https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle ‘De Mol’: Bart is de kandidaat die de groep tot nu toe...

‘De Mol’: Bart is de kandidaat die de groep tot nu toe het minste geld opleverde

Maar hebben de makers de theorie van het geld dit seizoen bewust buitenspel willen zetten?

Elk jaar opnieuw houden molloten bij hoeveel geld elke kandidaat in de pot brengt. En elk jaar opnieuw duidt die berekening de juiste Mol aan. Maar hebben de makers die theorie dit jaar bewust buitenspel gezet?

Voor interpretatie vatbaar

De theorie van het geld, ofwel follow the money, is geen exacte wetenschap. Soms is de verdeling van gewonnen bedragen voor interpretatie vatbaar. Neem nu de metroproef: Christian raadt twee keer van welke artiest met Griekse roots een lied gespeeld wordt, wat 500 euro waard is. Moet dat geld ook bij Alina’s bedrag geteld worden, gewoon omdat ze erbij stond en ernaar keek? Bovendien is het ook van belang hoeveel geld een kandidaat verloren liet gaan. De Mol kan in de ene opdracht  1000 euro winnen gewoon omdat hij weet dat hij in de volgende opdracht veel meer geld verloren kan laten gaan. Toen we in 2018 na drie afleveringen de balans opmaakten, bleek dat Mol Pieter het meeste geld binnenbracht, maar óók het meeste geld verloren liet gaan.

Toch lijkt het altijd te kloppen dat de Mol degene is die aan het einde van het seizoen het minste geld binnenbracht. Vorig jaar konden we zo Elisabet aanduiden, en ook voor Gilles, Eline en uiteindelijk zelfs voor Pieter houdt de theorie stand. Na vijf afleveringen en met nog maar vijf kandidaten over, zou een tussenstand weleens duidelijk in de richting van de Mol kunnen wijzen. Ware het niet dat de makers het dit jaar een beetje moeilijker maakten.

Betaald voor vrijstelling

We moeten de afleveringen niet herbekijken noch onze rekenmachine bovenhalen om te weten dat Bart de kandidaat is die het minste geld in de pot bracht tot nu toe. Met -10.200 euro achter zijn naam, het bedrag dat hij in de eerste aflevering uit de pot haalde voor een vrijstelling, kan de advocaat zijn achterstand niet meer inhalen. Volgens onze berekeningen geraakte hij tot nu toe aan -5780 euro. Hij heeft dus nog een eindje te gaan om de positieve bedragen van de andere vier te evenaren of te overtreffen.

Is Bart dan zeker de Mol? Of hebben de makers het onmogelijk willen maken om de theorie van het geld dit jaar te gebruiken? Laat ons er even van uitgaan dat Bart gewoon de harde speler is die hij pretendeert te zijn en zo’n hoog bedrag verloren liet gaan omdat hij zoveel mogelijk van de ervaring wil meepikken. We laten zijn 10.200 euro even vallen. Volgens onze berekeningen haalde hij dan 4420 euro binnen. Geloof het of niet: dat is meer dan elke andere speler die nog overblijft. Jolien is tweede met 4070 euro, gevolgd door Dorien en Christian met respectievelijk 3520 euro en 3503 euro. Alina hinkt achterop met 2903 euro.

© VIER

De duur betaalde vrijstelling in aflevering 1 zorgt ervoor dat de theorie van het geld ons enkel meer verward maakt. Ofwel is Bart de Mol en was het bieden op de vrijstelling een geniale manier om de groep in één klap veel geld te doen verliezen om vervolgens enkele opdrachten opvallend goed te doen – denk aan de opdracht met de Minotaurus of in de kano – zodat hij niet verdacht wordt. Ofwel is Bart helemaal niet de Mol en was het bieden op de vrijstelling een geniale manier om de groep een groot bedrag te laten verliezen zonder dat de echte Mol – Alina dan? – te veel aandacht trekt. En zo zijn we dus weer geen stap verder.

 Lees ook: