Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Polina Tankilevitch via Pexels

Je bent niet alleen: maar liefst 12 % van de mensen is angstig nadat ze te diep in het glas hebben gekeken.

Hangxiety: wanneer een kater hebben de hel is

Annelies Hart

Discotheken gaan weer open en cafés mogen hun vroege sluitingsuur afschaffen. Velen maken zich dus klaar om weer het nachtleven in te trekken en vaak hangt daar de volgende dag een (kleine) kater aan vast. Maar wat als die hoofdpijn en misselijkheid zich mengt met een sterk angstig gevoel? Dan heb je hangxiety.

Hangxiety is – zoals je vast al door had – een samentrekking tussen hangover en anxiety, of simpelweg kater en angst. Als jij ook last hebt van een angstig gevoel na een nacht met te veel alcohol, ben je absoluut geen uitzondering: naar verluidt heeft 12 % van de mensen last van hangxiety. Volgens een studie van de Universiteit van Victoria ondergaan de hersenen enkele grote verandering wanneer je alcohol drinkt. Na zwaar drinken daalt namelijk het dopamineniveau en dopamine speelt net een belangrijke rol bij het reguleren van stress en angst.

Slecht tegen pijn kunnen

Maar als dat zo is, waarom wordt dan niet iedereen ultrageïrriteerd en angstig als ze te diep in het glas hebben gekeken? Over het algemeen tonen studies aan dat we niet allemaal gelijk zijn als het op katers aankomt. Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Conversation hebben mensen die “slecht met pijn om kunnen een grotere kans om angstig te zijn bij een kater”.

Postalcoholangst komt ook vaker voor bij verlegen mensen. Zij drinken soms met opzet een beetje meer om hun angst in sociale situaties de baas te kunnen, maar eens de roes gaat liggen en de kater aanklopt, krijgen ze last van het rebound-effect.

Wat kan je ertegen beginnen?

  • Plan een echte katerdag in, waarop je naar hartenlust kan uitrusten en vooral geen verplichtingen hebt die je nog meer stress kunnen bezorgen.
  • Drink met mate, de grote klassieke raad dus. Water tussen elk wijntje bijvoorbeeld is altijd een goed idee!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '