Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Het lijkt lang, maar je kan al beginnen aftellen!

OUCH: zo lang duurt het voor je als nieuwe ouder je slaaptekort hebt ingehaald

Annelies Hart

Als je pas bevallen bent van een kleine spruit, of er al jaren één of meer hebt rondlopen, weet je dat slaap geen vanzelfsprekendheid meer is in het leven van een ouder. En dat slaaptekort lijk je maar niet in te kunnen halen, zelfs nu je kroost doorslaapt. We hebben nieuws: dat is normaal. Onderzoek wees zelfs uit hoelang het duurt om terug ‘bijgeslapen’ te zijn.

Het is doodnormaal om tijdens de eerste levensmaanden van een baby (of zelfs lang daarna nog) meermaals per nacht op te moeten staan voor je kleine spruit. Maar wat vooral opvalt bij veel ouders is dat ze het slaaptekort dat ze daarmee oplopen, maar niet kwijt geraken. Het probleem fascineerde enkele onderzoekers aan de Universiteit van Warwick en zij zijn beginnen uitzoeken hoe dat precies kwam.

Gedurende een periode van zeven jaar bestudeerde het team 2541 vrouwen en 2118 mannen die onlangs ouders waren geworden, waarbij ze elk jaar hun slaapkwaliteit en slaaptijd beoordeelden. Uit de resultaten van de studie blijkt dat de slaap van jonge ouders vooral tijdens de eerste maanden van het leven van hun kind wordt beïnvloed en daarna licht verbetert, maar dat het gemiddeld zes jaar duurt voordat ze eindelijk weer een goede slaapkwaliteit bereiken.

Uitdagende levensjaren

Het cijfer lijkt enorm, maar de studie liegt er niet om. Niet enkel omdat je het slaaptekort dat bij een pasgeboren baby hoort niet gecompenseerd krijgt, maar ook omdat de eerste zes levensjaren van een kind (op vlak van slaap) erg uitdagend zijn.

‘Het is niet omdat je uit de babytijd bent, dat je kind sowieso doorslaapt’, aldus Sakari Lemola, professor in de psychologie aan de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk. ‘Daar komt nog bij dat peuters en kleuters erg vatbaar zijn voor ziektes en ook op eigen kracht uit bed kunnen komen om mama en papa wakker te maken.’

Als je op dit moment dus kampt met een slaaptekort: je kan beginnen aftellen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '