Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De 36-jarige bedenker werd zelf geconfronteerd met kanker.

Leander Verdievel over nieuwe fictiereeks ‘Gevoel voor tumor’: ‘Het klinkt raar, maar ik heb veel gelachen in die periode’

Wat als je op jonge leeftijd volop van het leven aan het genieten bent en plots te horen krijgt dat je kanker hebt? Daar gaat de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘Gevoel voor Tumor’ over. Bedenker Leander Verdievel werd zelf als jonge twintiger geconfronteerd met kanker en trok met zijn verhaal naar het management van Eén.


Vanaf zondag 18 maart kunnen we het moedige verhaal van Tristan Devriendt volgen in de nieuwe fictiereeks ‘Gevoel voor Tumor‘. Tristan – gespeeld door acteur Maarten Nulens – is een 25-jarige student geneeskunde die volop van het leven geniet tot hij plots te horen krijgt dat hij kanker heeft. Zijn leven staat op z’n kop en samen met zijn familie en vrienden komt hij in een rollercoaster van emoties, liefde en humor terecht.

Naast Maarten spelen ook Els DottermansDirk Van Dijck, Marthe Schneider, Tristan VerstevenLiesa Naert en Vic De Wachter mee in de reeks.

Getuigenissen


Het verhaal van ‘Gevoel voor Tumor’ werd bedacht door Leander VerdievelMathias Claeys (bekend van ‘Eigen Kweek’) en Tom Goris (bekend van ‘Witse’ en ‘De Ridder’). Het verhaal werd niet zomaar neergepend, want de ervaringen van ex-kankerpatiënt Leander en de moedige getuigenissen van 12 andere (ex-)kankerpatiënten vormden de inspiratiebron voor deze reeks.

‘Het klinkt raar, maar ik heb veel gelachen in die periode. De onverwachte humor en de dunne grens tussen verdriet en vreugde waren vele andere patiënten ook opgevallen’, vertelt Leander.

Het verhaal van Leander


Leander werd als jonge twintiger geconfronteerd met kanker. Hij ontdekte tijdens die periode dat humor een middel is om de strijd tegen kanker te overwinnen.

Humor is haast een antigif voor al het vergif dat ze in je lijf pompen. – Leander


Het verhaal van Leander begon in oktober 2004. Net na zijn 23ste verjaardag werd er in zijn neus een non-hodgkin-NT-cellymfoom vastgesteld. ‘Pas toen het K-woord viel, viel ook mijn frank’, vertelt Leander. ‘Bijna 2 jaar lang werd mijn leven op pauze gezet en onderging ik alle mogelijke therapieën om mijn leven te redden. Een stamceltransplantatie bracht uiteindelijk soelaas. Ben ik in die periode bang geweest? Uiteraard! Vloeiden er tranen? Bij beken! Vreemd genoeg herinner ik echter het meest van al die talrijke momenten waarop ik in een lach schoot. Het klinkt raar, maar ik heb veel gelachen in die periode.’

Kanker is iets bizar: de ziekte neemt simpelweg je hele leven over en zet het op zijn kop.


‘Het frappeerde me algauw hoe flinterdun de grens tussen het tragische en het komische was. De op het eerste gezicht harde en onwerkelijke gebeurtenissen van mijn ziekte bevatten vaak ook een aparte en komische invalshoek, een dubbele bodem. Diagnose: maak van een goed idee een fictiereeks die balanceert tussen humor en drama.’

Leander ging met zijn idee naar Eén en maakte vanaf het begin duidelijk dat zijn verhaal een fictiereeks moest worden en geen autobiografie. Na vele gesprekken vielen de puzzelstukken in elkaar en werd ‘Gevoel voor Tumor’ een feit.

 

‘Gevoel voor tumor’ is vanaf 18 maart elke zondagavond om 21u30 te zien op Eén.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '