Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VRT

‘Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf.’

‘Kim Clijsters: come back home’ geeft unieke inkijk in toptennissters privéleven en haar strijd naar de top

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Kim Clijsters (39) was ooit nummer 1 in de tenniswereld. Na een zeven jaar lange pauze van de sport besloot de mama van drie een comeback te maken. De documentaire ‘Kim Clijsters: come back home’ legt deze moeilijke weg vast op camera.

België is gekend om zijn bier, chocolade én Kim Clijsters. De allerbeste tennisspeelster ter wereld kwam ooit uit ons land, niemand minder dan de übersympathieke Kim Clijsters. Ze veroverde ieders hart, niet alleen met haar stevige back- en forehands, maar ook met haar innemende persoonlijkheid. In 2012 besloot ze na een succesvolle carrière haar tennisracket aan de haak te hangen. Ze kon immers terugkijken op een mooi parcours, want ze bereikte de absolute top in de sport.

Zin gekregen in nog een documentaire, dan is dit zeker een aanrader: TRAILER: de onzekere kant van Lewis Capaldi in nieuwe Netflixdocu

Kimback

Iedereen viel dan ook van zijn of haar stoel van verbazing wanneer Kim maar liefst zeven jaar later aankondigde dat ze terug wilde tennissen op het allerhoogste niveau. Ze was toen 36 jaar en mama van drie kindjes. Als dertiger zit je uiteraard in de fleur van je leven, maar op topsportniveau is dat allesbehalve de ideale leeftijd. Omdat het zo’n grote uitdaging zou zijn, werd besloten om deze Kimback vast te leggen op beeld.

Kim liet zich niet enkel filmen tijdens trainingen en wedstrijden. Ze liet de camera’s ook uitzonderlijk toe in haar privéleven, waardoor de kijkers een unieke kijk krijgen in haar alledaagse bezigheden. ‘Ik hou niet van camera’s’, zegt de atlete. ‘Het was dus zeker geen makkelijke beslissing om de deur open te zetten voor deze documentaire. Toch heb ik op gevoel beslist om de camera’s toe te laten, op één voorwaarde: de documentaire mocht in geen geval lijken op een veredelde reclamespot voor mezelf. Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf. Niet meer, niet minder.’

Doodeerlijk

Het resultaat is een doodeerlijke, innemende documentaire over haar strijd naar de top terwijl ze ook thuis de boel draaiende probeerde te houden. Een moeilijk evenwicht dat elke werkende mama zal herkennen. Je ziet hoe ze zegeviert, maar ook hoe ze tegenslagen moet verwerken. Hoe ze omgaat met de negatieve commentaar én de hoge druk die op haar schouders rust en hoe ze alles probeert te halen uit haar lijf dat eigenlijk over de ideale topsportleeftijd heen is.

Fan van docu’s? In deze special volg je het bijzondere leven van Ed Sheeran: TRAILER: tranen en een babybuikje in de nieuwe docuserie ‘Ed Sheeran: The Sum Of It All’

Helaas was de comeback niet zo’n groot succes. Kim kreeg last van een knieblessure en daarbovenop legde de pandemie de wereld zoals we ze kenden helemaal stil. Hierdoor kon de tennisster niet anders dan de stekker te trekken uit haar grote plannen. ‘Mijn comeback in het tennis heeft me weinig sportieve successen gebracht, maar ik ben mezelf meermaals tegengekomen tijdens het proces en heb daar heel veel uit geleerd’, besluit Kim.

‘Kim Clijsters: come back home’ kan je vanaf zondag 4 juni een hele week lang zien op Eén en VRT MAX .

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '