Home Lifestyle Body 9 tips om snel en efficiënt wakker te worden

9 tips om snel en efficiënt wakker te worden

Of om komaf te maken met die vervelende middagdip!

wakker worden
© Andrea Piacquadio via Pexels

Als het op opstaan aankomt, hebt je twee types. Enerzijds heb je mensen die bij het minste geluid van hun wekker uit bed springen. En dan heb je de personen die na twintig minuten snoozen nog niet deftig wakker zijn. Behoor jij tot deze tweede groep? Dan kan je vast wel wat tips gebruiken!

Heb jij een vroege meeting, maar voel jij je een uur na het opstaan nog steeds allesbehalve productief? Eventjes weer in bed kruipen voor een snel dutje is helaas geen oplossing en ook een vijfde tas koffie is geen goed idee. Benieuwd hoe je wél snel en efficiënt wakker kan worden? Lees dan vooral snel verder!

1. Zoek het zonlicht op

Moe? Probeer dan om een korte wandeling te maken, zeker als het mooi is. Natuurlijk licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen melatonine, het hormoon waar we slaperig van worden, produceert.

2. Ga voor een snelle workout

Een ochtendloopje of een korte workout geeft je vaak een energieboost vanjewelste. Wanneer we sporten, maakt ons lichaam namelijk hormonen aan zoals endorfine, dopamine en serotonine. Deze zorgen ervoor dat we minder stress hebben, beter gezind zijn én ze verhogen onze alertheid. Let er wel op dat je niet overdrijft, want een te lange workout heeft soms het tegenovergestelde effect.

3. Drink veel water

Als je lichaam goed gehydrateerd is, ben je productiever, alerter én kan je beter onthouden. Voldoende water drinken, is dus een must, want wanneer we moe zijn, zijn we vaak een stuk slomer en vergeetachtiger. Tip: zet je waterfles in de buurt van je computerscherm. Zo kan je het zeker niet vergeten!

4. Sip van een bruisend drankje

Drankjes met prik kunnen helpen om sneller wakker te worden. Nu is frisdrank niet zo gezond en als je voor een suikerrijk drankje kiest, krijg je een paar uur later vaak weer een dipje. Kies dus voor een groot glas bruiswater. Voor extra effect kan je bijvoorbeeld een schijfje limoen of citroen toevoegen.

5. Zet je favoriete playlist op

Verschillende studies hebben reeds bewezen dat muziek kan helpen om je focus en productiviteit te verhogen. Daarnaast kunnen je favoriete nummers ook helpen om je zintuigen te stimuleren. Ga dus op zoek naar enkele liedjes met een stevige beat onder en zet de volumeknop gerust een beetje luider.

6. Probeer aromatherapie

Hoewel er geen staalharde bewijzen zijn dat een dergelijke vorm van aromatherapie werkt, zijn er wel veel mensen die hierbij zweren. Zo zou vooral de geur van pepermunt en eucalyptus helpen om je energieniveau weer op peil te krijgen.

7. Doe enkele ademhalingsoefeningen

Een erg makkelijke oplossing is om je twee tot drie minuten op je ademhaling te concentreren. Let er hierbij op dat je elke keer diep in- en uitademt. Op deze manier krijgen je hersenen extra zuurstof en kunnen ze jou op hun beurt helpen om wakker te worden (of blijven!). Wil je het nog effectiever maken? Zet je dan voor enkele minuutjes op je terras en adem zo wat frisse lucht in.

8. Mediteren kan helpen

Merk je dat dergelijke ademhalingsoefening helpen om je energieniveau op peil te houden? Dan is meditatie wellicht iets voor jou. Nu hebben we het niet over zweverige of dromerige oefeningen, maar mediteren kan wel helpen om je focus en concentratie te verscherpen. Daarnaast is het ook een ideale manier om je hoofd leeg te maken en tot rust te komen.

9. Blijf niet de hele tijd naar je scherm staren

Opstaan en meteen naar je gsm kijken, is geen goed idee. Vaak maakt dit je namelijk net slaperig en in sommige gevallen kan het ook hoofdpijn veroorzaken. Probeer om zo min mogelijk naar je smartphone te kijken voor je aan de slag gaat. En ook in je middagpauze las je best een pauze in.

Lees ook: