Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Wanderlust is niet voor iedereen weggelegd!

4 redenen waarom sommigen het toch niet warm krijgen van reizen

Liefhebbers hebben er de mond van vol, zeker nu de zon weer begint te schijnen: wanderlust. Na twee coronajaren kunnen we eindelijk weer het vliegtuig op springen en de wereld gaan ontdekken. Maar wat als je helemaal niet de behoefte hebt om je veilige thuishaven te verlaten en er zelfs een beetje angstig van wordt?

We zijn bijna een unicum: de mensen die niet staan te springen om (verre) reizen te maken, de wereld te ontdekken of onder een palmboom in de zon te liggen. Reizen is ondertussen zo’n gespreksonderwerp geworden dat het lijkt alsof je wel op vakantie moet gaan om nog deel te kunnen nemen aan bepaalde gesprekken met vrienden en collega’s. Toch zijn er ook vaker mensen die het niet bepaald warm krijgen van het idee en zelfs een beetje angstig worden bij de gedachte alleen al.

Volgens Psychologe Anne-François Meulemans is het helemaal niet zo gek dat sommigen liever een staycation inplannen. Er zijn zelfs enkele bekende redenen die ervoor zorgen dat mensen toch maar niet in de auto of het vliegtuig springen.

Grote leegte.

Je hoort vaak dat mensen op vakantie gaan om zich af te leiden van het professionele leven. Maar wat met zij die hun job gebruiken als afleiding voor de dingen die op persoonlijk vlak niet goed gaan? ‘Als je op persoonlijk vlak aan het worstelen bent, kan het soms net moeilijk zijn om op vakantie te gaan. Alle tijd die je daar met jezelf spendeert kan beangstigend voelen en moeilijk om in te vullen. Terwijl je werk net zorgt voor structuur en een duidelijke daginvulling. Het gevoel van leegte op vakantie is dus niet voor iedereen het paradijs.’

Wanneer me-time moeilijk is.

Als je het niet gewend bent om jezelf pleziertjes te gunnen en even wat tijd alleen door te brengen, is reizen misschien ook niet je favoriete bezigheid. ‘Tijd voor jezelf nemen is een kunst die je kan leren, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag’, legt Anne-François Meulemans uit.

De psychologe heeft wel een paar tips om te leren genieten van je me-time. ‘Doe elke dag drie dingen die je een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld een serie kijken, een wandeling maken of een vriendin bellen.’

Zorg voor het milieu.

Je kan het natuurlijk op een ecologisch verantwoorde manier doen, maar het blijft een feit dat reizen een grote impact heeft op ons milieu. Sommige mensen die erg begaan zijn met het welzijn van onze aarde, opteren er dus voor om vakantie in eigen land of zelfs eigen tuin te houden. Een vliegreis belast het milieu namelijk maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Dus af en toe een alternatief zoeken of thuisblijven, is al een mooie daad voor de planeet.

Elke dag een beetje vakantie.

We horen het maar al te vaak: mensen die luidop aftellen naar hun volgende vakantie. Niet per se om de reis zelf, maar om de vlucht uit de dagelijkse realiteit. ‘Sommige mensen hebben geen nood aan vakantie omdat ze in hun dagelijkse leven een sereen evenwicht hebben gevonden tussen werk en plezier’, aldus Meulemans. ‘Ergens is het ook jammer dat we vaak het gevoel hebben dat we het moeten “uithouden tot ons verlof”. Want ons leven zou altijd een beetje vakantie moeten zijn.’

De psychologe besluit met een paar belangrijke inzichten om in het achterhoofd te houden. Volgens haar gaat het namelijk om waar jij het best in contact komt met jezelf. ‘Dat kan op vakantie zijn, maar het hoeft niet. Je kan ook tot rust komen en jezelf verwennen door naar een concert te gaan, een theatervoorstelling bij te wonen of een goed boek te lezen in je tuin.’ Voel je dus niet gek als iedereen over reizen praat en jij gewoon naar de costa chez soi gaat, het kan allemaal een beetje vakantie zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '