorden. Zij geven de grote meerderheid van de jonge vrouwen meer zelfvertrouwen en een beter gevoel over zichzelf.



♡ Jitske: ‘Ik put veel kracht uit de manier waarop ik nu probeer te leven. Ik heb intussen twee goed draaiende kapperszaken. Ik werk hard, maar doe vooral wat ik graag doe en geniet dus ook van dat werk. Daarnaast heb ik een leuk lief en neem ik de tijd om te gaan sporten. Sterker worden geeft me kracht, en niet alleen letterlijk. Tot slot breng ik wekelijks een bezoek aan de psycholoog om ook op mentaal vlak orde in de chaos te scheppen, en dat helpt me enorm.’

Onze mannelijke tegenpolen


Ook jonge mannen geven hun lichaam gemiddeld maar een score van 6 op 10. Hun gewicht ligt echter net iets minder vaak aan de basis van die matige score. 32 % vindt zichzelf precies goed op dat gebied. Net geen 50 % vindt zichzelf te dik, en zo’n 20 % vindt zichzelf te dun. Net als jonge vrouwen zijn mannen maar over weinig lichaamsdelen écht tevreden. Het best scoren hun schouders, kuiten, benen en – jawel – geslachtsdeel. Maar net als bij vrouwen gaat één zone helaas ook met de titel van meest gehate lichaamsdeel lopen: hun buik.

Alleen in het pashokje en in de slaapkamer voelen ze zich opmerkelijk beter in hun nopjes dan jonge vrouwen. Ook zichzelf zijn blijkt een makkie voor mannen. 8 op de 10 doen zich naar eigen zeggen zelden anders voor dan ze zijn. Dat geldt ook op sociale media. Meer dan de helft van de heren geeft geen moer om volgers, likes of comments. Toch geven 6 op de 10 mannen toe dat ze – net als vrouwen – goede en slechte dagen hebben. Zoals Jitske Van de Veire al zei: dat is deel van je mens-zijn. Net zomin als hun vrouwelijke tegenpolen streven mannelijke millennials naar een grootse carrière noch naar veel geld of bezittingen. En om helemaal te bewijzen dat mannen en vrouwen eigenlijk niet zo verschillend zijn, nemen ook mannen te weinig tijd voor zichzelf. Maar 3 op de 10 mannen doen bewust aan me-time. 6 op de 10 denken pas aan een momentje voor zichzelf als er even wat tijd over is tussen de drukte en verantwoordelijkheden. Ook aan de heren doen we dus een warme en gemeende oproep om te investeren in qualitytime, zelfzorg en zelfliefde, want samen zien we elkaar en onszelf nog liever!

PS Flairs self-love-special ligt vanaf vandaag in de winkels!


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '