Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Netflix

'The rumours are true: de reeks over de seriemoordenaar is gruwelijk, maar ook oh zo interessant!'

‘Ik hou van true crime, maar ““Dahmer”” is écht wel next level’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Elke maand tipt een van onze redactrices je een must-see. Een serie die je in een dag hebt uitgekeken of een film of documentaire die je maar niet loslaat. Redactrice Jolien is een echte fan van true crime, en is dan ook helemaal in de ban van Netflix’ nieuwste ‘Dahmer — Monster: the Jeffrey Dahmer story’.

Trigger warning: niet voor gevoelige maagjes!

Waarover gaat ‘Dahmer’?

De beklijvende tiendelige biografische misdaaddramaserie brengt het verhaal van de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer (gespeeld door Evan Peters), die ook wel ’the Milwaukee cannibal’ wordt genoemd. De reeks speelt zich af in de jaren zeventig en tachtig, en laat je kennismaken met Jeff, die al op jonge leeftijd een fascinatie heeft voor de dood. Niet veel later pleegt hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste moord, en maakt hij nadien nog zestien slachtoffers. Die kiest hij zorgvuldig uit: Jeffrey heeft een zwak voor jonge, homoseksuele mannen. Gruwelijk detail: nadat hij zijn slachtoffers om het leven brengt, voert hij experimenten uit op hun lichaam, en eet hij een aantal van hen ook op.

dahmer netflixserie
© Netflix

Personage in de spotlight: Glenda Cleveland

Glenda Cleveland (gespeeld door Niecy Nash) is zonder twijfel dé heldin van de serie. Ze heeft al van meet af aan in het snotje dat haar nieuwe buurman een vreemd figuur is, maar deinst ondanks zijn verdachte gedrag niet voor hem terug. Wanneer ze op een avond een gedrogeerde jongen aan de deur vindt, schakelt ze dan ook de hulp in van de politie. Maar de agenten geloven niet dat Jeffrey een vlieg kwaad zou doen, en sturen de jongen weer naar het appartement van de kannibaal. Lieve Glenda blijft – terecht! – bij hoog en bij laag beweren dat haar buurman niet te vertrouwen is, en belt de politie na het voorval diezelfde avond nog tientallen keren op, omdat ze bezorgd is om de tiener. Niet veel later wordt hij het zoveelste slachtoffer van Jeff...

Het wordt helaas vrij snel duidelijk dat Glenda omwille van haar huidskleur niet geloofd wordt door de racistische politie-eenheden, want ook na dat bewuste voorval blijft ze, tevergeefs, hulp zoeken. Het gaat zelfs zó ver dat de arme vrouw ervan beschuldigd wordt het noodnummer te misbruiken, en dat terwijl er op hetzelfde moment in het appartement naast haar iemand met een kettingzaag wordt bewerkt. Het doet als kijker bijna pijn om de vrouw te zien lijden, maar ze geeft niet op en blijft haar omgeving en de politie waarschuwen voor de man. Uiteindelijk krijgt ze wel een – helaas armoedige – erkenning voor haar verwoede pogingen, maar Glenda kan het zichzelf maar moeilijk vergeven dat Jeff zoveel slachtoffers maakte...

glenda cleveland
© Netflix

Waarom moet je ‘m absoluut kijken?

Aan iedereen die houdt van true crime: kijken die handel! Aan iedereen die niet voor het genre te vinden is: skippen! Ik behoor tot die eerst categorie, maar ‘Dahmer’ is écht wel next level. Mijn true-crimehartje ging tijdens het kijken van de reeks meermaals sneller slaan, en dat dan vooral omdat Ryan Murphy de case in een spannend en meeslepend jasje stopte. En ja, the rumours are true: de reeks is gruwelijk en bij momenten misselijkmakend, dus ook wie een gevoelige maag heeft, kijkt ze beter niet. Wie wel tegen een spatje bloed en stukje schedel kan, kan ik de reeks alleen maar aanraden. De makers brengen alle personages namelijk zo in beeld dat je met elk van hen een zekere band voelt... op uitzondering van Jeffrey, want hij komt in beeld zoals het hoort: als een echt monster.

evan peters
© Netflix

Het moet dan ook gezegd worden: Evan Peters, die je kan kennen van ‘American Horror Story’ en ‘X-Men’, zet in ‘Dahmer’ een fantastische, en extreem geloofwaardige acteerprestatie neer. Alleen al van naar de bovenstaande foto te kijken, krijg ik de kriebels! Klein puntje van kritiek: de slachtoffers en nabestaanden mochten wat mij betreft nog iets meer aandacht krijgen, want die komen pas in de allerlaatste afleveringen aan bod. Voor wie de tiendelige reeks ook in één ruk wil kijken, is er trouwens goed nieuws, want binnenkort verschijnt op Netflix ook nog ‘Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes’, een driedelige documentaire over de seriemoordenaar.

Je kijkt ‘Dahmer — Monster: the Jeffrey Dahmer story’ op Netflix.

Meer #FlairBingeClub:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '