Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Kleine kwaaltjes los je makkelijk op met goede research op het internet. Met de nadruk op ‘goed’.

‘Siri, ik heb hoofdpijn’: hoe betrouwbaar zijn online gezondheidstips?

Feit: voor elk klein kwaaltje naar de dokter hollen is overbodig. Maar kan je veilig en gezond digitaal doktertje spelen, en hoe dan?


Dokter Wiki


Dat je niet voor elk hoestje of bultje naar de dokter loopt, is begrijpelijk. Heel wat kleine kwaaltjes los je makkelijk op met huis-tuin-en-keuken-tips, een vrij verkrijgbaar middeltje uit de apotheek en goede research op het internet. Met de nadruk op ‘goed’. Hou als iDoctor altijd rekening met:

  •  De invloed van marketeers


Springt de reclame op een site meteen in het oog? Dan is het niet de meest betrouwbare bron. De kans is groot dat marketeers betaalden voor de publicatie van een aantal artikels. Let ook altijd op labeltjes als branded of sponsored. De meest betrouwbare sites bevatten weinig of geen reclame.

  • De betrouwbaarheid van de webbeheerder


Kan je op een website (contact, wie zijn wij…) niet uitvissen wie of wat de site oprichtte en beheert? Wees dan op je hoede. De meest betrouwbare bronnen zijn websites van of ondersteund door de overheid, ziekenfondsen, ziekenhuizen, non-profitorganisaties (zoals VlGez, Logo’s en VAD), patiëntenorganisaties en websites met een HON-code (Health On the Net).

  • Het doel van de website: informeren of verkopen?


Kan je op een health-site ook pillen, poedertjes en zalfjes kopen? Dan ben je aan het foute adres. Bovendien mag medicatie op voorschrift nóóit verkocht worden via het internet. Ook als koper ben je strafbaar, maar je riskeert vooral de aankoop van namaakpillen.

  • De kwaliteit van de inhoud


Check de inhoud van een website altijd op spelling en grammatica, het up-to-date zijn, bronvermeldingen en professionele layout. Let op met overdreven boodschappen. Op foute sites wordt een onschuldige verkoudheid al snel longkanker of genees je een ernstige blaasontsteking met wat bessensap. Blijf altijd je gezond verstand gebruiken.

De real deal


Een goede iDoctor schakelt op het juiste moment toch een second opinion in. Of je met je klachten en symptomen naar de huisarts moet, hangt natuurlijk af van meerdere factoren: je leeftijd, je geslacht, je gewicht, je algemene gezondheid, je medische achtergrond, de ernst van je klachten en hoe lang je al symptomen hebt. Twijfel je nog steeds? Stel jezelf dan twee vragen:

1. Maak jij je zorgen?

Is het antwoord ja? Voel je dan niet geremd om een afspraak te maken. Je huisarts is tenslotte je toeverlaat als het op je gezondheid aankomt.

2. Wat wil je bereiken met een bezoek aan de dokter?

Je dokter kan een diagnose stellen, advies geven, medicatie voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist. Wil je alleen advies inwinnen? Dan kan het volstaan om je dokter te mailen of goede online research te doen.

Ga áltijd naar de dokter als je…

  • Klachten hebt die je niet herkent of kan plaatsen.
  • Symptomen en klachten (ondanks zelfzorg) aanhouden.
  • Hevige, aanhoudende hoofdpijn hebt.
  • Hevige, aanhoudende koorts hebt.
  • Zonder verklaring opvallende gemoedswisselingen ervaart.
  • Ergens een knobbeltje voelt dat er voordien niet zat.
  • Moedervlekken opvallend veranderen van vorm of verkleuren.
  • Symptomen van een blaasontsteking hebt.
  • Risico liep op een SOA.
  • Hevige pijn voelt in de borst- en hartstreek.
  • Brandende voeten of benen ervaart.
  • Opvallend en snel gewicht verliest zonder verklaring.
  • Stress echt niet meer onder controle krijgt.
  • Lichtflitsen ervaart in je oog.
  • Kampt met langdurige vermoeidheid.
  • Plots opvallend gezwollen benen hebt.

Online pillendraaier


Ben je helemaal zeker dat je met goede research de juiste conclusies hebt getrokken over kleine en gekende kwaaltjes zoals milde pijn, keelpijn, spijsverteringsproblemen of hoofdpijn? Dan kan zelfmedicatie helpen om die onschuldige symptomen aan te pakken. Hou deze regels in acht om dat veilig en gezond te doen:

– Lees altijd de bijsluiter en check steeds de vervaldatum van het medicijn.

– Doe nooit aan zelfmedicatie wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

– Neem niet zomaar medicijnen van een ander. Ga na of het medicijn echt is wat jij persoonlijk nodig hebt.

– Neem medicijnen zonder voorschrift slechts een korte periode. Blijven symptomen aanhouden? Ga dan naar de dokter.

– Neem nooit een hogere dosis dan de bijsluiter of de apotheker aangeeft.

– Let op met het combineren van geneesmiddelen. Sommige medicijnen beïnvloeden elkaars werking, ook die van de anticonceptiepil.

– Vermijd alcohol zolang je medicijnen neemt.

– Vraag bij twijfel raad aan de apotheker.

Met één medische muisklik


Al jouw persoonlijke medische gegevens met één muisklik raadplegen? Dat kan sinds 2018 op de website www.mijngezondheid.be. Meld je één keer aan en daarna vind je via dit portaal alle informatie over je dossier bij de huisarts, ziekenhuisrapporten en -resultaten, informatie over implantaten, een toestemmingsformulier aan zorgverleners om medische gegevens elektronisch te delen, een registratieformulier als orgaandonor en de optie om wilsverklaringen op te stellen. Op termijn komen daar ook nog het digitaal platform van je ziekenfonds, elektronische medicatievoorschriften en vaccinatie-informatie bij.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '