Home Lifestyle 6 lessen die we trekken uit dit seizoen van ‘De Mol’

6 lessen die we trekken uit dit seizoen van ‘De Mol’

En die ons volgend jaar zullen helpen bij de zoektocht naar de saboteur.

© VIER

Zij die tot op het laatste moment op een verkeerde Mol zaten, kampten na de finale van ‘De Mol’ met twijfels over de eigen mensenkennis en intelligentie. Maar het zou pas écht dom zijn om niets te leren uit die pijnlijke fout. Dit zijn de lessen die wij trekken uit het voorbije seizoen van ‘De Mol’ en die ons volgend jaar zullen helpen bij het ontmaskeren van de saboteur. Of dat hopen we toch.

1. Iedereen kan de Mol zijn.

Alina heeft als Mol geweldig goed gelogen en geacteerd. Dat staat als een paal boven water. Haar enthousiasme en inzet bij elke opdracht, haar teleurstelling bij verlies en vreugde bij winst en haar gespeelde boosheid wanneer Bart weer eens de groep in ‘t zak zette: alles kwam geloofwaardig over. Maar we kunnen er niet omheen dat Alina het feit dat ze zo lang onverdacht bleef ook deels te danken heeft aan haar leeftijd en haar lieflijk uiterlijk. Meerdere kandidaten en kijkers zullen bij zichzelf gedacht hebben: zo’n piepjong, onschuldig uitziend meisje kán gewoon niet de Mol zijn. Bewijze daarvan is het feit dat zowat iedereen Bruno verdacht na de louche keuze voor Dorien en Jolien bij de armworstelproef, maar enkel Jolien daardoor ook Alina in het oog hield. Een oudere man is nu eenmaal inherent verdachter dan een jong meisje.

Het is dan ook belangrijk om te onthouden om elke kandidaat als een mogelijke Mol te beschouwen, ongeacht leeftijd, geslacht of uiterlijk. De makers waren niet bang om een 20-jarige te vertrouwen met de loodzware opdracht om te mollen, en ze zullen volgend jaar niet bang zijn om het aan een 65-jarige of misschien zelfs een 18-jarige te vragen. Ie-de-reen kan de Mol zijn.

2. De Mol moet niet in het rijtje passen.

Gilles, Eline, Pieter, Elisabet: het rijtje Mollen leek een mooie logica te volgen. Bart paste als enige mannelijke finalist mooi in die rij, maar het werd Alina. Ze is daarmee bovendien de derde blonde, jonge vrouw die de saboteur blijkt te zijn. Zijn nu alle blonde, jonge vrouwen verdacht? Of gaan de makers volgend jaar sowieso voor een man, na twee vrouwelijke Mollen? Nee en nee.

Feit is dat de makers van ‘De Mol’ bij de keuze van hun saboteur geen rekening houden met factoren zoals geslacht, leeftijd of uiterlijk, zo vertelde Gilles De Coster ons ooit in een interview. Ze zoeken iemand die goed kan liegen, acteren en zwijgen, iemand die ‘pakt’ op televisie en iemand die heel veel zin heeft om de Mol te zijn. Als dat volgend jaar weer een blonde jongedame blijkt te zijn, then so be it. Ook hier is de conclusie: begin aan de zoektocht met een volledig open blik, zonder vooroordelen op basis van geslacht, uiterlijk of haarkleur.

3. De Mol kan ook bij de kandidaten verschrikkelijk onverdacht blijven.

Tot nog toe konden we ervan uitgaan dat de laatste drie of vier kandidaten die overblijven minstens deels op de juiste Mol zitten. Dat leerden vorige seizoenen ons. Het was op basis van die kennis dat velen – waaronder yours truly – de vuurwerkeliminatie zagen als hét bewijs dat Bart de Mol was. Zijn naam werd amper genoemd in de discussie over het rode scherm, wat deed geloven dat de (meeste) kandidaten hem als de Mol zagen én dat hij dus de Mol was. In de finale was al gebleken dat dat laatste niet klopte, maar in de allerlaatste aflevering werd duidelijk dat de eerste vaststelling wel min of meer correct was. Christian zat op dat moment volledig in het tunneltje van Bart en ook Dorien noemde de advocaat het meest verdacht. Salim had over zowat iedereen gespreid.

Nooit bleef iemand zo onverdacht als Alina. Enkel Jolien had haar vrij snel door en Bart zat dankzij de vuurwerkeliminatie op het juiste spoor, maar voor de rest werd de jongste Mol door niemand ontmaskerd. Christian, die derde werd, dacht tot hij de finale zag nog dat Bart de Mol was. De les is dan ook dat we als kijker onze verdenkingen niet mogen baseren op die van de kandidaten, want zij kunnen ook grandioos mis zijn. Het lijkt erop dat dit een lesje is dat de zoektocht volgend jaar nóg moeilijker zal maken. Great. 

4. Vermijd die verdomde tunnel.

Het is een les die we allang zouden moeten geleerd hebben, maar het blijft zo verdomd moeilijk om tunnelvisie te vermijden. Nochtans bewijst dit seizoen alweer dubbel en dik dat alleen een open blik leidt tot de ontmaskering van de Mol. Gilles viel als eerste af door vanaf het begin in het tunneltje van Bart te kruipen en alles op de advocaat in te zetten. Gevolg: een historisch lage score van 0 op 20. In aflevering 2 kroop de helft van de groep in de Bruno-tunnel, onder meer door de rare keuze bij de armworstelproef, maar vergat na diens eliminatie volledig dat ook Alina aan het spelbord stond.

Jolien kwam Alina op het spoor door te spreiden en in haar boekje perfect bij te houden hoe ze dat telkens deed. Door op te schrijven welke antwoorden ze gaf op de vragen en erbij te zetten voor welke kandidaten die antwoorden geldden, zag ze na een tijdje dat Alina de gemene deler bleek te zijn. Als (erg gedreven) kijker kan je iets gelijkaardigs doen: je schrijft per aflevering op wie welke verdachte/slechte move deed of welke opdrachten mislukten en wie eraan meedeed, en bekijkt na enkele afleveringen welke naam het vaakst terugkomt. Misschien was je zo wel bij Alina terechtgekomen.

5. Volg altijd – altijd! – het geld.

Enkele weken geleden besloten we de theorie van het geld te gebruiken, aangezien die altijd blijkt te kloppen. De Mol is namelijk in alle vorige seizoenen degene geweest die het minste geld opbracht.  Alleen werd die theorie dit jaar bemoeilijkt door de duur betaalde vrijstelling van Bart. De advocaat startte met een achterstand van € 10.200 en zou daardoor sowieso de ‘slechtst verdienende’ kandidaat van dit seizoen blijven.

Alleen bleek al snel dat Bart best veel geld binnenhaalde bij de opdrachten, in tegenstelling tot Alina. Zij verdiende het minst van alle kandidaten. Als je het bieden op de vrijstelling als een eerste sabotage van de Mol bekeek – Alina kon onder meer Bruno overtuigen om heel hoog te bieden – en dit niet meetelde, dan kwam je ook dit jaar bij de juiste Mol terecht door het geld te volgen.

6. Vraag het eens aan Axel.

Een week voor de eerste aflevering van dit seizoen werden de tien kandidaten voorgesteld in ‘Café De Mol’. Nog voor hij één opdracht zag, duidde Axel, de winnaar van vorig jaar die uitgenodigd was in de studio, Alina aan als Mol. ‘Vanuit zijn buikgevoel’, zei hij. Sterk buikgevoel, denken wij dan. Volgend jaar vragen we na de bekendmaking van de kandidaten toch een keer wat Axels buikje zegt.

Lees ook: