Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Think before you drink!

Deze 5 drankjes drink je beter niet voor je gaat sporten

De redactie
Wat is – zeker op warme dagen – super belangrijk tijdens het sporten? Hydrateren! Als je lichaam gedehydrateerd is, kan je je work-out nooit tot een goed eind brengen. En wat je precies drinkt is trouwens ook van belang.


 

Volgens een onderzoek aan de Columbia University moet je een halve liter (liefst water) drinken twee uur voor je work-out. Dan nog eens 25 cl tijdens de opwarming  en vervolgens 25 cl elke 10 à 20 minuten tijdens het sporten (afhankelijk van hoeveel je zweet). Dat is véél vocht als je ‘t ons vraagt. Dus je drinkt maar beter het juiste drankje. Welke drankjes je best vermijdt tijdens het sporten? Wij maakten een overzicht!

Drankjes op basis van melk


Zuiveldrankjes drink je beter na een work-out, niet ervoor. Melk bevat eiwitten, koolhydraten en vet en heeft veel tijd nodig om te verteren. En dat is niet zo aangenaam als je een sessie burpees aan het doen bent.

Suikerrijke fruitdrankjes


Blijf voor het sporten weg van suikerrijke, fruitige drankjes. Vaak bevatten dergelijke drankjes heel veel maïssiroop die rijk aan fructose is. Onderzoek wijst uit dat deze kunstmatige zoetstof in grote hoeveelheden leidt tot obesitas. Kies liever voor een gearomatiseerd water: water met schijfjes komkommer, citroen of bessen in. Of kies voor kokoswater. Dat bevat ook een beetje suiker, maar krikt je elektrolytenniveau weer op tijdens het sporten.

Alcohol


Dit lijkt ons een no-brainer, maar laten we het toch even uitleggen. Zelfs als je een paar uur voor het sporten een cocktail hebt gedronken, zal dat geen deugd doen. Alcohol werkt namelijk dehydraterend en heeft een negatief effect op je evenwicht en je beslissingsvermogen. Niet zo handig als je probeert te beslissen hoeveel gewicht je gaat hijsen. Als je toch een boost nodig hebt voor het sporten, drink je liever een kop koffie. Je wordt er misschien alerter door en het kan je prestatievermogen verbeteren.

Koolzuurhoudende dranken


Koolzuurhoudende dranken zoals bruiswater kunnen je een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigdheid bezorgen. Als je in een downward facing dog-houding staat en je voelt een scheetje opkomen, zal je precies weten wat we bedoelen. Kies liever voor een ijskoude groene thee, die bevat veel antioxidanten.

 

Sportdrankjes


Contradictorisch, we know. Maar sportdrankjes zijn niet de beste keuze als je gaat sporten. De meeste sportdrankjes zitten tjokvol suiker en hebben weinig tot geen voedingswaarde. Sommige drankjes op de markt bevatten misschien wat vitamines of elektrolyten, maar het hoge suikergehalte bezorgt je al snel een energiedip.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '