Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Geen zorgen: je wordt niet verwacht in lotushouding te gaan zitten.

6 tips om te starten met mediteren

Annelies Hart

In deze stressvolle tijden zouden we alles proberen om een beetje rust te vinden. Als yoga niet werkt, is mediteren misschien dé truc voor jou. Het lijkt misschien op doelloos stilzitten en niks denken, maar wordt gezien als een van de meest effectieve relaxatietechnieken. Met deze tips word je er vast een krak in!

Safe space

Voordat je begint met mediteren, is het belangrijk om een safe space te vinden. Het belangrijkste is dat het een plek is waar jij je op je gemak voelt. Of dat nu in de zon voor het raam is, of onder een boom in het park: maakt niet uit. Hoe beter je de plek kiest, hoe beter je zal kunnen ontspannen.

De juiste zithouding

We zien je al schrikken, maar geen zorgen: je wordt niet verwacht in lotushouding te gaan zitten. Wat wel belangrijk is, is dat je een zithouding vindt waarin je een tijdje kan blijven zitten zonder dat je been plots hevig in de kramp schiet. Want geef toe: dat is niet bepaald relaxerend. Als je niet zo’n fan bent van op de grond zitten, is een stoel of zetel ook helemaal in orde!

Focus op ademhaling

Een van de beste manieren om te beginnen met mediteren, is je te concentreren op je ademhaling. Er is geen vast stramien dat je moet volgen, zolang je je maar bewust bent van hoe je ademt. Let op hoe je in- en uitademt en hoe je borstkas daarmee op en neer beweegt.

Het is oké om afgeleid te zijn

Volledig niks denken is een utopie. Er zal altijd wel iets door je hoofd dwarrelen en dat is helemaal oké! In feite is meditatie niet het in stand houden van een lege geest, maar eerder het erkennen van onze afleidingen. De kracht zit in het feit dat je je focus terug kan brengen naar je rustige ademhaling, welke piekergedachten er ook door je hoofd spoken.

Zet meditatie reminders

Oefening baart kunst en dat telt ook voor mediteren. Als je een meditatiemaagd bent, is het slim om op voorhand al enkele momentjes in de agenda te zetten waarop je kan mediteren. Je kan zelfs reminders in de vorm van post-its op je muren of badkamerspiegel plakken. Zo denk je eraan om elke dag toch die paar minuutjes te relaxen.

Geleide meditaties

Tegenwoordig bestaat er voor alles een app, dus mediteren kon niet achterblijven. Dit zijn de vier beste apps (allemaal te downloaden op Android en iOS) met geleide meditaties, voor als je even niet meer weet hoe je eraan moet beginnen.

  • Calm
  • 10 % happier
  • Insight Timer
  • Headspace

De bekendste is zonder twijfel Headspace. Die app ging zelfs nog een stapje verder en bracht een miniserie uit op Netflix: ‘Headspace Guide to Meditation’. Gedurende acht afleveringen leer je alles wat je moet weten over mediteren. Als alle rest faalt, kan Netflix je dus alsnog helpen!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '