Home Body & Mind Krijg je altijd een rood hoofd tijdens het sporten? Je kan er...

Krijg je altijd een rood hoofd tijdens het sporten? Je kan er iets aan doen!

Tomaatjes represent!

Belga
'Gaat het wel?. 'Doe maar wat rustig aan hé.' Mensen die knalrood worden door te sporten, krijgen geregeld deze vragen. Ter verduidelijking: ja, het gaat en we gaan niet flauwvallen. We zien gewoon een beetje rood. Met deze trucjes kan je het zelfs verhelpen. Eat that, bleekscheten.

Rood, roder, roodst

Als je sport, gebeurt er veel in je lichaam. Je ademt sneller, je hartslag gaat omhoog en er is meer bloedtoevoer naar je spieren. Je kleine bloedvaten verwijden om meer zuurstofrijk bloed naar je spieren te brengen. Een deel van dat zuurstofrijk bloed gaat ook naar je gezicht. Hoe meer bloedvaten in je gezicht en wangen, hoe roder je zal zien tijdens het sporten.

Wat kun je er aan doen?

Je kan de roodheid niet 'genezen' op 'oplossen', maar je kan wel een aantal preventieve trucjes toepassen. Door te sporten in een koele omgeving bijvoorbeeld zal je hoofd minder snel rood worden. Draag geen te strakke kleding en kies het liefste voor licht gekleurde sportkleren. Een donker oppervlak wordt sneller warm in de zon. Probeer in de zomermaanden de warmste uren van de dag te vermijden; sport liever 's avonds of vroeg in de ochtend. Drink ook genoeg water. Zo blijft je lichaamstemperatuur stabiel en zal je minder snel jouw kookpunt bereiken. Na het sporten je hoofd/nek even koelen met een koud washandje of wat ijs helpt ook om de bloedcirculatie weer te normaliseren.

Soms kan een rood hoofd ook betekenen dat je work-out iets te intensief is. Vertraag je tempo een beetje of las even een pauze in.

Redactrice Isa is een notoir roodhoofd. 'Ik denk dat ik te weinig drink tijdens het sporten. Maar zo'n rood hoofd kan me eigenlijk niet veel schelen. Tomaatje, and proud of it!'

Rood hoofd sporten

Redactrices Janneke en Isa tijdens een collegiaal looptochtje.

Naar een artikel van Marte Westdijk

Meer sportweetjes?

Deze 5 drankjes drink je beter niet voor je gaat sporten

Tips van een personal trainer: zo heeft je work-out pas effect

17 dingen waar fitte vrouwen bij zweren

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.