Home Lifestyle Film 13 kerstige kijktips voor een extra gezellige week

13 kerstige kijktips voor een extra gezellige week

Het wordt een week vol kerstspecials en feelgoodfilms.

© Netflix/VRT/Disney

Het is de week van Kerstmis en dat betekent dat je erop kan rekenen dat ‘Home Alone’, ‘The Holiday’, ‘Richie Rich’ en ‘Free Willy’ op het programma staan. Kijk je de klassiekers graag voor de 58ste keer? Ga je gang! Voor zij die op zoek zijn naar iets nieuwers, verzamelde onze tv-redactrice een paar even kerstige maar minder afgezaagde kijktips.

Vrede op aarde

Sinds eind 2017 is ‘Vrede op aarde’ een vaste waarde tijdens de feestdagen. Sven De Leijer nodigt elke weekdag van de kerstvakantie drie gasten die mee het nieuws maakten in 2020 uit in zijn gezellige studio. Hij stelde bovendien zoals steeds een jury samen die vanuit een chalet in de Ardennen awards uitreikt. En jawel, Jan Peumans is er ook dit jaar bij. Halleluja.

Maandag om 21u25 op Eén. 

© VRT

Kerst met de familie Meiland

2019 was het jaar van de Meilandjes, 2020 iets minder. Niet alleen zat hun kasteel maandenlang zonder gasten en kwam er een einde aan de vriendschap met Nadège, hun populariteit is ook niet meer helemaal wat ze geweest is. Voor de fans die na vier seizoenen nog steeds even hard kunnen lachen met Martien en zijn gevolg, is er een nieuwe kerstspecial. De familie trok naar Lapland om daar het einde van een rampjaar te vieren.

Dinsdag en donderdag om 20u35 op VIJF.

© VIJF

Bake Off Kerstspecial

Vorig jaar won Jeroom de ‘Bake Off’-kerstspecial met BV’s, dit jaar probeert zijn vrouw Elodie Ouedraogo zijn prestatie te evenaren. Zij neemt het op tegen Ella Leyers, Erik Van Looy, Jani Kazaltzis en Maggie De Block. De bakkende BV’s strijden voor de titel van Beste Kerstbakker 2020, maar ze doen het toch vooral voor het goede doel. De aflevering staat in het teken van het Rode Kruis. Verwacht vooral niet te veel van de bakkunsten van de bekende gezichten. Erik Van Looy geeft toe nog nooit in de buurt van een gasoven of vuur te zijn geweest, terwijl Elodie haar favoriete bakker in Linden ervan verzekert dat hij op beide oren kan blijven slapen. Ze zal zijn taartjes niet vervangen door haar eigen (mis)baksels.

Woensdag om 20u35 op VIER. 

© VIER

Kutjaar

Zeggen dat 2020 een kutjaar was, is een understatement. Zéker als je artiest of kunstenaar bent. In de documentaire ‘Kutjaar’ worden zes bekende gezichten uit de cultuursector maandenlang gevolgd terwijl ze zich een weg proberen banen in de coronawereld. Actrice Maaike Neuville, rapper Zwangere Guy, auteur Lize Spit, comédienne Serine Ayari, theaterdirecteur Haider al Timimi en artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen Jan Vandenhouwe laten in hun leven kijken. Acteur Josse De Pauw spint een rode draad doorheen het verhaal als vertelstem.

Woensdag om 21u25 op Canvas. 

© VRT

Girl

‘Girl’ was zowat dé film die je in 2019 gezien moest hebben. Is het er tot nog toe niet van gekomen, dan krijg je deze week je kans. Een kleine waarschuwing: het einde van de film is écht niet voor gevoelige zieltjes.

Woensdag om 20u40 op VTM 3. 

© Lumière

14-18

De voorstellingen van spektakelmusical ’40-45′ staan nog voor onbetaalde duur op pauze. Op kerstavond kijk je in afwachting naar de voorganger, ’14-18′. Het is intussen zo’n zes jaar geleden dat die musical over de Eerste Wereldoorlog opgevoerd werd in de Nekkerhal in Mechelen. In de hoofdrollen zie je Jelle Cleymans en Free Souffriau.

Donderdag om 20u35 op VIER. 

© Studio 100

Will & Grace

Even vergeten dat je je nog steeds in het rampjaar 2020 bevindt, doe je vanaf donderdag met de eerste twee seizoenen van ‘Will & Grace’ op Streamz. Door het feit dat de grofgebekte Karen en de hyperhomoseksuele Jack voortdurend mopjes maken die anno 2020 niet meer door de beugel kunnen, waan je je eens te meer in lang vervlogen tijden. Laat nostalgie nu net het perfecte medicijn zijn in deze barre tijden.

Vanaf donderdag op Streamz.

© NBC

De GVR

Nog nostalgie vind je vrijdagnamiddag op Eén met de verfilming van ‘De GVR’, het iconische boek van Roald Dahl. Nu je op Kerstmis niet aan de feestdis moeten zitten bij je (schoon)ouders, kan je lekker lui zijn en om half vier in de namiddag een feelgoodfilm meepikken. Zeg nu zelf, zó slecht is een coronakerst nu toch niet?

Vrijdag om 15u20 op Eén. 

© Walt Disney Pictures

F.C. De Kampioenen: de kerstspecial

De kers op de kersttaart is deze week de langverwachte kerstspecial van ‘F.C. De Kampioenen’. Tien jaar na de allerlaatste aflevering keren De Kampioenen terug naar het iconische decor van Pascales café waar ze afscheid nemen van hun geliefde collega Johny Voners, die dertig jaar lang de rol van Xavier vertolkte. Volgens Loes ‘Carmen’ Van den Heuvel, wordt het ‘een warme, emotionele aflevering met een lach en een traan’.

Vrijdag om 20u25 op Eén. 

© VRT

Soul

Joe is een muziekleraar die al zijn hele leven lang droomt om van een carrière als jazzmuzikant. Hij blijft echter hopen, en op een dag scoort hij een optreden met een grote saxofoniste. Op weg naar huis valt Joe echter door een rioolgat en komt hij in een soort tussenruimte tussen het hiernamaals en het aardse leven terecht. ‘Soul’ zou oorspronkelijk vanaf juni in de bioscoop te zien zijn, maar de release werd uitgesteld door de coronacrisis. Na het zien van de film zal je begrijpen waarom Disney voor Kerstdag koos als uiteindelijke releasedatum. De film heeft een mooie boodschap die in deze tijden extra luid klinkt.

Vanaf vrijdag op Disney+.

© Disney

Binnenstebuiten

‘Inside Out’ is een van Pixars allergrootste successen, en terecht. De film over de emoties die in ieders hoofd leven is grappig, ontroerend en erg mooi gemaakt. VTM toont vrijdag de Vlaamse versie, waarin onder meer Linde Merckpoel en Jonas Van Geel te horen zijn.

Vrijdag om 20u30 op VTM. 

© Disney

Bridgerton

Zeg Shonda Rhimes en wij denken ‘Grey’s Anatomy’, ‘How To Get Away with Murder’ en ‘Scandal’. Vanaf deze week voeg je ‘Bridgerton’ toen aan dat lijstje. Het is de eerste reeks die Rhimes en haar Shondaland-gevolg maakten voor Netflix, al lijkt de reeks op het eerste zicht niet echt een Shonda-serie. Het is een historische dramareeks die zich afspeelt in het Londen van de 19de eeuw, maar laat je daardoor niet misleiden. De serie zit vol schandalen, seks, liefde en alles wat je van een reeks van Rhimes gewend bent.

Vanaf vrijdag op Netflix.

© Netflix

Beauty and the Beast

Filmcritici waren in 2017 niet laaiend enthousiast over deze remake, Disneyfans waren dat veelal wél. En is het niet vooral hun mening die telt? Eén ding is zeker: een betere Belle dan Emma Watson had Disney niet kunnen kiezen.

Zondag om 20u35 op VTM. 

© Disney

Meer kijktips: