Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Een ziektedagje, maar dan voor je mentale gezondheid: dit is waarom!

5 tekenen dat jij nood hebt aan een ‘mental health day’

Annelies Hart

Voor een buikgriepje neem je al eens makkelijk een dag verlof, meer nog: de dokter schrijft het zelfs zo voor. Maar doe je hetzelfde als je er emotioneel echt even door zit? Meestal worden mental health-dagjes over het hoofd gezien, terwijl ze net zo belangrijk zijn. Dit zijn vijf tekenen dat jij eraan toe bent.

Tussen werk, privé, het huishouden, hobby’s, sociale media en relaties, is er voor sommige mensen amper nog tijd om even adem te halen. In een maatschappij waar het zo normaal is om voor een griep een dag verlof te nemen, zou dus hetzelfde moeten gelden voor je mentale gezondheid. Alleen is dat jammer genoeg nog niet het geval.

Enerzijds omdat er nog steeds een taboe rond mentale gezondheid hangt, maar anderzijds omdat veel mensen zichzelf voorbijlopen zonder zelfs maar te merken dat ze een dagje pauze zouden kunnen verdienen. Wat zijn dan de tekenen die je lichaam en geest je geven om duidelijk te maken dat het dringend tijd is voor een mental health day? Psycholoog Joanna Frederick legde het uit aan The Zoe Report.

Je voelt je constant down

Het eerste teken is vaak het duidelijkste, je hebt namelijk zeker een mental health day nodig als je je continu down voelt. Als je zo worstelt met je gemoedstoestand wordt alles moeilijker, of het nu werk of privé is. Je zal dus een pak minder kunnen genieten, je focus zal lager zijn en dat versterkt je slechte mood natuurlijk alleen maar. Als je dit voelt, is het best om meteen in te grijpen en het niet te laten aanslepen. Trek jezelf even uit de dagelijkse sleur en investeer tijd in dingen die je tot rust brengen en goed zijn voor je mentale gezondheid.

Focus en motivatie zijn ver te zoeken

Zoals in het vorige puntje al stond: als je mentale gezondheid niet top is, lijdt je focus daaronder. En in rechte lijn daarmee staat ook je motivatie. Als je merkt dat je concentratie ver zoek is en je plots op het werk kleine foutjes begint te maken die anders nooit voorkomen of als je plots heel hard opkijkt tegen de volgende werkdag, is het tijd voor een dagje me-time.

Je hebt geen hobby’s meer

We leven in een maatschappij waar het idee gepromoot wordt dat we altijd productief moeten zijn. Een van de gevolgen van die ideologie, is dat je verbinding verliest met de ‘niet-productieve’ activiteiten, die je simpelweg blij maken. Als je je niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst iets voor je plezier hebt gedaan, plan dan zo snel mogelijk een dag in voor je mentale gezondheid.

Je voelt je afgesloten van anderen

Contact met andere mensen draagt ook bij aan je mentale gezondheid. Als je je geïsoleerd voelt of geen contact meer hebt met de belangrijke mensen in je leven, is dat een groot teken dat je een dagje ademruimte verdient! Doe energie op om die banden terug op te nemen, het zal vast een verademing zijn.

Je bent fysiek uitgeput

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: als het in je hoofd niet allemaal op rolletjes loopt, doet je lichaam vaak ook niet mee. Een mental health day is meer dan welkom als je oververmoeid bent, vaak hoofdpijn hebt, makkelijker ziek wordt of je gewoon slap voelt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '